ihan mamina - Banneri

Naurettavaa kyllä, mutta en ole koskaan voinut niin hyvin kun esikoisen syntymän jälkeen kun jouduin kohtalaisen tiukalle imetysdieetille eli jätin ruokavaliosta pois maidon, kananmunan, soijan ja kaikki kotimaiset viljat vauvan saadessa niistä pahoja allergisia oireita rintamaidon kautta. Ihmiset ympärillä kauhistelivat sitä kun ”en voinut syödä mitään” ja ”kuihduin silmissä”, mikä ei siis pitänyt paikkaansa. Pystyin syömään todella monipuolisesti, en vaan niitä perinteisiä suomalaisia juttuja (eli puuroa ja rasvatonta maitoa). Paino laski puolessa vuodessa normaalipainoon ja hehkuin hyvää energiaa. Vatsavaivat oli poissa sekä minulta, että vauvalta ja olo oli todella hyvä. Pikkuhiljaa esikoisen allergioiden väistyessä palasin ”normaali ruokavalioon” mutta nyt olen alkanut kaipaamaan sitä hyvää oloa mitä tuon aikainen ruokavalio mulle toi. Lue: Miksi imetysdieetti on neuvolassa kirosana?

Viime vuoden aikana meidän koko perheen ruokailutottumukset muuttuivat paljon. Aikaisemmat ateriat ovat pyörineet lihatuotteiden ympärillä, mutta viime vuonna onnistuin lisäämään kasvisruokia ruokalistaan. Loppuvuodesta voisin sanoa, että melkein puolet ruoista on kokonaan kasvisruokia ja olen myös lopettanut leikkeleen syönnin lähes kokonaan. Liha ei enää maistu kalaa ja satunnaisia kanapastoja lukuunottamatta. Myös mies teki uskomattoman ratkaisun ja korvasi puolet käyttämästään jauhelihasta soijarouheella. En olisi tuosta ”lihansyöjästä” ihan heti uskonut. En halua luokitella itseäni tiettyyn lokeroon (koska mielipiteeni muuttuu aika usein), mutta taidan olla 80% kasvis(kala)syöjä ja 20% sekasyöjä. Kasvisruoka ui ihan vahingossa meidän perheen arkeen mun siskon myötä. Hän yökyläilee meillä usein, eikä ole moneen vuoteen syönyt lihaa kalaa lukuunottamatta. Täytyi siis opetella kasvisruokien tekoa ja ihan vahingossa niistä tuli uusia arkiruoka lemppareita!

Maito, kaurapuuro ja paahtoleipä – suomalaisen peruselintarvikkeet

Maitotuotteet, vehnä ja kaura ovat olleet mun kehon pahimpia vihollisia. Olen ollut nyt enemmän ja vähemmän maidoton puolen vuoden ajan. Aluksi vaihdoin jugurtit ja kahvimaidon maidottomiin vaihtoehtoihin, sitten jäi pois ruokakerma ja nyt olen tehnyt vaikean päätöksen luopua juustoista koska vatsa ei vaan kestä. Turpoan kun ilmapallo, vatsa kipuilee ja olen jatkuvalla ripulilla. Ei auta hyla eikä laktoositon, huono olo on vakio ja olen yhdistänyt sen nimenomaan maitoon. Kananmunaa en syö imetettävän kuopuksen vuoksi, hänellä todettiin verikokein kananmuna-allergia 9kk iässä ja hän saa oireita myös minun syömästä kananmunasta.

En haluaisi vaikuttaa nirsolta, sillä eihän mulla ole mitään oikeasti todettua allergiaa – vatsa ei vaan siedä kaikkea. Tätä ongelmaa on kestänyt lapsesta saakka ja alakoulussa olin vuoden ajan todella tiukalla ruokavaliolla sillä mun suoliston nukkalisäkkeet olivat lääkärin mukaan tuhoutuneet pahoin. Ravintoaineet eivät enää imeytyneet ja kärsin ripulista, vatsakivuista, allergiaoireista ja kasvu oli pysähtynyt. Silloin lääkäri määräsi uuden ruokavalion mikä sisälsi perunaa, riisiä, maissia, lihoja ja joitain kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Viljatuotteet olivat ehdottomassa kiellossa, vaikka keliakiaa tai virallista allergiaa ei löytynyt. Ja kyllä – suolistoni parani ja kasvu kiihtyi. Myöhemmin ruokavaliota pystyttiin laajentamaan, mutta nyt ongelmat ovat palanneet inhottavimpina kuin koskaan.

Ruokavalio pohdintaa

Uskon koko ajan enemmän siihen, että lehmänmaito ei ole ihmisen suolistolle hyväksi. Maidon sanotaan aiheuttavan matala-asteista tulehdusta suolistossa ja tämä altistaa monille sairauksille. Puhumattakaan siitä huonosta olosta mitä ainakin itse saan maitotuotteita käyttäessä. Saman vaikutuksen olen huomannut naudan-ja sianlihalla. Suurin osa meidän perheen maitotuotteista on jo aikaa sitten korvattu muilla tuotteilla, mutta pakko myöntää juustosta luopuminen on tehnyt tiukkaa. En enää keksi mitään leivänpäälle laitettavaa salaattia vihanneksia lukuunottamatta. Olen aina rakastanut erilaisia juustoja ja varmasti tulen vielä syömään silloin tällöin juustoa vatsavaivojen uhalla, mutta toistaiseksi pitäydyn ostamasta sitä meidän jääkaappiin. Kahvin kanssa mulla on ollut pitkään hernepohjainen maito käytössä. En pidä kauramaidon mausta ja manteli tai kookos ei istu kahvin kanssa. Mantelimaitoa käytän paljon ruoanlaitossa esimerkiksi makaronilaatikoissa tai lasten puuroissa.

Kotimaista viljoista luopuminen on taas haastavampi homma. Moni korvaava tuote on tehty maissista tai riisistä ja nekin aiheuttavat minulle ongelmia suuremmissa määrin. Ajattelin kokeilla jos viljojen vähentäminen auttaisi täyskieltäytymisen sijaan. Yritän syödä enemmän juureksia, kasviksia, pähkinöitä, siemeniä ja marjoja, mutta tarvitsen kyllä viikottaisen pasta-ateriani. Katsotaan mitä suolisto tykkää tästä ja muutetaan suunnitelmaa tarpeen mukaan. Lue: Pestomifu kastike, nopeaa arkiruokaa

Oireet

Oireina mulla on ollut pitkään joka aamuinen löysä vatsa. Ripuloin valehtelematta kolmesti ennen kun saan edes lapsen vietyä päiväkotiin ja kotiin päästyä pitää istua taas muutama kerta vessassa. Puolille päivin mennessä olo helpottuu, mutta ei tämä kivaa ole. Olen myös jatkuvasti turvoksissa, eikä paino ole laskenut grammaakaan sitten ensimmäisten viikkojen synnytyksen jälkeen. Toki imetyksellä voi olla osuutta asiaan, mutta en usko sen selittävän kaikkea. Ei tämä huonovointisuus voi olla imetyksen syytä.

Mun energiavarastot tuntuu olevan loppu. Aaltoileva vatsakipu ja etovan paha olo suolistosta johtuen vie ihan tarpeettomasti energiaa mun päivistä. Olo on laiska ja vetämätön vatsan ollessa ilmapallo. Huomaan myös ihon puskevan finniä silloin kun olen syönyt erityisen paljon maitotuotteita, etenkin viiliä tai jugurttia. Hiukset myös rasvoittuvat nopeammin kuin koskaan, vaikka pidän pesuväliä 2-3 päivää väkisinkin.

Käyn pääni sisällä nyt hirvittäää taistelua. Tiedän mitä minun pitäisi syödä ja olla syömättä voidakseni hyvin, ollakseni energinen äiti ja jaksaakseni paremmin. Samalla kuitenkin vanhat syvään juurtuneet ruokailutottumukset ja tavat huutavat alitajunnasta, enkä tahtoisi tehdä elämästä vaikeaa (eli oppia uutta). Samaa kamppailua kävin kasvisruokien lisäämisestä, kunnes ne istuivat niin hyvin arkeen etten enää edes tiedä paremmasta. Nähdään myös Instagramissa @niina.mantere

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X