ihan mamina - Banneri

 

Sain viikonloppuna Instagramin kysymysboksissa kysymyksen missä haluttiin tietää mun kolme huonoa luonteenpiirrettä. Kuvailtuani storyyn luonteenpiirteet mitä pidän itsessä elämää hankaloittavana tai ärsyttävänä sain muutamia viestejä siitä kuinka kiva on kuulla ettei ole ainoa tällaisista piirteistä kärsivä. Luonteenpiirteistä puhuttaessa on mahdotonta luokitella luonteenpiirre suoraan ”hyviin” tai ”huonoihin”. Se riippuu täysin ihmisen omasta kokemuksesta ja etenkin siitä miten oppii hyödyntämään (tai hillitsemään) omaa luonteenpiirrettään.

Tein pitkästä aikaa 16 Personalities persoonallisuustestin ja sain tismalleen saman tuloksen kuin viimeksi – olen luonteeltani Sovittelija (INFP) -persoona. Sovittelija pyrkii näkemään kaikissa ihmissä jotain hyvää ja heillä on vahva halu auttaa muita. Kuitenkin Sovittelijalla on vain rajallinen patteristo ja he voivat uupua helposti yrittäessään korjata koko maailmaa. ”Sovittelijat ovat todellisia idealisteja ja pyrkivät aina löytämään edes jotain hyvää pahimmistakin ihmisistä tai ikävimmistäkin tapahtumista ja tekemään asioita aikaisempaa paremmin. He saattavat vaikuttaa rauhallisilta, varautuneilta ja jopa ujoilta, ja heillä on sisäinen liekki ja intohimoa, joka loistaa heistä. Sovittelijoita on väestöstä vain 4 prosenttia, minkä vuoksi heillä on suuri riski tulla väärinymmärretyiksi. Mutta kun he löytävät samanmielisiä ihmisiä, joiden kanssa he voivat viettää aikaa, he kokevat sisäistä rauhaa, joka on heille todellinen ilon ja inspiraation lähde.” Lähde. 

 

Mainitsin yhdeksi huonoksi piirteekseni yli-empaattisuuden. Empaattisuus on tärkeä osa ihmistä, mutta joskus minusta tuntuu että olen liian empaattinen jopa ventovieraita ihmisiä kohtaan. Haluan aina ottaa muiden ihmisten murheet niskoilleni ja hukun helposti toisen saappaisiin samaistuessani tilanteeseen. Lopulta saatan musertua kuorman alle, kun sosiaalinen patterini kuluu loppuun. Minun on täytynyt tehdä isoa työtä siinä, että opin vetämään rajaa oman jaksamisen suhteen. Sosiaaliset tilanteet kuormittavat minua paljon ja olen enemmän introvertti vaikka pidänkin juhlista, tapahtumista ja uusiin ihmisiin tutustumisesta. Mun sosiaalinen patteri on kuin vanha auton akku. Kun se on ollut tarpeeksi kauan käyttämättä kuluu nopeammin loppuun, mutta lämmetessään jaksaa porskuttaa.

”Toisin kuten sosiaalisemmat persoonallisuustyypit, sovittelijat keskittävät huomionsa vain muutamiin ihmisiin tai yhteen hyödylliseen asiaan. Jos he yrittävät ylläpitää liian suurta verkostoa, heidän energiansa kuluu loppuun, ja he voivat jopa masentua ja musertua maailman pahuudesta, jota he eivät kykene korjaamaan.”

Pidän herkkyyttä ja empatiakykyä myös todella hyvänä luonteenpiirteenä. Toisten tunnetilat tarttuvat minuun herkästi mikä aiheuttaa etenkin parisuhteessa ongelmia, koska toisella osapuolella ei voi olla huonoa päivää ilman että myös minulla on. Herkkyyden ja tunnetilojen tarttumisen vuoksi joudun joskus lopettamaan somen selaamisen tai elokuvan katselun kesken, sillä ahdistun liikaa ja itkusta ei tule loppua. Mielialani saattaa muuttua päivässä useita kertoja eikä siihen aina edes ole selkeää syytä. Olen etsinyt mielialan muutoksiin syitä lapsuudesta terapian avulla ja pohtinut sitä kärsinkö PMDD oireista. Voi myös olla, että olen vain luonteeltani hyvin ailahtelevainen. Pidin sitä pitkään pelkästään huonona piirteenä, mutta toisaalta tunnenko mielummin tunteet tosi hyvinä ja tosi huonoina vai tasaisen tappavana harmaana? Mielummin seilaan pienessä myrskyssä kun katselen rannalta peilityyntä järveä.

Toisinaan itken ilosta muiden vuoksi ja tunnen myös onnellisuuden tunteet vahvasti. Olen myös herkkä aistimaan ihmistä sen onko heillä kaikki hyvin ja samaistumiskyvyn ja empatian vuoksi olen todella hyvä kuuntelija. Omaan vaistoon ja intuitioon luottaminen on mulle tärkeää. Vaistoni on hämmästyttävän usein oikeassa ja ohjaa mua oikeaan suuntaan. Olen intuitiivinen ja etsivä, mutta myös varovainen. Joskus liika varovaisuus harmittaa, sillä kaipaisin rohkeutta kokeilla uusia asioita. Jään usein miettimään suuria tai pienempiäkin päätöksiä liian kauaksi aikaa.

Parisuhteen kannalta suurimman ongelman luo syyllistyminen. Syyllistyn helposti kaikesta, vaikka asialla ei olisi mitään tekemistä minun kanssa. Haluan että kumppanilla on kaikki hyvin ja jos ei ole poden siitä syyllisyyttä. Syyllistyminen saa mut ottamaan joskus kohtuutonta taakkaa ihan syyttä suotta. Syyllistyminen tulee hyvin esiin ihan arkisissa asioissa. Jos kumppani sanoo ”oho ompas meillä paljon pyykkiä” mun aivot tulkitsee asian ”oho, etpäs ole pessyt pyykkiä tänäänkään”. Kukaan ei sano että pyykin määrä olisi minun vika, mutta mun syyllistymisen luonteenpiirre kääntää asian niin. Syyllistyvän ja yliherkän ihmisen kanssa elo ei aina ole ihan mutkatonta, mutta herkkyys tuo suhteeseen ja etenkin vanhemmuuteen ihan oman tärkeän puolensa. Nähdään myös Instagramissa @niina.mantere

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X