ihan mamina - Banneri

Katastrofi on juuri se sana millä voi kuvata sitä kun viiden vuoden hormonittoman ehkäisyn jälkeen päätin antaa sille uuden mahdollisuuden. Ensimmäinen kuukausi uuden ehkäisyvalmisteen kanssa meni hyvin, mutta toisen pillerilaatan kohdalla huomasin huolestuttavia merkkejä. Aloin oireilla psyykkisesti ja voin ajoittain todella huonosti. 

Kesällä mulle tehtiin kohdun imukaavinta alkavan tulehduksen ja verenvuodon vuoksi. En aio asiasta puhua enempää, sillä se oli elämäni kivuliaimpia ja traumatisoivimpia kokemuksia. Tuntuu etten ole oikein vieläkään täysin toipunut siitä. Lääkäri ja terveydenhoitaja saivat minut vakuuttumaan, että hormonaalinen ehkäisy olisi hyvä olla käytössä. Tuntuu olevan automaatio että sitä tyrkytetään naisille. Muistan kuinka esikoisen syntymän jälkeen kävin gynekologilla ja hän pöyristyi kun kerroin etten käytä hormonaalista ehkäisyä. Olisi kuulemma aivan pakko käyttää siitä huolimatta että kerroin ettei toinen raskaus haittaisi meitä vaikka emme aktiivisesti yrittäneet lasta 😂 Myös Desire Nyrmark on kirjoittanut blogissaan siitä kuinka lääkäri vaati aloittamaan ehkäisyn vaikka Desiren miehellä ei ole siittiön siittiötä kropassaan ja raskaus ilman lääketiedettä olisi sula mahdottomuus.

Enivei päätin vakuuttavan puheen perusteella kokeilla suhteellisen uutta mini-pilleri valmistetta, minkä pitäisi olla matalahormoninen ja nimenomaan sopiva niille jotka ovat muista valmisteista saanut psyykkisiä oireita. Valmisteen nimi on Slinda ja siinä on vaikuttavana aineena drospirenonia (synteettistä keltarauhashormonia) 4mg. Mini-pillerit eroaa yhdistelmäehkäisypillereistä siten että niissä on ainoastaan keltarauhashormonia. Yhdistelmäpillereissä lisänä on synteettinen estrogeeni. Pilleri otetaan kerran päivässä ja Slindassa on oltava erityisen tarkka että pilleri otetaan säännöllisesti sillä matalahormonisena valmisteena sen ehkäisyteho heikkenee helpommin. Lue: Opiskelu, työ ja äitiys – uusi postaussarja alkaa!

Mun lyhyeksi jäänyt kokemus Slindasta

Kuten aikaisemmin sanoin ensimmäinen kuukausi Slindan kanssa sujui kivasti. Mun kahden imetyksen litistämät tissit kasvoivat hieman terhakkaammiksi mikä oli kieltämättä mukava sivuvaikutus. Oli myös kivaa harrastaa seksiä huolettomasti ilman kondomia tai muuta säätöä. Lue: Persoonallisuustesti ja analyysiä luonteestani

Ongelmat alkoivat toisen pillerilaatan ensimmäisellä viikolla. Kuukautisia (eli tässä tapauksessa tyhjennysvuotoa) ei pillerilaattojen välissä tullut ollenkaan. Yhtäkkiä aloin räjähdellä täysin tyhjästä. Pienikin ärsytys paisui ihan valtavan suureksi ja minusta tosiaan tuli pahansuopa ja ilkeä. Oli henkisesti kamala olo jatkuvasti enkä suorastaan kyennyt pidättelemään itseäni kun ärsytys otti vallan. Eniten tästä kärsi puoliso joka joutui tulilinjalle tahtomattaan. Aina tilanteiden jälkeen mietin että miksi. Miksi näin tapahtuu? Miksi olen tällainen? Olotila oli ajoittain jopa pelottava – en tunnistanut itseäni. Olotila oli hämärästi tuttu reilu viiden vuoden takaa kun minulla oli käytössä yhdistelmäehkäisypilleri Yaz. Lopetin pillerit tajutessani että olin silloin kärsinyt vuosia sivuoireista tietämättäni – olinhan aloittanut pillerit jo 15-vuotiaana. Olin niin tottunut haittavaikutusten kanssa elämiseen. Lue: Hormonaalinen ehkäisy teki musta hirviön

Siinä vaiheessa kun räjähdysherkkyys kasvoi niin suureksi että sain puolisonikin melkein itkemään olemalla niin ilkeä päätin heittää pillerit roskiin. Ei kiitos, ei ole sen arvoista. Bye bye Slinda. Pillereiden lopettamisen jälkeen yleensä niin sileä ja kaunis iho on ollut täynnä pientä ja isompaa näppylää sekä kipeitä finnejä. Hiukset rasvoittuu ennätystahtia eikä kuukautisia ole näkynyt ikuisuuteen. Ahdistaa. Lisäksi seksihalut ovat täysin kateissa. Tuntuu kun minussa olisi jotain nyt pahasti rikki.

Mitä seuraavaksi?

Tässä kohtaa moni tarjoaa kierukkaa. Niitä löytyy hormonikierukka tai kuparikierukka ja kummatkin ovat tehokkaita ehkäisymenetelmiä. Ongelmaksi minun kohdalla nousee se, että ahdistun ajatuksesta että kehossani olisi vierasesine. Tuntuu että menettäisin kontrollin kehoani kohtaan. Pillerit voin lopettaa halutessani koska vaan, mutta kierukan kanssa saatan joutua elämään viikkoja, jopa kuukausia ennenkun pääsen poistattamaan sen halutessani niin. Luonnollisesti sama ongelma pitää sisällään käsivarren ihon alle laitettavan ehkäisykapselin. Lue: Ruokavalion muutoksia – nyt riitti huono olo!

Toistaiseksi mun ehkäisykokeilut on tässä. Hormonaalisen ehkäisyn sivuvaikutukset ovat liian kovia minulla jotta uskaltaisin lähteä jälleen kokeilemaan uutta valmistetta. Tiedän että jotkut kokeilevat kymmeniä merkkejä kunnes löytyy se yksi sopiva, mutta minä en kestä enää kuukauttakaan oireiden kanssa. Pysytään siis kondomissa ja harkitaan sterilisaatiota tulevaisuudessa.

Tässä oli siis minun kokemuksia Slindasta.

Nähdään myös Instagramissa @niina.mantere

Kommentit (6)

Oletko kuullut Caya-pessaarista? Suosittelen kokeilemaan! On hormoniton ja helppokäyttöinen.

Itse olen ollut ilman hormonaalista ehkäisyä vuodesta 2014. Raskauksien jälkeen on pillereitä väkisin tyrkytetty jälkitarkastuksella ja molemmista jälkitarkastuksista olen poistunut pilleriresepti kourassa siitä huolimatta, että olen hyvin selvästi sanonut, että a) en tarvitse reseptiä ja b) en halua pillereitä. Lääkäri ei ole tätä toivetta kuunnellut ollenkaan.

Veikkaan että osa masennusdiagnooseista johtuu näistä hormonivalmisteista. Itellä katosi myös halut hormonirenkaan takia. Plussana oli että menkkakivut väheni käytön ajaksi.

Moikka!
Spermisidit (siittiöitä tappavat valmisteet) voisivat olla yksi vaihtoehto, ne tuovat kondomin kanssa hyvän ehkäisytehon. Valmisteita löytyy monenlaisia ja monessa eri muodossa.

Mulla oli endometrioosin hoitoon Mirena ja pahentuneen kiputilanteen ja läpivuotojen lisäksi Slinda. Melkoinen hormonipläjäys! Olotilaan totuin lopulta, mutta ei ole ikävä noita enää. Vuosi sitten jouduin leikkaukseen. Nyt ei enää hormoneita, eikä kyllä menkkojakaan, ikinä =)

Kokeilin kans Mirena-kierukan jälkeen Slinda-pillereitä! Alkuun oli hyvä, mutta sitten minulla alkoi tiputteluvuoto, jota on ennenkin pillereiden kanssa ollut. Lopetin ne. Suosittelen vahvasti kierukkaa, ihanan huoletonta eikä menkkoja! Laittaminen oli kamalaa, minä pääsin onneksi ihan gynelle ehkäisyneuvolaan, ei terveyskeskukseen. Saatko kierukan ilmaiseksi? Tai jos olet tyytyväinen kondomeihin niin mikä ettei! Hyvää syksyä:)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X