10 asiaa miksi on upeaa olla 40-vuotias nainen

Kun täytin neljäkymmentä niin luulin että yhtäkkiä yhden yön aikana sitä olisi vaan vanha. Tuntui kuin olisin jotenkin syyllinen ikääni. Tehnyt jotain vaikka väärää joka nopeutti vuosien vierimistä tai sitten en ollut ottanut kaikkea irti hullusta nuoruudesta.

Ja viime viikonloppun jälkeen olen takuuvarma, että otin kaiken irti nuoruudestani minkä pystyin, sillä enää ei irtoa vaikka yrittää.

Olin viikonlopun Suomessa. Olen kahden päivän reissusta niin uupunut että nukahdin sunnuntaina Espoossa siskoni sohvalle kello kuusi. Luin kirjaa ja havahduin siihen kun makuuasennossa yläpuolellani pitelemäni kirja läiskähti naamaan. Hetkeä myöhemmin kaivauduin yhdeksänvuotiaan siskon tyttöni sänkyyn peittojen alle ja heräsin siihen kun kummipoikani hihittelee suustani valuvaa kuolavanaa.

Yritin loppuillan tanssia siskontytön kanssa afroa, sillä liikkuminen pitäisi paremmin hereillä ja minähän olen se hassu täti. En kehdannut sanoa ääneen että olen täysin sippi, vaikka se nyt lienee jo tuossa vaiheessa olleen kaikille selvää. Missä tuntui muka kymmenen vuotta sitten joku viikonlopun vietto naisporukassa? Ei niin missään! Sitä hilluttiin 24 tuntia putkeen nukkumatta ja silti näytti freesiltä kuin juuri kukkaan puhjennut ruusu.

Viikonloput baanalla oli vasta lämmittelyä viikon festarireissuille.

Nukahdin lopulta siskon tytön viereen kello yhdeksän illalla.

Tänä aamuna olin reippaasti jo kello kahdeksalta lentokoneessa, jossa nukahdin. Otin junan kohti Jyllantia ja yritin jälleen kerran lukea suomesta ostamiani syntisen kalliita proosateoksia – kun heräsin kuulutukseen että olemme perillä.

Mutta kotona odotti lapset ja koti. Sain laittaa kalsarit jalkaan ja levätä rakkaiden parissa viikonlopun rankasta kokemuksesta. Onhan se nyt ihan luonnollista että muuttuu. Vaikka nuorena uupumus ei näy kasvoilla samalla tavalla, en silti välittänyt edes sen vertaa että olisin meikannut tai huolestunut siitä mitä muut minusta ajattelisivat. Siinä on yksi ikääntymisen upeita puolia: ymmärtää ettei epäolennaisuuksiin kannata haaskata aikaa.

Olin viikonlopun Suomessa joka uuvutti minut täysin. Mutta mitä sitten? En ole enää 20-vuotias eikä minua kiinnosta rillutella samoin kuin parikymppiset.

Olisi masentavaa jos edelleen kokisi samat asiat tärkeänä kuin teininä. Mitä jos ei olisi saanut elämänkokemusta tai viisastunut 20 vuodessa yhtään, vaan jatkaisi edelleen samoja keloja kuin tuona untuvikkona?

Miksi on mahtavaa olla 40

  1. Saa leuhkia elämänkokemuksella. ”Siis ajatelkaa että mä oon eläny ennen kun oli olemassa internetiä!” ”Kun ei ollut kännyköitä niin sitä hengattiin ihan eri tavalla, mutta ette te voi koskaan sitä ymmärtää syvällisellä tasolla.”
  2. Ei tarvitse olla kenenkään komennettavana. Uskaltaa sanoa ”Ei”. Kukaan ei pompottele neljäkymppistä naista, ei kukaan.
  3. Saa näyttää ikäiseltään. En ole enää 20 eikä minun tarvitse siis näyttää samalta kun kaksikymppiset. Se on erittäin vapauttavaa.
  4. Ei tarvitse tehdä mitään mikä ei huvita. Voi sanoa ystäville ”en jaksa sillä menen jo kasilta nukkumaan” tai olla lähtemättä ulos tylsien ihmisten kanssa.
  5. Saa kertoa mielipiteensä. Vaikka kukaan ei kysyisi, voi kertoa mielipiteensä eikä niitä häpeä.
  6. Ei syyllisty mistään. Voi vetää karkkia ja jätskiä milloin haluaa. Keskiyöllä voi aueta karkkipussi. Mitä väliä? Jos ei jaksa salille tai vastamakkara ilmestyy viikossa, so what.
  7. Voi vedota vanhuuteen. ”Oon jo kokenu ton kaiken ja en enää vaan jaksa kun oon tämmönen vanhus!”
  8. Seksi maistuu. Kehohäpeä on menneen talven lumia ja oma seksuaalinen vapautuminen on viimeistään nyt ajakohtaisempaa kuin koskaan.
  9. Ei tarvitse enää ajatella lasten tekemistä. Ehkä niitä lapsia voi vielä tulla jos on tullakseen, mutta yleensä tässä vaiheessa se mylly on jo käyty aika pitkälle läpi.
  10. Kiire ei ole luonnonvoima, vaan itseaiheutettua. Jos vielä kolmekymppisenä statusta ja omaa tärkeyttä kohottaa ylenpaattinen suorittaminen ja kiire, nelikymppisenä näkee sen kaiken harhaoppisuuden. Viikonloppuna en esim. sopinut liikaa menoja jotta pystyin rauhoittumaan niiden ihmisten äärelle, joiden kanssa olin läsnä. Hei, relaa.

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä