16-vuotiaalla Nobelin rauhanpalkinnon ehdokkaalla on supervoima: Aspergerin oireyhtymä

Huomiona: tiedostan että Aspergeria on eritasoista ja piirteet vaihtelevat yksilöllisesti. Kirjoitan aiheesta omien kokemusteni mukaan, sillä puolisollani on Asperger.

 

Kirjoitin nuorten perjantaisesta ilmastolakosta ja ilmaisin ylpeyteni  nuorten rohkeasta toiminnasta.

En usko koko stooriin. Tyttö on manipuloitu ja jos saa Nobelin raivostun. ok, ehkä liian tyly kommentti mutta ärsyttää koko juttu niin kovasti. piste.”

Nuorten yhden päivän pinnaamista koulusta mielenosoituksen vuosi on arvosteltu mitä kummallisimmilla argumenteilla ja puolustinkin vahvasti nuorten oikeutta nousta barrikadeille silloin, kun aikuiset ja päättäjät eivät tunnu toimivan tarpeeksi ripeästi.

Miksi nuori ei saisi olla huolestunut itseään ja tulevaisuuttaan koskevista asioista?

Myöhemmin jaoin somekanavissani nuorten esikuvaa, ruotsalaista ilmastoaktivistia Greta Thunbergiä koskevan uutisen, jossa kerrotaan että hän on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Olen seurannut Gretan väsymätöntä työtä ilmaston puolesta viime vuodesta lähtien. Hän on kiinnostava hahmo sillä hän on niin nuori, vegaani ja silmiinpistävän intohimoinen ilmaston ja ympäristön suojelemisen puolestapuhuja.

Sain Gretasta kertovan uutisen alle kuitenkin kommentin:

En usko koko stooriin. Tyttö on manipuloitu ja jos saa Nobelin raivostun. ok, ehkä liian tyly kommentti mutta ärsyttää koko juttu niin kovasti. piste.” 

Kommentoija ei selvästikään tunne tämän nuoren vegaaniaktivistin tarinaa.

Aspergerin oireyhtymä ei ole vamma, vaan supervoima

Gretalla on Aspergerin oireyhtymä, joka tekee hänestä neurologisesti epätyypillisen ja siksi erityislaatuisen. Asperger ei ole kuitenkaan mikään pelkkä vamma kuten yleensä luullaan, vaan myös kuin supervoima.

Saamani kommentti tuntui minulle oudolta sillä kuka tekisi ilmastoaktivismia rahasta? Absurdi ajatus. Enkä usko että Aspergernuori olisi helposti manipuloitavissa. He ovat siihen yleensä aivan liian skarppeja, suoraselkäisiä ja toivottoman jästipäisiä.

Ruotsalainen Greta ei ole aina ollut muiden nuorten esikuva, pidetty tai suosittu. Hän on ollut sellaiseen liian erilainen kuin muut.Ennen ilmastoaktivismiaan Greta oli koulukiusattu, kärsi syömishäiriöstä ja kamppaili koulunkäynnin kanssa.

Hyvin tavanomainen tarina monille Aspergereille. 

Hänellä on Aspergerin oireyhtymä, joka tekee hänestä erilaisen kuin muut.

Omalla puolisollani on Asperger, joka diagnosoitiin kuitenkin vasta kun hän oli yli kolmekymppinen.

Mieheni uskaltautui kertoa pienestä asti kokemistaan vaikeuksista ja ongelmista ensimmäistä kertaa vasta minulle, jolloin kannustin hänet neurologisiin tutkimuksiin.

Jo kauan kauan sitten hän koki olevansa erilainen, huomasi ettei pysy muiden kelkassa sillä hänen päässään tapahtui aina ja paljon. Ei ollut hyvä aloittamaan silloin kun käskettiin tai lopettamaan kun yhteiskunta ympärillä pisti pillit pussiin.

Ei ylipäänsä koskaan osannut antaa periksi. Ei pystynyt multitaskaamaan, keskittymään ja syventymään samalla jos piti antaa huomiota muille asioille, muille ihmisille.Oli absurdia vastata toisten kysymyksiin, jotka tunkivat ajatusten täyttämään mieleen täysin yllättäen aivan eri kontekstista. Ei pystynyt ymmärtämään etteivät muut osanneet antaa olla rauhassa silloin kun ajatteli tai tutli jotain niin paljon kiinnostavampaa ja tärkeämpää kuin jonninjoutava smalltalk.

Muut lapset ei ymmärtäneet tai antaneet tilaa erilaisuudelle, koska eiväthän aikuisetkaan.

Neurologinen epätyypillisyys ei ole mikään vamma

Ilman ymmärrystä erityisherkkyydestä, erilaisesta tavasta kokea ja tuntea, lapsena tätä epätavallista käytöstä seurasi rangaistukset toisensa perään.

Muut lapset ei ymmärtäneet tai antaneet tilaa erilaisuudelle, koska eiväthän aikuisetkaan. Pieni poika ei koskaan muistanut sovittuja tapaamisia. Ei ollut kiinnostunut samoista asioista kuin ikäisensä. Saattoi unohtaa syödä.

Kerran hän oli tullut koulusta ilman kenkiä. Niitä ei vain löytynyt mistään eikä 7-vuotias muistanut mihin oli ne jättänyt. Hän oli ollut uppoutuneena ajatuksiinsa ja kävellyt kotiin huomaamatta ettei hänellä ollut kenkiä jalassa.

Voihan lapset unohdella asioita, mutta eivät samassa mittakaavassa, joka päivä.

Ei näissä ihmisissä ole mitään korjattavaa

Vaikka kengät unohtuivat jalasta niin sama poika muistaa kaiken kerran oppimansa lopun elämäänsä. Oppii välittömästi kaiken uuden ja soveltaa sen käytäntöön. Elää kuten ajattelee.Kun kokee jonkun asian tärkeäksi ja innostuu siitä on täysin mahdoton, periksiantamaton. Kun jokin tärkeä asia nousee esiin kaikki muu unohtuu. Maailma katoaa, ihmiset, koulu, perhe, nukkuminen ja syöminen. Ja jos hän vain haluaa, hän onnistuu  kaikessa mihin ryhtyy. On kuin hänen suonissaan virtaisi supervoima, ei heikkous.

25 maailman vaikutusvaltaisimman teinin listalla

Kyse on sopeutumattomuudesta kulttuuriin, jossa kaikki mitataan tehokkuudella, ulkonäöllä ja sosiaalisilla kyvyillä. Miten hyvin sopeudut nähin asetettuihin normeihin määrittelee ihmisarvosi.

Greta on yksi niistä, jotka alkoivat voida pahoin kaikkien näiden odotusten ja todellisuuden ristipaineessa. Muista nuorista syrjäytynyt Greta kuuli koulussa ilmastouhasta ja ei voinut ymmärtää miksi ihmiset eivät siltä istumalta muuttaneet käytöstään. Hän muutti elämäntapaansa heti. Hän alkoi koululakkoon ilmaston vuoksi ja yksi hänen vahvimpia ominaisuuksiaan on periksiantamattomuus.

Minulle puolisoni kautta hyvin tuttu piirre, ja siksi Gretan tarina on minulle täysin uskottava.

Gretan toiminta ylitti nopeasti kansainvälisen median uutiskynnyksen. Joulukuussa hän puhui Katowicen ilmastokokouksessa Puolassa ja tapasi YK:n pääsihteerin António Guterresin. Samoihin aikoihin yhdysvaltalainen Time valitsi Greta Thunbergin maailman 25 vaikutusvaltaisimman teini-ikäisenlistalleen. Tammikuussa 2019 Thunberg puhui maailman huippujohtajille Davosissa.

Ei näissä ihmisissä ole mitään korjattavaa tai huollettavaa

Gretan oopperalaulajana tunnetulla äidillä Malena Ernmanilla on itsellään diagnosoitu ADHD:

”Autismi, adhd ja kaikki muut neuropsykiatriset toiminnalliset häiriöt eivät sinänsä ole mikään vamma. Monissa tapauksissa ne voivat päin vastoin olla se supervoima ja kyky boksin ulkopuoliseen ajatteluun, josta niin usein taiteilijoiden kuulee puhuvan. Itseni kaltaisten taiteilijoiden, esimerkiksi.”

Gretan aktivismi vaikutti vahvasti koko perheeseen, he ovat kaikki nyt vegaaneita ja oopperalaulajaäiti lopetti kansainvälisen uransa lentämisen lakkauttamisen kannustamana.

Jos me vain antaisimme erilaisuudelle ansaitsemansa arvon, nostaisimme vahvuudet esiin ja lakkaisimme tunkemasta kaikkia samaan ahtaaseen, rajoittavaan ja tukahduttavaan lokeroon.Miten paljon potentiaalia ja nerokkuutta valuukaan hukkaan kun luokittelemme neurologisilta ominaisuuksiltaan erilaiset jotenkin toivottomasti ja lopullisesti vammautuneiksi?

Ei näissä ihmisissä ole mitään korjattavaa tai huollettavaa.

Kuvailemani järkähtämättömyys, periksiantamattomuus ja kyky heittäytyä täydelliseen flowhun on minusta äärettömän kaunista.Unohtaa nyt kenkänsä sillä onhan ne täysin irrelevanttia kun mieli liittää galakseissa? Pistää voimavaransa ja täyden potentiaalinsa asioihin jotka ovat oikeasti tärkeitä, unohtaa kaikki epäolennainen. Eikö meidän kaikkien kannattaisi elää siten? Eivät he ole viallisia, vaan me normatiiviset joukot yritämme vetää heitä konventionaalisen normaaliuden pohjamutiin.

Onneksi siinä kuitenkaan onnistumatta.

 

 

 

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Onko Greta jossain sanonut, että asperger on hänen supervoimansa?

Jos ei, älä puhu hänen suullaan hänen kokemustodellisuudestaan. Turha kaunistella oireyhtymää – se on mitä se on. Se on tehnyt eroa hänen ja muiden väliin ja sitä ei pidä jyrätä tuollaisella idealisoinnilla.

Terhi-Anneli

On ja termi on suoraan hänen äitinsä lainauksesta, joka ilmenee myös tekstistä.

Avatar

Hänen ’äitinsä lainaukset’ ovat toisarvoisia. Haluaisin lähteen: missä Greta on puhunut Aspergerin oireyhtymästään supervoimana. Todella kiinnostavaa, kiitos!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä