Hei mutsi ja faija, oon homo

Gay! Ur so gay man..

Bonuspojan skype laulaa. Joku tekee jotain typerää ja olet homo. Homottelu alkaa jostain ja jatkuu loputtomalta tuntuvan ajan. En koskaan pysy kärryillä tanskalaisnuorten slangiaalloista, mitkä sanonnat on pop, milloin trendi alkaa ja mihin päättyy. Onko homottelu seurausta jonkun tubettajan herjasta vai kaveriporukan snäppäilystä? Vai onko tämä nyt sitä vanhaa kunnon käänteispsykologiaa,

Se joka toista haukkuu, on ite?

Homottelu aiheuttaa minulle päänsärkyä. Olen yrittänyt tiedustella nuorilta miehenaluilta, että miksi homoseksuaali on heille haukkumasana? Mistä voivat sitäpaitsi tietää, ettei joku kaveripiirissä olevista ole homoseksuaali? Ja mitä sitten jos on, onko sillä mitään väliä?

Ei teinit osaa tietenkään kysymyksiin vastata. Olat kohahtaa, se on vaan hauskaa ja sitten taas tönitään hei HOMO. Meillä ei mokomaa sanaa enää kuulla haukkumasanana, mutta ei se estä nuoria käyttämästä sitä muualla.

Omassa lapsuudessani me nuoret versot saimme usein nähdä kaapin paikan ja miten ne kaapit olivat ahtaita. Vartuin uskonnollisella seudulla ja en usko, että tiesin edes homoseksuaalisuuden olemassaolosta, ennen kuin täytin kolmetoista vuotta. Tuntui olevan enemmänkin kaikkien muiden asia, kenestä nuori sai pitää ja miksi. Homottelu oli tuolloin pinnalla ja nuoren pelko leimaantumisesta todellinen.

Mitä isommat lapset keksivätkään, sitä pienemmät perässä. Jos homottelu olikin vain joku typerä leikki ja tapa, pilkalla on yleensä syvällisemmät juuret. Ja miten kauheaa tällainen on sellaiselle lapselle, joka alkaa herätä omaan seksuaalisuuteensa ja tajuaa olevansa se ”homo” jota jatkuvasti pilkataan, haukutaan ja pelätään. Kevyeksi tarkoitettu kielipeli ei siinä vaiheessa enää ole kauhean hauska juttu.

Pari kuukautta sitten istuessamme iltaa luonamme tuttu keski-ikäinen perhetuttu nauroi ja kiroili Tanskan X-factorin Sigmundin astuttua lavalle ensimmäistä kertaa. Upea lauluääni oli toissiajaista, kun kilpailija ilmeisesti venytti maskuliinisuuden lokeroaan liian pitkälle.

Kaunis ja feminiininen mies oli perhetutulle selvästi liian kova pala. Katsoin miestä uusin silmin ja ajattelin mahdollisesti hänen omaa tukahdutettua seksuaalisuuttaan. Ehkä hänelle oli osoitettu kaapin paikka ja se oli pysynyt hievahtamatta viisikymmentä vuotta.

Emme enää elä nuoruuteni 90-lukua, miten nämä asenteet voivat vielä elää näin vahvoina?

Sigmund. Kuva: X-factor pressikuvat.
Sigmund. Kuva: X-factor pressikuvat.

Sigmund sanoi kerran haastattelussaan:

”Homoseksuaalit ovat osa yhteiskuntaa, hyvässä ja pahassa. Aivan kuten biseksuaalt, transseksuaalit, queerit ja muut, jotka ovat normin ulkopuolella. Joten on tärkeää, että me kaikki näymme myös julkisuudessa. On tärkeä osa kenen tahansa identiteetin rakentamista osoittaa, että kulttuurimme ja yhteiskuntamme on moninainen.”

Ihmisiinhän rakastuu ja sukupuolella ei ole siinä vaiheessa väliä.

Olen itse rakastunut sekä miehiin ja naisiin, kauniisiin sieluihin, uskomattomiin persooniin. Mutta ei rakastumisen tunne tarkoita sitä, että näiden ihmisten kanssa haluaisi mennä vällyjen alle. Mutta ei sukupuolijaon myöskään pitäisi olla rajoite, joka estää rakastumasta juuri siihen oikeaan ihmiseen.

Kun bonuspoika huutelee taas homojuttujaan kavereidensa kanssa tietokoneella, en voi olla pohtimatta sitä, että tämä on nyt joku ohimenevä trendi jossa rakastumista osoitetaan käänteisesti. Sillä kyllähän ystäviinkin rakastuu, eivät he muuten olisi ystäviä. Kun näiden toisiinsa ihastuneiden poikien sosiaalinen ympäristö ei ole joku Turkki, jossa miehet saavat kävellä ympäriinsä käsikädessä ilman leimaantumista, on ahtaiden sukupuoliroolien kasvattien pitänyt keksiä jokin herkkien tunteiden kiertotie.

Ja ehkä joku päivä bonukseni ystävä tai oma lapseni sanoo

Hei mutsi ja faija, oon homo.

Mikään muu ei tekisi minua onnellisemmaksi kuin se, että lapseni tunnistaa sydämensä todellisen äänen. Se tarkoittaisi vain sitä, että lapsi tuntee itsensä ja on todennäköisesti jo kokenut rakastumisen kauneuden.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä