Vegaaniksi ryhtyminen on todennäköisesti merkittävin tapa auttaa maapalloa

Kasvisruoan terveellisyydestä käydään paljon keskustelua ja kädenvääntöä. Kun terveyshyötyjen lisäksi alkaa tulla myös enemmän tutkittua tietoa eläinperäisten tuotteiden valtavista ympäristöhaitoista, alkaa kasvisruokapainotteisen ruokavalion puolesta puhua jo aika monta seikkaa.
class="field field-name-body field-type-text-with-summary field-label-hidden view-mode-full">
class="field-items">
class="field-item even">

Arvovaltainen Science-lehti julkaisi tutkimuksen kattaen valtavan tietokannan, johon koottiin lähes 40 000 maatilan tiedot 119 maasta. Tutkittujen tuotteiden ympäristövaikutuksia seurattiin ja analysoitiin pellolta ruokapöytään. Maankäyttö, kasvihuonekaasupäästöt, vedenkulutus, vesien rehevöityminen ja ilmansaasteet. Vaikka lihan ja maitotuotteiden tuotanto vie 80 prosenttia maailman maatalousalasta, niistä saadaan kuitenkin vain 18 prosenttia kaloreista ja 37 prosenttia proteiinista.

Vaikka lihan ja maitotuotteiden tuotanto vie 80 prosenttia maailman maatalousalasta, niistä saadaan kuitenkin vain 18 prosenttia kaloreista ja 37 prosenttia proteiinista.

Lihan ja maitotuotteiden tuotantoaiheuttaa 60 prosenttia maatalouden kasvihuonekaasupäästöistä. Eli kaiken sen työn ja vaivan, sekä maapallon kuormituksen, jälkeen eläinperäiset tuotteet tuottavat kuitenkin vain 18% saaduista kaloreista. Yhtälö on todella nurinkurinen ja aika järjetön.

Maaseudun tulevaisuus teki tutkimuksesta graafisen tilaston, joka havainnoillistaa tilanteen selkeästi:

Tutkimuksen tiedot kattavat 40 ruokatuotetta, joiden osuus kaikesta maailman ihmisten ravinnosta on 90 prosenttia. Oxfordin yliopiston tutkijat laskivat tuloksen, että ilman lihan ja maitotuotteiden tuotantoa ihmiskunnan ruokkimiseen riittäisi 75 prosenttia nykyistä vähemmän viljely- ja laidunpinta-alaa.

Mitä kaikkea tuolla pelastetulla maa-alalla sitten tehtäisiin? No sillä voitaisiin viljellä valtavat määrät kasvisruokaa koko maapallon väestön tarpeisiin, pelastettaisiin maailman meret ja maapallo ehkä toipuisi ilman kasvihuonepäästöjä ja turhaa kärsimystä? Ei kuulosta olleenkaan huonolta. Maatalous ja eläinperäiset tuotteet aiheuttavat suurimman osan ympäristöongelmista. Se vaikuttaa lajien sukupuuttoaaltoihin, vesien saastumiseen ja aiheuttaa 60% maailman kasvihuonepäästöistä.

Maatalous ja eläinperäiset tuotteet aiheuttavat suurimman osan ympäristöongelmista. Se vaikuttaa lajien sukupuuttoaaltoihin, vesien saastumiseen ja aiheuttaa 60% maailman kasvihuonepäästöistä.

Tutkimusta johtanut Professori Joseph Poore Oxfordin yliopistosta kertoi aloittaneensa alun perin tutkimusprojektin, koska hän halusi selvittää, onko olemassa kestävällä tavalla tuotettuja eläintuotteita. Hän päätyi tutkimuksen aikana lopettamaan itse kokonaan eläinperäisten tuotteiden syömisen. Hänen mukaansa kuitenkin sekin riittäisi pitkälle, että haitallisin osa maailman lihan ja maitotuotteiden tuotannosta korvattaisiin kasviperäisellä tuotannolla.

Eli koko maailman väestön ei tarvitse alkaa vegaaneiksi, sillä jo kasvisruoan lisääminen ruokavaliossa voi tehdä suuren vaikutuksen.

  • ”Eläintuotteiden välttäminen hyödyttää paljon enemmän kuin se, että yrittää ostaa kestävästi tuotettua lihaa ja maitotuotteita”, Poore sanoo.

Vaikka Poore ja hänen johtamansa tutkimus meinaa päästää osan maapallon väestöstä vähemmällä, ei eläinperäisten ekotuotteiden käyttö kuitenkaan pysty ratkaisemaan maailman ympäristöongelmia.

  • ”Esimerkiksi karjankasvatus alueella, jolta on hakattu metsät, aiheuttaa 12 kertaa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin karjankasvatus luonnollisilla laidunmailla. Kasviperäisen ravinnon päästöt ovat silti kaikenlaista karjankasvatusta selvästi pienemmät.” HS.fi

Miten minä voin vaikuttaa?

Miten minä voin vaikuttaa? Suuri muutos alkaa ruokalautaseltamme. Voit lisätä kasvisruoan määrää arjessasi, se on todella helppoa.

Miten aloittaa? Voit lukea helpot vinkkini täältä:

Lihansyönnin yleisimmät syyt ja 7 hyvää vinkkiä kasvisruoan lisäämiseen ruokavaliossa

Lähteet:

Science-lehti

Hs.fi

Maaseudun tulevaisuus

Seuraa blogiani myös Facebookissa, InstagramissaPinterestissä ja Twitterissä

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä