6 +1 asiaa, joita raskaana oleva EI halua kuulla

On tullut taas lasten kanssa muisteltua raskausaikoja, sillä heille tarinat äidin mahassa olemisesta on aina kutkuttavan jännittäviä ja ihania. Välillä 6-vuotiaani huokailee, miten mukava olisi vaan ryömiä mahaani takaisin. Ilmesen mukavaa siellä on ollut!

Raskaus. Tuo siunattu olotila.

Joillekin se on varmasti siunaus, helppoakin ja voimaannuttavaa.  Mutta monille se on kaikkea muuta. Omat raskauteni ovat alkaneet järkyttävällä väsymyksellä, jatkuneet seitsemän kuukauden 24/7 pahoinvoinnilla ja vetäneet loppukirin lamaannuttavilla liitoskivuilla sekä refluksilla, jonka vuoksi nukuin kaksi kuukautta istualteen. Synnytykseni ovat taas olleet upeita kokemuksia, sillä lapseni syntyivät täällä Tanskassa lempeästi veteen.

Jokainen raskaus on omanlaisensa ja meidän kokemuksemme siitä vaihtelevat laidasta toiseen. Raskaanaolevan vatsan koosta tai kasvoista ei voi päätellä, millaista raskautta nainen parhaillaan käy läpi. Hienotunteisuus ja myötätunto olisi paikoillaan. Meillä on kuitenkin valitettavasti edelleen tiukassa tapana kommentoida toisten ulkonäköä ja olemusta – erityisesti raskaanaollessa kuulee oudoiltakin ihmisiltä usein kaikenlaisia aivoituksia. Ja paljon näistä on sellaista, minkä kanssaihminen olisi voinut jättää sanomatta.

Kuvassa synnytys on jo alkanut. Poksahdusvalmis?

6 + 1 asiaa, joita raskaana oleva ei halua kuulla

  1. Onpa valtava maha! Onko siellä kaksoset? Raskaana oleva tietää takuulla kuinka iso oma vatsa on ja kaksosläppä ei ole sadannen kommentin kohdalla hauskaa -varsinkaan kun harvoin siellä on ne kaksoset.
  2. Näytät tosi väsyneeltä! Raskaus väsyttää ja uuvuttaa, sillä naisen keho käy läpi valtavaa muutosta. Tästä ei tarvitse erikeen muistuttaa, sen tiedostaa kyllä itsekin. Raskaana oleva ei tunne oloaan aina kovin viehättäväksi ison mahansa kanssa. Vatsan taivasteleminen ei auta asiaa.
  3. Apua sulla on kohta synnytys edessä! Mä repesin oikein kunnolla ja alapää on ihan säpäleinä. Kauhistelu ja järkyttävät synnytystarinat eivät auta synnytystä odottavaa naista. Raskaana olevan tulee olla henkisesti ja fyysisesti valmis synnytyskokemukseen ja luottaa kehonsa voimaan. WHO:n tutkimusten mukaan n.80% naisista on kykeneviä synnyttämään luonnollisesti, joten kauhutarinat eivät ole tilastollisesti merkittäviä.
  4.  Sen maha on paljon pienempi, vaikka ootte samoilla viikoilla!  Jokaisen keho ja raskaus on erilainen. Niitä ei tarvitse vertailla ja raskaanaoleva on varmasti kuullut vastaavan kommentin aiemminkin.
  5. Kannattaa nukkua kun vielä voit, sillä kohta et nuku enää ikinä. Äitiys on todentotta elämää ravisteleva kokemus – upea sellainen. Uhrauksia joutuu ehkä tekemään, mutta äitiys ei ole ensisijaisesti mikään traaginen asia. Anna raskaana olevan nauttia äitiysen odotuksesta.
  6. Ootpa nuori/ vanha olemaan raskaana. Jokaisella naisella on oma tarinansa ja tiensä, joka on johtanut nykytilanteeseen.  Yhteiskunta määrittelee täydellisen iän jopa äitiydelle, mutta jokainen päättää itse milloin on valmis äitiyteen. Ahtaat normit eivät määrittele hyvää äitiyttä.
  7. Millos sä poksahdat? Huumori on joskus ihan tervetullutta, mutta jos olo on oikeasti tukala, poksahdus-kommentit eivät kaikkia raskaana olevia paljon naurata. Myös vatsan koosta ei voi suoraan päätellä, milloin laskettu aika on.

Mitä lisäisit listaan?

Kommentit

6 kommenttia
Avatar

”Toivottavasti se oli nyt tyttö/poika”. Miksi? Tuntuu jotenkin oudolt kun itsellä on yksi poika, niin usea ihminen on sanonut, että saisittrpa nyt tytön. En ymmärrä, ihan kuin kaikilla pitäisi olla tyttö ja poika. Sama silti siskollani, jolla oli 3 omaa poikaa ja 1 poika on heillä sijaislapsena, kun hän sai vielä tytön kaikki kommentoivat ”vihdoinkin.” Siinä tulee tosi kurja olo niiden poikien puolesta. Toisalta omalle äidilleni ihmiset toivoivat poikaa, kun meitä oli 2 isosiskoa.

Itseasiassa itse ajattelisin, että helpointa olisi jos lapset olisi samaa sukupuolta ja kun katson siskoni poikia, niin ne on sellainen parivaljakko, että sellaista toivoisi omalleenkin. Vaikka voihan tyttö ja poikakin olla läheiset, mutta harvemmin näkee, että enää kouluiässä olisi sama kaveripiiri ja touhuttaisiin yhdessä.

Joka tapauksessa, vanhemmat (yleensä) odottavat lasta, eivät mitään tiettyä pakettia ja noista kommenteista, oli kumminpäin vaan, tulee aina sellainen olo, että se lapsi olisi jotenkin vähemmän toivottu, jos se ona samaa sukupuolta kuin isompi sisar.

Avatar

Ja siis myös se että ootpa sä pieni tai sit kun vauva syntyi onnee ai teille on tullu vauva en yhtään huomannu että oot ollu raskaana kun näin sut työntelemässä vaunuja niin luulin että oot alkanu hoitaan lapsia

Avatar

Lisäisin listaan kyselyt siitä, Miten maha voi olla niin pieni?! Tukalaa se silti on 😬

Avatar

Kauhistelut raskaudesta, kun se on jo neljäs tai enemmän. Sellaisia ei kukaan vanhempi halua kuulla. 🙁 ”Ai, TAASKO teille tulee vauva?” ”Miten monta ajattelitte hankkia?” ”Ei se oo yksin teidän tehtävä täyttää koko maata!” ja mitä näitä kauheuksia nyt on… 🙁

Terhi-Anneli

Hei,

se on jännä, miten se tuntuu kuuluvan kaikille muille? Kaikki raskauteen ja vanhemmuuteen liittyvä on kritiikin alaista ja kaikki saa neuvoa. Oli ollut koskaan raskaana, tai oli lapsia tai ei 😀

Avatar

Neuvot! Nyt kun maha alkaa näkyä, tulee synnytysneuvoja jokaiselta naispuoliselta naapurilta, ystävältä ja tuttavalta. Ja taatusti kysymättä. Itselläni on vielä neljä kuukautta h-hetkeen, joten ihan mielelläni olisin kuulematta niitä kauhutarinoita synnytyksen jälkeisistä viikoista tai suosituksia kuvunlievityksen puolesta tai vastaan. Haluaisin olla ajattelematta koko synnytystä vielä; ehdin kyllä pelkäämään sitä myöhemminkin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä