70% ihmiskaupan uhreista on tyttöjä ja naisia

 

Kuva: FinnWID – Naiset kehitystyössä / Anna Kuokkanen”

Itohan ja lapsensa eivät saaneet oleskelulupaa, vaikka hän on ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän piirissä.

Juuri tällä hetkellä Suomen Kristiinankaupungissa asuu ihmiskaupan uhriksi 16-vuotiaana joutunut Itohan Okundayena neljävuotiaan lapsensa kanssa. He ovat saaneet vuosien odottelun jälkeen karkoituspäätöksen. Poliisi voi tulla noutamaan heitä kahta hetkellä minä hyvänsä.

Olen kirjoittanut aikaisemmin Nigerialaisesta Itohan Okundayenasta, joka joutui ihmiskaupan uhriksi Italiaan ja on nyt saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen Suomesta.

Vuosikymmen on jo kulunut siitä, kun hänet 16-vuotiaana salakuljetettiin Italiaan ja pakotettiin prostituoiduksi maksamaan kuvitteellista kuljetuskustannusten kasvattamaa velkaa, 40 ooo euroa. Itohanilla kesti viisi vuotta maksaa velkansa takaisin. Itohan ja lapsensa eivät saaneet oleskelulupaa, vaikka hän on ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän piirissä.

Olen saanut paljon kommentteja blogiini, jossa lukijat eivät tunnu ymmärtävän miten kukaan voi joutua prostituoiduksi tietämättään ja miksi hän haki turvapaikkaa. Mikä siinä Italiaan palauttamisessa muka on ongelmana, hyvinvointivaltio ja paremmat kelitkin?

Ihmiskauppiaat houkuttelevat nuoria tyttöjä Eurooppaan tavallisiin töihin, kuten lastenhoitajiksi

Afrikkalaisessa kulttuurissa vanhemmille ei sanota ei.

Tyttöjen ja naisten asema Nigeriassa on todella kehno. Itohanin tarina ei ole ainoa laatuaan, vaan ihmiskauppa Eurooppaan kasvaa vuosi vuodelta.

Nigerialaisen ihmiskaupan keskus on Etelä-Nigeriassa sijaitseva Edon osavaltio ja erityisesti sen pääkaupunki Benin City, jossa asuu noin 1,5 miljoonaa asukasta. Alueen köyhyys, korruptio ja työttömyys vaikuttavat yleisiin elinoloihin sekä tyttöjen kouluttautumis- ja työllistymismahdollisuuksiin.

Vuoden 2016 aikana pelkästään Välimeren kautta tuli Italiaan yli 11 000 nigerialaista naista ja yli 3 000 alaikäistä lasta.

Nigeriassa ihannoidaan rikkaita ihmisiä, suuria juhlia, hienoja autoja ja vaatteita. Populaarikulttuuri pitää yllä epärealistisia käsityksiä ulkomailla rikastuneista ja ihmiskauppiaat houkuttelevat  tyttöjä kertomuksilla hyvistä ansioista Euroopassa tarjoutuen maksamaan heidän matkansa.

”15- ja 16-vuotias tyttö tai poika uskoo sen kaiken ja haaveilee, että voisi itsekin elää niin. Rakentaa äidille talon ja auttaa sisaruksia pääsemään kouluun”, Okun­daye selittää.

Afrikkalaisessa kulttuurissa vanhemmille ei sanota ei. Jos vanhemmat haluavat lähettää lapsensa Eurooppaan, on lähdettävä.

5.5. miljoonaa lasta ihmiskaupassa ympäri maailmaa

Monet eivät näe ongelmaa siinä, että Nigerialainen Itohan palautettaisiin lapsineen takaisin Italiaan. Eurooppalainen hyvinvointivaltio, missä ongelma?

Pakolaisneuvonta ja Suomen kansallinen ihmiskaupparaportoija ovat kuitenkin kiinnittäneet huomiota siihen, että Italiaan käännytetyillä ihmiskaupan uhreilla on suuri riski jäädä siellä ilman asianmukaista apua ja päätyä takaisin ihmiskaupan uhreiksi.

Ihmiskauppa kiihtyy ja kun sen pyörteisiin joutuu, on irtipääseminen vaikeaa. Jopa jalkapallon MM-kisojen aikaan Venäjälle tuotiin arviolta 2000 nigerialaisnaista, joista suurin osa on ihmiskaupan uhreja. Siis jalkapallon varjolla käytiin ihmiskauppaa?

Kun Europpalaiset kuulevat ihmiskaupan uhreista, ei ymmärretä, että kyse on yhteiskunnallisista rakenteista, jotka altistavat nuoret naiset ihmiskaupalle. Ja että Euroopassa on myös isot markkinat prostituutiolle. Ei olisi tarjontaa ilman kysyntää.

Järkyttävintä ihmiskaupan tilastoissa on mielestäni lasten suuri osuus: alle 18-vuotiaita ihmiskaupan uhreja on 5.5. miljoonaa, eli 25%. 

Mitä me voimme tehdä?

Kuva: Toisenlaisia tarinoita

Ihmiskauppa on globaali ongelma. Sitä tapahtuu Suomessa, sitä tapahtuu kotikaupungeissamme, naapurivaltioissa.

Ihmiskauppa on globaali ongelma. Sitä tapahtuu Suomessa, sitä tapahtuu kotikaupungeissamme, naapurivaltioissa.

Ongelman suuruus ja sen tiedostaminen on hyvä ensiaskel toimintaan, jolla voidaan kitkeä ihmiskauppaa.

Toisenlaisia tarinoita on FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n kampanja, joka lisää tietoisuutta ihmiskaupasta ja kerää varoja naisten toimeentulomahdollisuuksien kehittämiseksi Nigeriassa. He kirjoittavat Facebookissa:

”Meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa ihmiskaupan ehkäisemiseksi ja uhrien aseman parantamiseksi. Sen voi tehdä esimerkiksi osallistumalla julkiseen keskusteluun, ottamalla yhteyttä ministeriin tai kansanedustajaan, tukemalla järjestöjä, jotka tekevät ihmiskauppaa ehkäisevää tai ihmiskaupan uhrien asemaa parantavaa työtä tai menemällä mukaan niiden toimintaan, sekä pohtimalla, millä muilla tavoilla voi osallistua globaalin eriarvoisuuden vähentämiseen.”

Lähteet: HS.fi, Toisenlaisia tarinoita, FinnWID

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä