8 hyvää syytä osallistua vegaanihaasteeseen – nyt voit valita myös minut vegaanituutoriksesi!

Kiinnostaisiko valmistaa perheelle enemmän kasvisruokaa, mutta ei oikein osaa aloittaa? Tai olisiko kasvissyönti ihan kiinnostavaa, mutta perustelut kasvissyönnille arvelluttavat? Miten valmistaa koko perheelle maistuvaa vegaaniruokaa? Haluaisit oppia tekemään terveellistä vegaaniruokaa, ilman prosessoituja tuotteita? Oletko punttimimmi, jota pelottaa kasvisruokavalioon siirtyminen ja mahdollinen lihaskato?

Ei hätää, sillä Vegaanihaaste auttaa sinut alkuun!

Mikä on Vegaanihaaste?

Halutessasi saat myös oman tukihenkilön eli vegaanituutorin

Vegaanihaaste on Oikeutta eläimille-järjestön organisoima kampanja, jolla kannustetaan ihmisiä kokeilemaan vegaanista ruokavaliota kuukauden ajan. Monipuolinen vegaaniruokavalio ei ole vaikea toteuttaa, mutta sen aloittamiseen voi tarvita vähän apua. Vegaanihaaste tarjoaa päivittäisen uutiskirjeen, joka sisältää helppoja vegereseptejä sekä käytännön vinkkejä.

Halutessasi saat myös oman tukihenkilön eli vegaanituutorin, joka opastaa sinua ja vastaa kysymyksiisi. Jotkut tuutorit lähtevät mukaan kauppareissulle tai istahtavat kahville keskustelemaan kanssasi vegaaniudesta, jos niin toivot. Osallistuminen on maksutonta eikä sido mihinkään.

Vegaanihaaste on myös kiertueella, jossa voit käydä kuuntelemassa asiantuntijoiden luentoja, kysymässä ravitsevan ja monipuolisen vegaanisen ruokavalion koostamisesta sekä saada lisää tietoa eläinten mielenmaisemasta. Tilaisuudet ovat ilmaisia. Voit käydä katsomassa kiertueen aikataulut täältä.

Ilmottaudu mukaan!

Tammikuun Vegaanihaastessa osallistujia oli tänä vuonna ilmoittautunut jo 8000. Haasteen ovat vastaanottaneet vuonna 2019 mm. Tuomas Enbuske, Selma Vilhunen, Ville Myllyrinne, Baba Lybeck ja Ronja Salmi.

Tästä pääset vegaanihaasteen virallisille sivuille ilmoittautumaan

Voit hyvin ilmoittautua vielä mukaan ja valita samalla oman vegaanituutorisi. Voit nyt valita vaikka minut tuutoriksesi vegaanihaasteen sivuilta, jos koet että osaisin parhaiten auttaa sinua ja perhettäsi vegaaniruokavalion kanssa.

Voit nyt valita vaikka minut tuutoriksesi vegaanihaasteen sivuilta, jos koet että osaisin parhaiten auttaa sinua ja perhettäsi vegaaniruokavalion kanssa.

8 hyvää syytä osallistua vegaanihaasteeseen

1. Säästät eläimiä

Me kaikki vastustamme eläinten huonoa kohtelua. Silti suurin osa syömästämme lihasta tulee tehotuotannosta, jossa eläimiä pidetään karuissa, ahtaissa ja virikkeettömissä olosuhteissa. Vaikka tieto eläinten tietoisuudesta ja tarpeista on lisääntynyt, eläimiä pidetään edelleen oloissa, joissa niillä ei ole mahdollisuuksia luontaiseen käyttäytymiseen.

2. Säästät terveyttäsi

Monipuolisesti koostettu kasvisruokavalio ylläpitää ja edistää terveyttä. Kasvissyöjillä on alhaisempi riski sairastua verenpainetautiin, kakkostyypin diabetekseen sekä eturauhas- ja paksusuolensyöpiin. Lisäksi heillä on alhaisempi verenpaine, sydäntautikuolleisuus sekä pidempi eliniän odote. Monipuolinen vegaaniruokavalio sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Kasvisruoka sisältää myös vähemmän terveydelle haitallisia tyydyttyneitä rasvoja. Vegaaninen ruoka ei sisällä lainkaan kolesterolia!

3. Säästät ympäristöä

Eläinperäiseen ruokaan verrattuna kasviperäisen ravinnon tuottaminen vaatii monin kerroin vähemmän viljelypinta-alaa, energiaa ja vettä. Suurin osa maailman viljasta syötetään tuotantoeläimille. Eläin tarvitsee noin 10 kg ruokaa yhden oman lihakilon tuottamiseen. Syötäviksi sopivien kasvien syöttäminen ensin rehuna eläimille on siis resurssien ja luonnonvarojen tuhlausta. Eläinten kasvattamiseen käytettävällä ruoalla pystyttäisiin ravitsemaan kaikki maailman ihmiset, jos se hyödynnettäisiin suoraan ihmisravinnoksi.

4. Säästät ilmastoa

Syömällä vegaanisesti vähennät kasvihuonekaasuja merkittävästi. Lihantuotanto aiheuttaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin koko maailman liikenne yhteensä.

5. Säästät vettä

Yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan yli 15 000 litraa vettä, joka on noin kymmenkertainen määrä viljaan, soijapapuun tai muihin palkokasveihin verrattuna. Juustokiloa kohden vettä puolestaan kuluu noin 3 200 litraa kun taas perunakilon tuottamiseen vain 290 litraa. Puoli kiloa naudanlihaa kuluttaakin saman verran vettä kuin päivittäinen suihkussa käynti puolen vuoden ajan.

6. Et jää mistään paitsi

Kasviperäisten tuotteiden saatavuus ja valikoima on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina niin kaupoissa kuin ravintoloissa ja kahviloissakin. Ruokakaupoissa on paljon erilaisia kasviproteiinin lähteitä Härkiksestä Oumph!:iin ja Nyhtökaurasta vegaanisiin nugetteihin, nakkeihin, pihveihin ja pyöryköihin. Valmisruokia löytyy pizzoista hampurilaisiin ja makaronilaatikosta lihapiirakoihin. Kasviperäisiä maitoja, kermoja, jäätelöitä, rahkoja, vanukkaita, jogurtteja ja juustoja voi ostaa lähes jokaisesta ruokakaupasta. Vegaanituotteet-sivustolle on listattu kaikki kauppojen vegaaniset tuotteet kuvien kera!

7. Herkuttelu

Suolaisen mättöruoan ja sipsien lisäksi tavallisissa ruokakaupoissa on laaja valikoima jäätelöitä, suklaita, keksejä sekä karkkeja. Kiireisen leipurin pelastus ovat valmiit vegaaniset pakastepullat, lehti- ja piparkakkutaikinat sekä croissantit. Listan tavallisisten ruokakauppojen vegaanisista leivontatuotteista näet kätevästi vegaanituotteet-sivustolta. Vegaaninen leivonta on myös helppoa! Ihania ja helppoja reseptejä löydät esimerkiksi vegaanihaasteen reseptipankista.

8. Et jää yksin

Kasvisruoan kokeileminen ei ole koskaan ollut niin helppoa kuin nyt. Kuukauden aikana saat tietää kaiken oleellisen eläinystävällisestä elämäntavasta.

Lähde: Vegaanihaaste 

Tammikuussa aloitetaan puhtaalta lautaselta!

Näyttelijä Eero Ritala ja Vegaanihaaste haastavat SINUT kokeilemaan kasvisruokaa tammikuun ajan! Ilmoittaudu mukaan osoitteessa https://vegaanihaaste.fi/ niin saat tammikuun ajan päivittäin sähköpostiisi herkullisia reseptejä, vinkkejä sekä halutessasi myös tuutorin. Osallistuminen on ilmaista. Lähde tuhansien muiden tavoin mukaan haasteeseen!

Posted by Vegaanihaaste on Wednesday, December 19, 2018

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä