95 – vuotias isä Josef Aslak: ”Lapset ovat olleet rakkaita” (Video)

Olen tehnyt hiljakseen blogiini lyhytdokumenttisarjoja. Ensimmäinen kauteni teemana oli ”Äidit” jossa kerroin elokuvin keinoin tarinoita äideistä sekä Suomessa että Tanskassa.

Äideistä kertovat lyhytdokumenttielokuvani

Olen tehnyt elokuvia etä-äidistä, syöpää sairastavasta äidistä, Asperger äidistä ja naisesta, joka ei voi tulla koskaan äidiksi. Voit katsoa äideistä kertovat elokuvani täältä:

En tiennyt saanko pitää lapseni

Lapsettomuus tekee kipeää

Syöpä pysäytti elämämme

Ei mikään etä-äiti, vaan ihan oikea äiti

Lyhytdokumenttisarja isistä

Tuntuu luontevalta jatkaa seuraavaan kiinnostavaan teemaan, eli isien tarinoihin. Millaista isyys on ja miltä se tuntuu erilaisissa elämäntilanteissa oleville ihmisille?

On niin erilaisia lähtökohtia, tarinoita ja mahdollisuuksia isyyteen. Joillakin ei mahdollisuutta kokea oman isän läsnäoloa tai tulla isäksi. Joku toivoo, pelkää, toinen ei koskaan halunnut isyyttä. Isä joka pakenee, tekee virheitä ja kasvaa.

Ukki, eli Josef Aslak, päivittäisellä lenkillä Utsjoen metsässä.

Rakkaudella, Josef Aslak

Olen tehnyt isänpäivän kunniaksi lyhyen kurkistuksen 95 – vuotiaan saamelaisen miehen elämään. Josef Aslak Edvart Aikio asuu saamelaisalueella Utsjoella ja hän on saanut elää pitkän elämän. Josef Aslakin elämänohje on läheisyys.

Josef Aslak kuvailee tuota läheisyyttä joksikin niin luonnolliseksi mutta monimutkaiseksi, ettei sitä oikein osaa enää sanoittaa. Kun rakkautta on ollut läsnä vuosikymmeniä, ei enää edes muista miten se kaikki alkoi.

Josef Aslak eli ”Ukki” ei juurikaan enää näe tai kuule, mutta hän iloitsee jokaisesta päivästä luonnon keskellä, jossa hänestä huolehtii rakkaat perheenjäsenet. Tämä lyhytelokuva on alku pidempään dokumenttielokuvaan, jonka parissa puuhailen pikkuhiljaa jos vain, Ukin sanoin, ”Luoja suo.”

Josef Aslakin seurassa kaikkialle kehoon leviää lämpö. Hyvyys ja lempeä isyys, jolle pitäisi antaa enemmän sijaa.

 

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä