Abortinvastaisuuden vaarallisuus: raskaudenkeskeytys on tärkeä osa naisen itsemääräämisoikeutta

Yhdysvaltojen Alabaman senaatti hyväksyi aborttilain, jossa raskauden keskeytystä ei hyväksytä vaikka raskaus olisi saanut alkunsa insestistä tai raiskauksesta. Tänä vuonna Georgia, Kentucky, Mississippi ja Ohio ovat kieltäneet abortin sen jälkeen kun sikiöllä voidaan havaita sydämen syke. Yhteensä 16 osavaltiota on tänä vuonna kiristänyt aborttisäädöksiään.

”Kaikki kiristyksiä kannattaneet senaattorit olivat republikaanipuoluetta edustavia miehiä. Osavaltion 35-jäsenisessä senaatissa on yhteensä neljä naista.” HS.fi

Miehet päättävät naisten oikeuksista – tai oikeuksien rajoittamisesta. Abortti on kuitenkin perustuslaillinen oikeus ja Alabaman päätös räikeästi perustuslain vastainen.

Entinen sisäministeri, kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen toivoo Suomen seuraavan niitä Yhdysvaltain osavaltioita, jotka ovat tämän vuoden aikana tiukentaneet aborttilainsäädäntöään. Tällainen politiikka on naisvastaista.

Mitä aborttilain kiristyminen voi merkitä naisten ja tyttöjen asemalle?

Handmaid´s tale on todellisten tapahtumien inspiroima uhkakuva

Sarjassa naiset on alistettu synnytyskoneiksi ja diktatuurinen hallitus vallitsee

Oletko seurannut televisosarjaa ”Handmaid’s Tale? Sarjassa naiset on alistettu synnytyskoneiksi ja diktatuurinen hallitus vallitsee.

Synkkä tulevaisuuden kuva on todella ahdistava. Voisiko muka sen kaltaista koskaan tapahtua? Sarja perustuu kuitenkin Margareta Atwoodin romaaniin, jonka Atwood taas kirjoitti Argentiinan diktatuurin inspiroimana.

Atwood itse sanoo, ettei hän ole keksinyt mitään omasta päästään. Kaikki kirjassaan kuvailemansa asiat ovat kyllä kaikki tapahtuneet historiassa. Kirjan ja sarjan tapahtumat sijoittuvat kuitenkin nykyaikaan ja tulevaan. Tasa-arvoisessa sivilisaatiossa väärät henkilöt pääsevät valtaan ja asiat alkavat kääntää suuntaa.

Argentiinalaisia mielenosoittajia Handmaid´s tale asuissa. Pressikuva: Marcos Brindicci/Reuters
Argentiinalaisia mielenosoittajia Handmaid´s tale asuissa. Pressikuva: Marcos Brindicci/Reuters

Atwoodin ”Orjatar”-romaaniin perustuva Handmaid´s tale luo kauhuskenaariota siitä, mitä tulevaisuudessa voi tapahtua jos emme pidä huolta naisten oikeuksista

Miten tämä liittyy aborttilakiin tai raskaudenkeskeytyksiin?

Tosiasiahan on että vaikka abortti on laiton, se ei tarkoita, etteikö niitä tehtäisi

Atwoodin ”Orjatar”-romaaniin perustuva Handmaid´s tale luo kauhuskenaariota siitä, mitä tulevaisuudessa voi tapahtua, jos emme pidä huolta naisten oikeuksista. Argentiinalaiset oikeustaistelijat ja aborttilain puolustajat pukeutuvat mielenosoituksissaan sarjan tyylisesti, sillä he haluavat herättää huomiota naisten puutteellisiin oikeuksiin.

Diktatuurin aikana vuosina 1974-1983 vangittuja naisia pakotettiin synnyttämään lapsia

Argentiina hylkäsi aborttilain, joka sallisi naisten tehdä raskaudenkeskeytyksen ensimmäisten 14 raskausviikon aikana. Argentiinassa abortti on sallittu vain, jos raskaana oleva on hengenvaarassa tai raskaus on alkanut raiskauksesta. Nainen ei siis saa määräämisoikeutta omalle keholleen, vaikka 60% kansalaisista puoltaisi aborttilakia.

Tosiasiahan on että vaikka abortti on laiton, se ei tarkoita, etteikö niitä tehtäisi. Argentiinassa nimittäin tehdään n. 50 0000 laitonta aborttia vuosittain ja viimeisen 25 vuoden aikana n.3000 naista on menehtynyt laittomista ja kotikonstein yritetyistä aborteista saamiinsa vammoihin.

”Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailmassa tehdään vuosittain noin 25 miljoonaa turvatonta aborttia. Niissä maissa, joissa abortti on kokonaan kielletty tai sallittu ainoastaan synnyttävän terveyden ollessa vaarassa vain yksi neljästä raskaudenkeskeytyksestä tehdään turvallisesti.” Suomen kätilöliitto

Argentiinan synkkä historia osoittaa, että naisten alisteinen asema on ollut suuri ongelma ja epäkohta. Diktatuurin aikana vuosina 1974-1983 vangittuja naisia pakotettiin synnyttämään lapsia. Synnytyksen jälkeen naisia tapettiin ja heidän lapsiansa annettiin sotilasperheisiin kasvatettaviksi. Ei tarvinne mainita, että raskaudenkeskeytys oli kielletty.

Myös Suomi on tasa-arvon edelläkävijämaita ja edistää tyttöjen ja naisten asemaa maailmassa

Nämä ihan oikeat tapahtumat muovautuivat ja muuntuivat Atwoodin romaaniksi, johon perustuvan sarjan jaksoja me tänä päivänä kauhistelemme. Järkyttävintä on siis, että sarjassa on asioita, joilla on totuudellista pohjaa. Vielä pelottavampaa on ajatella sitä, että kirjan ennustusten mukaisesti saavutettu tasa-arvo voitaisiin vielä menettää.

Naisten oikeudet terveyteen, turvallisuuteen ja omaan kehoon ovat uhattuina

Margaret Atwood puolustaa väsymättä naisten oikeuksia. Myös Suomi on tasa-arvon edelläkävijämaita ja edistää tyttöjen ja naisten asemaa maailmassa. Suomessa aborttilaki astui voimaan 1950-luvulla, jonka mukaan nainen saa itse päättää hakeeko aborttia.

Naisten oikeudet terveyteen, turvallisuuteen ja omaan kehoon ovat uhattuina

Abortti ei ole tietenkään naisillekaan aina mikään kevyt tai ilon asia, mutta se on kuitenkin tärkeä osa tasa-arvoa ja naisten itsemääräämisoikeutta. Pidän täysin itsestäänselvänä, että minulle kuuluu tietyt oikeudet, toimiva terveydenhuolto ja valinnanvapaus.

On todella pelottavaa että Yhdysvaltojen eri osavalloissa, Argentiinalaisten ja monien Latinalaisen Amerikan naisten tilanne ei ole yhtä itsestäänselvä, eikä asia taaskaan edennyt toivottuun suuntaan. Aborttilain kiristyminen asettaa monet tytöt, naiset ja tulevat naissukupolvet vaaralliseen asemaan.

Naisten oikeudet terveyteen, turvallisuuteen ja omaan kehoon ovat uhattuina. Tasa-arvo ei ole mikään itsestäänselvyys, vaan sen puolesta pitää edelleen taistella.

Seuraa blogiani myös Instagramissa ja Youtubessa

View this post on Instagram

Yhdysvaltojen Alabaman senaatti hyväksyi aborttilain, jossa raskauden keskeytystä ei hyväksytä vaikka raskaus olisi saanut alkunsa insestistä tai raiskauksesta. Yhteensä 16 osavaltiota on tänä vuonna kiristänyt aborttisäädöksiään. Entinen sisäministeri, kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen toivoo Suomen seuraavan niitä Yhdysvaltain osavaltioita, jotka ovat tämän vuoden aikana tiukentaneet aborttilainsäädäntöään. Tämä on vaarallista. Tämä on naisvastaista. Tytöillä ja naisilla kuuluu olla oikeus päättää siitä, mitä heidän kehoilleen tapahtuu. Naissukupolvet ennen meitä ovat tehneet uhrauksia, jotta meillä olisi edes nykyinen asemamme ja oikeuksia. Elkäämme nyt ihmeessä anna näiden oikeuksien kadota vääriin käsiin. Atwoodin Orjatar ja Handmaid's tale kummittelevat väkisilläkin mielessä. Lue koko teksti @kaksplus blogissa-linkki profiilissa☝️ 📷 @jyllanninsuomineito #abortti #raskaudenkeskeytys #naistenoikeudet #kaksplus #kaksplusblogit #jyllanninsuomineito #blogit #blogger #familyblogger #denmark #lifeindenmark #abortion #feminism #equality

A post shared by Terhi-Anneli Bech Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

Kommentit

3 kommenttia
Avatar

Niin tässä taas puhutaan ihmisoikeuksista, mutta vauvan oikeus elää…?
On niin outoa tässä ajassa, että äiti saa päättää, onko sikiö ihminen vai ei. Jos lapsi on toivottu, hän on jo pienenä alkiona ”masuasukki”, jota vaalitaan, suojellaan ja pidetään yksilönä. ja jos äiti ei halua lastaan, kyse on vain solukasasta, jonka voi poistaa. Tarvittaessa niinkin myöhään, että samanikäinen toivottu keskonen hoidettaisiin tehohoidossa ja toiseen epätoivottuun suhtaudutaan kuin jätteeseen. Äiti on siis jumalan, moraalin tms. paikalla määritten lapsensa ihmisarvon ja oikeuden elämään.
Tässä ei ole muuta logiikkaa kuin ”minun valintani”.

Vauvan oikeus elää menee naisen valinnan edelle.

Avatar

Youtubessa on kanava living waters, hänellä on useita haastatteluja koskien aborttia suosittelen katsomaan. Abortti on mielestäni aina murha. Elävän olennon tappaminen. Kyse ei ole mistään solusta vaan pienen viattoman ihmisen elämästä. Eikä minusta mikään asia oikeuta koskaan murhaan/tappamiseen. Tai liity millään tavalla tasa-arvoon. Paljon on tutkijoita jotka myöntävät abortin olevan käytännössä murha, mutta ihmiset perustelevat ja puolustavat sitä keinolla millä hyvänsä sillä eihän kukaan halua kutsuvan itseään murhaajaksi.

Avatar

Abortti ei liity Teresan mukaan tasa-arvoon. Tasa-arvon määritelmä (wikipediasta)”Sukupuolten välinen tasa-arvo tarkoittaa sitä, että naisilla ja miehillä on yhtäläiset oikeudet, velvollisuudet ja mahdollisuudet toteuttaa itseään ja osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan.”
Miehelle ei ole esitetty vaatimuksia jotka uhkaisivat yllä esitettyä. Naisille on. Naisen ruumiiseen kohdistuvat vaatimukset ovat siten tasa-arvokysymyksiä.

Mitä on murha? Murha on Teresan mukaan elävän olennon tappamista. ”Kyse ei ole vain solusta.” Kananmunan syöminen on mahdollisesti murha. Tappamista. Kanalta ei kysytä haluaako se munia, tai olla hautomatta muniaan tipuiksi. Naista ollaan rinnastamassa käytännössä kanaan (tuotantoeläimeen) kun valinnanvapaus abortista viedään. Nainen ei ole vain kohtu, nainen on persoona. Persoona kokee ja on yksilö. Tilanteet ovat yksilöllisiä. On nähty mm. natsisaksan aikana mitä tapahtui, kun ”kansakunnan edun nimissä” unohdettiin yksilö. Se ei ole ainutkertainen tapahtuma historiassa.

Ehkäisy on saatavilla, ja sitä tulee ihmisen käyttää jos ei jälkikasvua toivo. Toki joidenkin mielestä ehkäisykin on murha… ja siinä vaiheessa varsinkin voidaan puhua tasa-arvosta! Sillä joskus ehkäisy pettää. Tai sinulla ei sitä ole mutta sinut raiskataan. Siinä missä Teresan mielestä näin ollen tämä abortin tekevä raiskattu suorittaa murhan, voidaan myös kysyä miksi hän kokee että hänellä on oikeus pakottaa toinen elävä olento toimimaan hänen uskomuksiensa perusteella, hänen näkemyksiensä mukaan? Miksi hän kokee että hänellä on oikeus kävellä yli toisten ihmisten kokemukset ja tarpeet? Hänellä on täysi oikeus pitää lapsensa saivat ne alkunsa miten tahansa tai mihin tilanteeseen tahansa. Siitäkin huolimatta että he syntyisivät niin vaikeavammaisina, että varsinaista elämää heillä ei ole tiedossa – laitoksissa voi käydä katsomassa millaista se on.
Minusta, ihan mielipiteenä, on todella surullista että on olemassa ihmisiä jotka sellaisia valintoja toisten puolesta tekevät ja kokevat olevansa siihen oikeutettuja.
Oikeus aborttiin ei tarkoita että sitä pitää käyttää. Teresalla on edelleen oma valinnanvapautensa. Saisi suoda sen muillekin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä