Äitiyden helvetilliset vaatimukset joita en täytä, mutta olen silti hyvä äiti

Olen kristallipallo, laitoshuoltaja, sosiaalipsykologi, diplomaatti ja musiikkikasvattaja

Oletko sinäkin kristallipallo? Tai seinäruusu joka on näkymätön mutta silti aina siellä?

Olen kristallipallo. Pitäisi tietää missä on viime viikolla kadonnut legoukko, sukat, kynät, kuminauhat, pipot, hanskat ja salasanat.

Olen laitoshuoltaja. Ilman inventaarioitakin olen aina tietoinen mm. jokaisen vastuualueellani sijaitsevan saniteettitilan vessapaperimääristä, asiakaskunnan hammasharjojen kunnosta, vaatehuollon tarpeesta, huuhteluaineen määristä/pesukerta, sekä parittomien sukkien parittamiseen vaadittavasta ajasta/viikko. Osaan ilman varsinaista virallista aikataulutustakin arvioida eri tiloihin käytettävän päivittäisen työajan ja olen valmis joustaviin työaikoihin.

Olen sosiaalipsykologian kenttätutkija. Olen siirtynyt teoreettisesta maastosta rohkeasti suoraan käytännön toteutukseen. Olen taitava tunnistamaan erilaisia vuorovaikutuksia yksilön ja hänen ympäristönsä välillä, ja osaan tehdä nopeita analyyttisiä käytännön ratkaisuja stressaavissakin tilanteissa. Käytännöllisen sosiaalipyskologian toteuttajana minulla on asiakaskunta, joka tarvitsee jatkuvaa tarkkailua ja tukea heidän identiteettinsä muodostumisessa. Analysoin väsymättömästi ympäristön säännönmukaisuuksia, asiakkaiden elämänmuutoksia ja pyrin rakentamaan asiakkailleni hyvinvoinnin jatkuvuutta.

Minulle ei ole olemassa koulutusta, palkkaluokkaa, virkistyspäivää tai palkallisia kesälomia. Lisäksi säännökset, lait, asiantuntijoiden neuvot ja sosiaalinen yhteiskunnallinen paine pakottaa pysymään rooleissa ehtymättömästi.

Olen logistiikan mestari. Ratkaisen päivittäin monimutkaisia usean eri ikäluokan tarpeiden mukaisesti tapahtuvia menoja, tulemisia, ravitsemista, vaatettamista ja kaikkea päivittäistä toimintaa. Joidenkin ikäluokkien asiakkaiden kuljettaminen paikasta toiseen vaatii jatkuvaa valvontaa ja avustusta. Valvonta ja avustus tulee sisällyttää logistisiin suunnitelmiin, sillä ne vaikuttavat olennaisesti mm. tarvittavaan henkilöstömäärään. Valvonta voi tarkoittaa asiakkaan pitämistä aloillaan turvallisuussyistä tai avustamista ulkovaatteiden pukemisessa.

Joskus asiakkaat omaavat erityisiä tarpeita, kuten heidän kuljettamistaan erityisissä työnnettävissä kuljetusvälineissä tai ravitsemista tarpeen vaatiessa. Logistiikan ammattilaisena tulee osata laskelmoida kaikki erilaisiin kuljetusvälineisiin tarvittava ruokatarvikemäärä, puvustus ja liikkumiseen vaadittava aika taukoineen. Jos aikataulut ovat todella tiiviit, tulee osata tehdä realistiset suunnitelmat huomioonottaen asiakkaan ikä, taidot ja älykkyysosamäärä. Myös asiakkaan temperamentti ja yöunen laatu voivat vaikuttaa ratkaisevasti logistisiin ennakkosuunnitelmiin.

Olen diplomaatti. Olen asiakaskuntani legitiimi lähettiläs, monien erilaisten yhteistyötahojen kontaktipinnan ja keskusteluyhteyden ylläpitäjiä

Olen diplomaatti. Olen asiakaskuntani legitiimi lähettiläs, monien erilaisten yhteistyötahojen kontaktipinnan ja keskusteluyhteyden ylläpitäjiä. Diplomatia on olennainen osa sekä asiakkaiden välisiä suhteita, että ulkopolitiikkaa. Joskus asiakkaiteni keskinäiset suhteet voivat kärjistyä niin paljon, että voimakkaammatkin reaktiot ovat tarpeen. Jos tilanne ei selviä neuvottelemalla, diplomaattina kutsun apuun myös asiakaskuntani muut poliittiset päätöksentekijät ja teemme yhdessä päätöksiä tarvittavista toimenpiteistä.

Olen musiikkikasvattaja. Ymmärrän leikin ja musiikin merkityksen asiakkaan kokonaisvaltaiselle kehitykselle. Heittäydyn musiikkiesitykseen tai tanssiin aina, kun asiakkaan tila sen vaatii. Vastaan ammattimaisesti asiakkaiden tarpeisiin myös julkisissa tiloissa (Mm.kaupan taustamusiikin tahdissa tanssiminen tai bussissa laulaminen). Työtapani ovat monipuolisia ja asiakkaan kehitystason huomioonottavia. Kykenen spontaaniuteen ja olen erittäin harjaantunut musiikillisessa improvisaatiossa. Pystyn loihtimaan musiikillista tuotantoa myös äärimmäisen paineen alaisina.

Olen äiti.

Kuin määrittämätön ammattikuntien risteymä, jonka pitäisi pystyä kaikkeen.

Minulle ei ole olemassa koulutusta, palkkaluokkaa, virkistyspäivää tai palkallisia kesälomia. Lisäksi säännökset, lait, asiantuntijoiden neuvot ja sosiaalinen yhteiskunnallinen paine pakottaa pysymään rooleissa ehtymättömästi. Päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen.

Meille kaupataan kuvaa äitiydestä, joka ei ole totta

Me suomalaiset naiset emme synnytä tarpeeksi.  Tilastokeskus tiedottaa että vuonna 2018 naiset synnyttivät keskimäärin 1,41 lasta. Syntyvyys laski selvästi edellisvuodesta, jolloin luku oli 1,49

Oletko sinäkin kristallipallo?

Tai seinäruusu joka on näkymätön mutta silti aina siellä? Huomaamaton käsi joka pyyhkii vuotavan nenän, yliläikkyneen maitolasin ja laastaroi haavat.

Se joka pyöräytti naperot, imetti taaperot, pumppasi, treenasi, löllerötmahamakkarat hetkessä handlasi? Oletko sinä kuski, pyykkäri, talonpoika, lukkari, futisvalmentaja, kotitalouskokki, seinäruusu, taksi, timmi, missi, uneton, raitis, kulta ja niin, äiti?

Me suomalaiset naiset emme synnytä tarpeeksi.  Tilastokeskus tiedottaa että vuonna 2018 naiset synnyttivät keskimäärin 1,41 lasta. Syntyvyys laski selvästi edellisvuodesta, jolloin luku oli 1,49

Jopa silloin kun emme enää jaksa tehdä parastamme, teemme parhaamme.

Eipä ole ihmekään jos moniammattilaisuus ja supernaisen viitta ei houkuttele. Helvetillisten vaatimusten edessä on helppo tuntea itsensä huonoksi äidiksi, riittämättömäksi.

Mutta meille kaupataan jotain sellaista, joka ei ole totta.

Vaikka olen vain oma itseni, en ole huono äiti

En kasvata lapsiani kuin ammattilainen, vaan elän elämää rinta rinnan heidän kanssaan.

Vaikka osaan hermostua, tuntea kaikki ilmassa halkovat jänteet, lukea kasvojen paljaita viestejä, tuntea syvällä sydämessä kaikki vivahteet ja elää niiden mukaan, en ole huono äiti. Vaikka hajamielinen ja unelmoiva mieleni vaeltelee kun lapsi pöpisee viidetta tuntia supervoimista, en ole huono äiti. Vaikka eriparisukat vilahtelevat päiväkodissa ja hiusten niskakuoppaan on taas unohtunut takku, en ole huono äiti. Vaikka emme jaksaneetkaan viikonloppuna tehdä yhtään mitään erikoista vaan olimme kotona viltin alla syömässä omenoita, en ole huono äiti. Vaikka purskahdan holtittomasti itkuun ja lapseni lohduttaa minua, en ole huono äiti.

Minä olen hyvä äiti juuri siksi, että en ole täydellinen.

Ja vaikka en pyrikään täydellisyyteen tai epätodellisten kulissien ylläpiämiseen, teen silti aina parhaani. En kasvata lapsiani kuin ammattilainen, vaan elän elämää rinta rinnan heidän kanssaan.

Vaikka olen vain oma itseni, en ole huono äiti

Eikä kukaan meistä äideistä ole huono äiti, ei edes silloin kuin teemme virheitä.

Lapseni oppivat tuntemaan millainen ihminen minä olen ja toivottavasti se vapauttaa heidät tuntemaan, että he saavat olla oma itsensä ilman suojakuoria.

Eikä kukaan meistä äideistä ole huono äiti, ei edes silloin kuin teemme virheitä.

Vaikka epäonnistumme, me teemme parhaamme. Jopa silloin kun emme enää jaksa tehdä parastamme, me teemme parhaamme.

 

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä