Lihansyöjän paradoksi ja hyvä paha syyllisyyden tunne

Uskon vilpittömästi, että suurin osa ihmisistä aidosti välittää eläimistä. Tai ainakaan suurin osa toivoo, ettei aiheuttaisi eläimille turhaa kärsimystä. Siksi onkin varsin absurdia, että me samaan aikaan syödään kasvavassa määrin aivan valtavasti eläinperäisiä tuotteita. Miten tällainen ristiriita voi olla mahdollista?

Tarpeeksi neutraali ja korrekti tieteellinen tulokulma on näinä aikoina mm. ilmastokysymys. Jälleen kerran jätetään tarkastelematta lajisortoa ja eläinten asemaa. Eläintuotantoon liittyvä moraalinen ongelma lakaistaan maton alle, sillä se on varmastikin liian rankka asia kohdattavaksi. Se aiheuttaa tunteita ja vastustusta Älä nyt helvetti syyllistä!

Tuntuu kuin kaikkea syyllisyyteen liittyvää välteltäisiin loputtomasti.

Olen avannut monissa blogiteksteissäni lihankulutuksen kulttuuria ja traditiota ja nyt haluan avata enemmän lihansyöjän paradoksia ja syyllisyyden tärkeyttä. Vaikka lähestymistapa aiheesteen voisi olla puhtaan rationaalinen, mikään ei tunnu auttavan lihansyöjän arkisiin valintoihin.

Kyse on nk. lihansyöjän paradoksista.

Lihansyöjän paradoksi

Pääsyyt jotka luovat lihansyöjän paradoksiin:

  1. Kognitiivinen dissonanssi: ristiriitojen hyväksyntä ja ylläpitäminen. Esimerkiksi miten jotkut lajit ovat lemmikkejä ja toiset kasvatetaan ravinnoksi.
  2. Kieltäminen: emme suostu näkemään tai myöntämään tekojemme seurauksia.
  3. Lihan tarpeellisuus: idea siitä, että meidän on pakko syödä eläimiä, vaikka samaan aikaan rakastamme niitä.
  4. Eläimen tietoisuuden vähättely: eläimen kärsimyksen ja tunteiden mitätöinti.

Lähde: Elisa Aaltola, eläinfilosofi

Usein ne ihmiset jotka rakastavat tiettyjä eläinlajeja ja ymmärtävät eläinten olevan tietoisia ja tuntevia olentoja, tunnistavat eettiset dilemmat, tuntevat eläinten tehotuotannon ilmastovaikutukset, globaalit vaikutukset ihmisten väliseen eriarvoisuuteen ja nälänhätään, ja ymmärtävät eläintuotteiden terveysvaikutukset –  eivät muuta käytöstään vaan jatkavat eläinperäisten tuotteiden kuluttamista.

Tiedon lisääminen ei tunnu auttavan. Auttaisiko moraalinen lähestymistapa parantamaan eläinten asemaa maailmassa?

Vaikka tieteellistä todistusaineistoa on jo pilvinpimein ja argumentit lihansyöntiä vastaan kiistattomia, mikään ei tunnu vaikuttavan ihmisten käytökseen. Tämä johtuu siitä, ettei ihminen yllättäen toimikaan järkiperäisesti kohdatessaan rationaalisia perusteluja. Eli olis järkeenkäypää ja oikein, mutta jatketaan kuten ennenkin. Koska on se vaan on helppoa, kivaa, niin on aina ennenkin tehty ja mitä näitä argumentteja nyt on.

Eikös kuitenkin ole varsin paradoksaalista, että juuri rationaalisuus, jolla on pyritty oikeuttamaan eläinten hyväksikäyttöä, on samaan aikaan se asia, jonka ihminen eläinten hyväksikäytössä sivuuttaa?

Mutta ei tämä liene omituista kun tiedetään, että ihminen tekee moraalivalintoja 90% perustuen tunteisiin.

Syyllisyys on tarpeellinen tunne

Vegaanit nähdään usein saarnaajina. Uskonnollisina ja fanaattisina päällepäsmäreinä.

Ihmisinä, jotka tuntevat ylemmyyttä lihansyöjiä kohtaan. Mutta jotenkin tällaiset väitökset paljastavat yleensä usein jotain niissä, jotka loukkaantuvat moraalisten ongelmien paljastamisessa: lihansyöjä ei halua päästää irti tavoistaan, vaikka tunnistaa että tässä hommassa on jotain mätää. Trendikästä näinä aikoina tuntuu olevan se, että me olemme hyvä sellaisenaan ja yksilön ei tarvitsekaan muuttua paremmaksi ja moraalisemmaksi.

Lihansyöjässä voi syntyä häpeä, joka liittyy omaan identiteettiin eikä niinkään siihen asiaa mitä vegaani pyrkii osoittamaan: miten hän kohtelee muita

Egosentrinen ajattelumalli nyky-yhteiskunnassa, sellinen olen hyvä tällaisena kuin olen eikä minun tule muuttua on aikamoista hölynpölyä moraalisessa kontekstissa. Kun henkisen kasvun vuoksi ja yhteiskunnallisten ongelmien ratkomisessa olisi varsin tervejärkistä tarkistaa arvopohjaa ja pyrkiä siinä mielessä ainakin parempantamaan tapojaan. Edes vähentämään kärsimystä ja nostamaan esiin moraalisia ristiriitoja.

Olenko ollut väärässä?  Teinkö väärin? Onko traditiomme arvopohja moraaliton? Oonko ollut itsekäs? Onko tämäkin nyt sitten tarpeellista? Onko toisen kärsimys oman hetkellisen nautinnon väärti?

Blogissani ja blogini SoMe- kanavissa esitän usein arkisesti meidän vegaaniperheemme kokkailua ja elämäntapaa. Vaikka oma ote on positiivinen ja jaan mielelläni reseptejä ja neuvon kyselijöitä innokkaasti, saan usein viestejä näiltä syyllistyneiltä. Luuletteko olevanne jotenkin parempia ihmisiä? Tuntuu aika hullulta, että miten joku henkilö on taas pahoittanut mielensä siitä, että lapseni lautasella kalapuikon näköinen ruoka-annos onkin vegaanista?

Feikkiä ruokaa! Ei oo lihaa, miks sen pitää näyttää lihalta?

Syyllisyys ei kohdistu meihin itseemme, vaan siihen miten me toimimme suhteessa johonkin toiseen.

Pyrin vastaamaan aina asiallisesti jopa syyllistyneiden viesteihin, mutta silti en näe itse syyllistyneeni saarnaamiseen tai kenenkään syyllistämiseen. Siis syyllistänkö vaan sillä, koska olen? Ja että kerron perheeni elämäntavasta, joka pyrkii myötätuntoon ja minimoimaan kärsimystä? Kuulostaa kauheelta!

Syyllisyys tuntuu syntyvän niissä ihmisissä kuin itsestään, jotka kokevat moraalisissa valinnoissaan ristiriitoja nähdessään lasteni syövän vegaanisesti. Se on kuin triggeri, joka herättää monissa ahdistuneita fiiliksiä.

Lihansyöjässä voi siis syntyä häpeä, joka liittyy omaan identiteettiin. Se ei liity niinkään siihen asiaan mitä vegaani pyrkii osoittamaan: miten kohtelet muita?. Tällaisessa häpeän herättämässä ihmisessä itsestä löytyvä vika tai puutos projisoidaan muihin. Eli pilkataan ja vähätellään niitä, jotka tuovat esiin moraalisia ongelmia. Häpeä kumpuaa raivona ja somekeskustelut kääntyy varsin nopeasti usein vihapuheeksi.

Tämä on tosi harmillista, sillä häpeä ei kuitenkaan koskaan johda mihinkään hyvään  – ja sitä ei kannata tukea millään tavalla.

Syyllisyys taas on sisäinen tunne, jossa yksilö tarkastelee omaa moraaliaan ja arvojaan. Syyllisyys ei kohdistu itseen, vaan siihen miten me toimimme suhteessa johonkin toiseen. Ilman syyllisyyttä voi olla vaikea kehittyä varsinkin moraalisesti. Ei olisi koskaan tarvetta kehittyä ja korjata omia virheitä.

Syyllistämistä ja syyllisyyttä kuitenkin pidetään yleisesti jonain tosi huonona ja häpeällisenä tunteena. Syyllisyys on kuitenkin todella tarpeellinen tunne ja se edistää henkistä ja moraalista kasvua. Kun eihän meistä kukaan ole täydellinen, vaan me kaikki tehdään virheitä. Me ei olla ihmisinä tavallaan koskaan valmiita, vaan moraalinen kasvu on elämänpituinen matka.

Lihansyöjä ei halua päästää irti hyväksytästä hedonistisesta ja egoistisesta tavastaan, eivät halua muuttua, sillä trendikästä tuntuu olevan se että me olemme hyvä sellaisenaan ja yksilön ei tarvitse muuttua.

Väitän! Väitän,  että syyllisyyden tunne ihmisessä on polku muutokseen. Toki tulee ottaa huomioon ja ymmärtää ihmisten erilaiset lähtökohdat ja elämäntilanteet. Aina ei ole voimavaroja pohtia yhtään mitään ulkoista, kun jo pelkkä päivittäinen selviäminen voi olla yhtä taistelua. Asiat perspektiiviin. Vaikka väitän kyllä, että kun sisäiset asiat ja arvot on kunnossa, kaikki asiat elämässä helpottuu.

Ahdistus ja melankolia voi olla merkki siitä, ettei elä kuten haluaisi. Ei ole oikein vielä löytynyt se oikea suunta ja oma tahto.

Mutta jokainen lopulta osaa erottaa turhat tekosyyt todellisista. Niinku oikeasti.

Syyllisyys on ohjaava tunne, jonka kautta on hyvä harkita asioita. Jos musta tuntuu näin pahalta, mitä se mulle kertoo? Syyllisyydellä on tavallaan meille positiivinen sanoma: sussa on myötätuntoa ja halua kasvaa henkisesti. Olet moraalinen olento ja sussa on potentiaalia hyvään.

Mitä vegaanius on? Kuuntele podcast

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

8 kommenttia
Avatar

Minä näen tuotantoeläimet ruokana enkä voi sille mitään. Olen katsonut dokumentin miten niitä käsitellään joissakin teurastamoissa ja yritänkin niitä firmoja vältellä. En ole löytänyt vielä hyvän makuista lihan korviketta. Sitä paitsi ihmisillä on kulmahampaat, jotka on tarkoitettu paloitteluun ja ”repimiseen”. Minä annan kasvissyöjien syödä kasviksia, niin toivon myös että kasvissyöjät antaa meidän syödä lihaa. Teen paljon muita ilmastotekoja joilla ns.kuittaan lihansyönnin. En muunmuassa käytä lentoliikennettä joka on yksi suurimmista saastuttajista.

Avatar

Entäpä jos ymmärtää ja hyväksyy olevansa osa biosfääriä, jossa luontokappaleet ovat elämän synnystä saakka syöneet tai muulla tavoin hyödyntäneet toisiaan? Petoeläin ei tunne syyllisyyttä, joten miksi minun pitäisi. Ahma tekee porosta elävän lihavaraston puremalla sitä niskaan ja jättämällä sen kitumaan metsään päiväkausiksi. Näin ollen voidaan aiheellisesti kysyä, olenko minä todellakin moraaliton tai peräti psykopaatti, kun en tunne katumusta, kun tapan eläimen nopeasti ja tehokkaasti ja valmistan siitä ruokaa.

Luonnossa ei ole hyvää eikä pahaa. On tieteellinen fakta, että me ihmisapinat olemme sekasyöjiä. Moni muukin kädellinen syö lihaa; mm. läheisimmät sukulaisemme simpanssit myös toisia kädellisiä. Samoin jopa lehmälle maistuu todistetusti (joskin satunnaisesti) pellolta löytynyt raato. Käytännössä liha on ollut meille vuosituhansia merkittävä ravinnonlähde. Nyky-yhteiskunnassa lihan korvaaminen muulla tavoin onnistuu kyllä, etenkin jos saatavilla on lisäravinteita esimerkiksi tablettimuodossa. Kriisitilanteessa ja/tai ulkomaantuonnin tyrehtyessä tilanne voi olla toinen.

Mielestäni projisoit tässä jutussa omia tuntemuksiasi muihin ihmisiin. Kaikki eivät tunne kuten sinä. Kaikki eivät ’rakasta’ eläimiä samalla tavoin kuin sinä. Itse olen kasvanut Pohjois-Lapissa poromiesperheessä ja ollut mukana pienestä pitäen, kun poro on teurastettu, kun suolet on pesty ja veri vispattu makkaroita varten, kun koipinahat on parkittu kenkien valmistamiseksi ja niin edelleen. Olen ruokkinut omaa vasaa tuttipullolla emävaamen hylättyä sen – ja nauttinut sen paistia joulupöydässä muutamaa vuotta myöhemmin asiaa sen kummemmin ajattelematta.

’Henkisestä ja moraalisesta kasvusta’ puhuttaessa ei enää ole kyse realismista (ja sitä myötä empirismistä) vaan keinosta lähestyä ja tarkastella elämää pelkästään psykologis-sosiaalisten (ja sitä myötä subjektiivisten) käsitteiden kautta. Mielestäni veganismi onkin eräänlainen ylitsepääsemättömän moraalisen dilemman synnyttämä uskonto, jonka avulla ihminen pyrkii analysoimaan ja selittämään luontosuhteeseensa tai sen puutteeseen liittyviä ongelmia.

Valitettavasti tuloksena näyttäisi tämänkin blogitekstin perusteella olevan vain paitsi tietynasteinen moraalinen ylemmyydentunto, myös etääntyminen luonnosta entisestään.

Terhi-Anneli

Hei ja kiitos kommentistasi!

Pohdintani syyllisyyden tunteesta on filosofinen, se ei liity siihen jos ja kun emme koe syyllisyyttä vaikka lihansyömisestä. Olen aiemmissa kirjoituksissani avannut lihansyönnin syitä, ja kognitiivinen dissonanssi on yksi osasyy sille, miksi syyllisyyden tunteet ei ulotu muita lajeja koskeviin asioihin. Muita syitä ovat traditiot ja normatiivisuus.

Kirjoitat: ”Mielestäni projisoit tässä jutussa omia tuntemuksiasi muihin ihmisiin. Kaikki eivät tunne kuten sinä. Kaikki eivät ’rakasta’ eläimiä samalla tavoin kuin sinä.”
Toki pohdintamme projisoituvat aina jostakin johonkin, ja olenhan itsekin sekasyöjäksi syntynyt ja eläinkuvani on muuttunut. Pohdin kuitenkin tekstissäni ennen kaikkea eläinkuvaa objektiivisesti, moraalifilosofian näkökulmasta. Miksi jokin muu tunteva ja elävä olento koetaan niin vahvasti toiseutena, ettei heidän kärsimyksensä tai tappamisensa enää liikuta meitä? En koe erityisesti rakastavani eläimiä, vaan kaikkia eläviä olentoja ja luontoa.

Ei ole tieteellinen fakta, että ihminen olisi karnivori. Sitä vastoin on paljon fysiologista evidenssiä siitä, että ihmisen ruoansulatusjärjestelmä ja purukalusto on tarkoitettu kasvissyöntiin. Suoliston pituus on paljon pidempi vrs.lihasyöjä, purukalustomme ei ole raa ´an lihan raatelua varten suunniteltu.

Kovin monilla tuotantotiloilla kasvaneilla henkilöillä on muuttuneet moraalikäsitykset suhteessa eläimii, myös saamelaisilla tai porotilallisilla. Olen käynyt pitkiä keskusteluja saamelaisnuorten kanssa, jotka eivät pysty enää tukemaan porotaloutta eettisten asioiden vuoksi. On paljon tarinoita ja dokumenttielokuvia ihmisistä, jotka ovat muuttaneet vanhan sukutilan eläinten suojelupaikaksi. Monet eivät paljoa mieti tai kyseenalaista sitä traditiota mihin syntyvät, sillä siitä tulee normaalia. Normatiivisuus tai ”näinhän on aina tehty” ei silti tarkoita että teot tai kulttuuriset piirteet olisivat moraalisesti oikein tai oikeutettuja.

Rotusorto ja orjuus ovat hyviä historiallisia esimerkkejä siitä, miten jostakin ”normaalista” tuli vallankumouksen jälkeen laitonta ja nykyään meille itsestäänselvä ihmisoikeusrikkomus.

Kirjoitat: ”Mielestäni veganismi onkin eräänlainen ylitsepääsemättömän moraalisen dilemman synnyttämä uskonto, jonka avulla ihminen pyrkii analysoimaan ja selittämään luontosuhteeseensa tai sen puutteeseen liittyviä ongelmia. Valitettavasti tuloksena näyttäisi tämänkin blogitekstin perusteella olevan vain paitsi tietynasteinen moraalinen ylemmyydentunto, myös etääntyminen luonnosta entisestään.”

Vaikuttaa jotenkin siltä, ettet ole ymmärtänyt tekstini sanomaa ja sen ydintä. Sillä kyse ei ole ylemmyydentunteesta, ellei se synny sinussa, eli lukijassa. Jos kuitenkin koet että et tunne syyllisyyttä ja eläinten tehotuotanto ja syöminen on kaikilla tavoin perustelua ja oikeutettua, se on sinun henkilökohtainen päätöksesi.

Veganismi taas ei ole uskonto siinä missä ei muutkaan aatteet tai ismit. esim. feminismi tai ateismi. Vegaanius on elämänkatsomus, joka asettaa kyseenalaiseksi kaikenlaisen lajisorron, eläinten hyväksikäytön ja kärsimyksen. Vegaaniuteen ei kuulu uskonnoille luonteenomaisia dogmeja, pyhiä kirjoja, rituaaleja tai uskomuksia kuoleman jälkeisestä elämästä.

Avatar

Kasveillaki voi olla ihan yhtälailla tunteet kuin eläimillä. Eiköhän rueta syömään kiviä!😆

Terhi-Anneli

Ei voi. Kasveilta puuttuu aivot ja hermojärjestelmä.

Avatar

Jos olet aidosti huolissasi kasvien tunteista ja haluat vähentää niiden kulutusta, niin kannattaa ryhtyä vegaaniksi. 😉 Tuotantoeläimille joudutaan syöttämään isot määrät kasviperäistä rehua kuukausi tai jopa vuositolkulla ennenkuin ne teurastetaan ruuaksi. Joten reilusti vähemmän tulee kuluttaneeksi kasveja jos syöt ne suoraan itse eläinten syömisen sijaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä