Aloita puhtaalta lautaselta – maailman vegaanipäivä

Aloita puhtaalta lautaselta eli pyyhi vanhat käsityksesi ravinnosta ja kokeile vegaanista ruokavaliota?

Tänään 1.1. on maailman vegaanipäivä, eli on hyvä aika pysähtyä miettimään ja tehdä palvelus sekä itselle, maapallolle sekä eläimille ja kokeilla elää vegaanisesti tietty ajanjakso.

Vegaanihaaste on Oikeutta eläimille-järjestön organisoima kampanja, jolla kannustetaan ihmisiä kokeilemaan vegaanista ruokavaliota kuukauden ajan. Monipuolinen vegaaniruokavalio ei ole vaikea toteuttaa kun sen oppii, mutta aloittaminen voi olla aikamoista tervanjuontia. Jos innostut kokeilemaan vegaanihaastetta, haasteeseen osallistuminen ei sido sinua mitenkään. Eli voit kokeilla vegaanista ruokavaliota omien voimavarojesi mukaan.

Mikä vegaanihaasteessa on helpoa on se, että vegaanihaaste tarjoaa päivittäisen uutiskirjeen, joka sisältää helppoja vegereseptejä sekä käytännön vinkkejä. Halutessasi saat myös oman tukihenkilön eli vegaanituutorin, joka opastaa sinua ja vastaa kysymyksiisi. Jotkut tuutorit lähtevät mukaan kauppareissulle tai istahtavat kahville keskustelemaan kanssasi vegaaniudesta, jos niin toivot. Osallistuminen on maksutonta eikä sido mihinkään.

Sain itse todella kattavasti tietoa ja apua vegaanihaasteesta vuosia sitten. Siirryin vegeilystä vegaaniksi haasteen kautta! Suosittelen kokeilemaan. Voit osallistua vegaanihaasteeseen täältähttps://vegaanihaaste.fi/

View this post on Instagram

#worldveganday 🕊 Tänään on maailman vegaanipäivä🐖🐯🐾🐣🐊🕊 Loistava päivä tehdä palvelus omalle keholle, perheelle, muille ihmisille, ympäristölle ja eläimille🐾 Kokeile kuukauden ajan vegaanista ruokavaliota? Osallistu ilmaiseen vegaanihaasteeseen jonka kautta saat tietoa, reseptejä ja tukea valitsemasi tuutorin muodossa🐯 Meidän perheemme vegaaninen elämäntapa alkoi vuosia sitten juurikin vegaanigaasteen kautta – emmekä ole katuneet💓 Kokeileminen ei sitouta mihinkään.🐛🐙🐳 Ps. Olen yksi vegaanihaasteen virallisista tuutoreista ja voit valita vaikka minut jos haluat!😍🐌 Lue lisää @kaksplus blogissani 🐊Linkki @#jyllanninsuomineito profiilissa 🐇🦏🐧🐦🐌

A post shared by Terhi-Anneli Bech Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

8 hyvää syytä osallistua vegaanihaasteeseen

1. Säästät eläimiä

Me kaikki vastustamme eläinten huonoa kohtelua. Silti suurin osa syömästämme lihasta tulee tehotuotannosta, jossa eläimiä pidetään karuissa, ahtaissa ja virikkeettömissä olosuhteissa. Vaikka tieto eläinten tietoisuudesta ja tarpeista on lisääntynyt, eläimiä pidetään edelleen oloissa, joissa niillä ei ole mahdollisuuksia luontaiseen käyttäytymiseen.

2. Säästät terveyttäsi

Monipuolisesti koostettu kasvisruokavalio ylläpitää ja edistää terveyttä. Kasvissyöjillä on alhaisempi riski sairastua verenpainetautiin, kakkostyypin diabetekseen sekä eturauhas- ja paksusuolensyöpiin. Lisäksi heillä on alhaisempi verenpaine, sydäntautikuolleisuus sekä pidempi eliniän odote. Monipuolinen vegaaniruokavalio sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Kasvisruoka sisältää myös vähemmän terveydelle haitallisia tyydyttyneitä rasvoja. Vegaaninen ruoka ei sisällä lainkaan kolesterolia!

3. Säästät ympäristöä

Eläinperäiseen ruokaan verrattuna kasviperäisen ravinnon tuottaminen vaatii monin kerroin vähemmän viljelypinta-alaa, energiaa ja vettä. Suurin osa maailman viljasta syötetään tuotantoeläimille. Eläin tarvitsee noin 10 kg ruokaa yhden oman lihakilon tuottamiseen. Syötäviksi sopivien kasvien syöttäminen ensin rehuna eläimille on siis resurssien ja luonnonvarojen tuhlausta. Eläinten kasvattamiseen käytettävällä ruoalla pystyttäisiin ravitsemaan kaikki maailman ihmiset, jos se hyödynnettäisiin suoraan ihmisravinnoksi.

4. Säästät ilmastoa

Syömällä vegaanisesti vähennät kasvihuonekaasuja merkittävästi. Lihantuotanto aiheuttaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin koko maailman liikenne yhteensä.

5. Säästät vettä

Yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan yli 15 000 litraa vettä, joka on noin kymmenkertainen määrä viljaan, soijapapuun tai muihin palkokasveihin verrattuna. Juustokiloa kohden vettä puolestaan kuluu noin 3 200 litraa kun taas perunakilon tuottamiseen vain 290 litraa. Puoli kiloa naudanlihaa kuluttaakin saman verran vettä kuin päivittäinen suihkussa käynti puolen vuoden ajan.

6. Et jää mistään paitsi

Kasviperäisten tuotteiden saatavuus ja valikoima on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina niin kaupoissa kuin ravintoloissa ja kahviloissakin. Ruokakaupoissa on paljon erilaisia kasviproteiinin lähteitä Härkiksestä Oumph!:iin ja Nyhtökaurasta vegaanisiin nugetteihin, nakkeihin, pihveihin ja pyöryköihin. Valmisruokia löytyy pizzoista hampurilaisiin ja makaronilaatikosta lihapiirakoihin. Kasviperäisiä maitoja, kermoja, jäätelöitä, rahkoja, vanukkaita, jogurtteja ja juustoja voi ostaa lähes jokaisesta ruokakaupasta. Vegaanituotteet-sivustolle on listattu kaikki kauppojen vegaaniset tuotteet kuvien kera!

7. Herkuttelu

Suolaisen mättöruoan ja sipsien lisäksi tavallisissa ruokakaupoissa on laaja valikoima jäätelöitä, suklaita, keksejä sekä karkkeja. Kiireisen leipurin pelastus ovat valmiit vegaaniset pakastepullat, lehti- ja piparkakkutaikinat sekä croissantit. Listan tavallisisten ruokakauppojen vegaanisista leivontatuotteista näet kätevästi vegaanituotteet-sivustolta. Vegaaninen leivonta on myös helppoa! Ihania ja helppoja reseptejä löydät esimerkiksi vegaanihaasteen reseptipankista.

8. Et jää yksin

Kasvisruoan kokeileminen ei ole koskaan ollut niin helppoa kuin nyt. Kuukauden aikana saat tietää kaiken oleellisen eläinystävällisestä elämäntavasta.

Lähde: Vegaanihaaste 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä