Bimbo ituhippi, Isiksen profeetta ja surkastuneet tissit – näin minua kuvaillaan, koska olen vegaani

Saan vastaanottaa ikäviä viestejä aika usein.

Tähän asti vegaaniutta koskevien blogikirjoituksieni vuoksi olen saanut muun muassa vastaanottaa tällaisia kommentteja:

Onko vegaanien tissit niin rasvan puutteesta surkastuneet, että ette käytä rintsikoita?

 1. Provokatiivista sontaa oikein kilokaupalla
 2. Taas tätä itsensä esille nostamista KAIKKI vegaanit ovat tätä samaa minäminäminäminä-ideologiaa
 3. Onko vegaanien tissit niin rasvan puutteesta surkastuneet, että ette käytä rintsikoita?
 4. Vegaanitkin on kyllä niin tajutonta sakkia että oksat pois ja pala latvaakin….
 5. Vittu mitä paskaa!
 6. ”Minä näin vegaanina ymmärrän” ”Kun minä olen vegaani niin ajattelen” Olet ihan samanlainen marmattaja kuin lapseni opettaja
 7. Mikä tää bimbo on joka näitä kirjoittelee! Ei saatana.
 8. Joten suosittelen tutustumaan asiaan ennen kuin huutelemaan sieltä pienestä mylittlepony-kuplasta
 9. Vitun ituhippi, joka elää kiviajalla
 10. Jos keinosiemennys on raiskaus, tulevatko kaikki lapsettomuushoidoissa käyvät äidit raiskatuiksi?
 11. Paskapuhetta!
 12. No voi vittu uliuli ja lässynlää
 13. Vege jos joku tuijottaa omaa napaansa ja hahmotus isosta kuvasta täysin kateissa ja peilistä ei näy kun aikuisiän akne
 14. Tuliko hyvä mieli tästä möyhöttämisestä? Ja kehtaat valehdella
 15. Nämä väärät profeetat julistavat heille itselleen sopivaa sanaa ISIS on oikea paikka muunnellun totuuden levittämiseen

Kaikki kommentit, haukkumiset ja agressiiviset palautteet kielivät vain siitä, että aihe on tärkeä.

Eläinperäisten tuotteiden kuluttaminen on yhteiskunnassamme normaalia. Se on normi, kulttuurinen tapa ja syvälle juurtunut traditio. Traditio tarkoittaa kyseiseen kulttuuriin omaksuttuja uskomuksia, tietoja, asenteita ja tapoja. Vallitsevat traditiot eivät kuitenkaan tarkoita sitä että ne olisivat oikeutettua tai moraalisesti oikein. Traditio tai sitä tukeva yleinen konsensus ei ole sama, kuin että olisi moraalisesti oikeutettua jatkaa kyseistä toimintaa.

Kun marginaalinen ryhmä väestöä alkaa kokea jonkin tradition epämoraalisena, uusi aatesuunta voi alkaa nousta valtavirtaa vastaan. Oppositiossa oleva aatesuuntaus nähdään usein aluksi äärimmäisen radikaalina ja sitä kannattavat yksilöt perinteitä uhkaavina.

Häpeää tunteva lihansyöjä tai turkisten käyttäjä usein kiistää aiheuttamansa kärsimyksen, välttelee aihetta tai tulee aggressiiviseksi. Elisa Aaltola

Vegaanius on aatesuunta, jonka kulmakiviä ovat empatia ja altruismi. Se on moraalifilosofia jonka kannattajat eivät käytä eläinkunnan tuotteita ruokavaliossaan, mutta eivät myöskään pukeudu eläinperäisiin vaatteisiin tai käytä palveluita jotka perustuvat eläinten riistoon.

Vaikuttaa siltä että vegaanit ottavat aktiivisesti vastuun teoistaan ja toimivat konkreettisesti eläinten ja luonnon hyvinvoinnin puolesta. Miksi vegaanius sitten nähdään monesti äärimmäisenä? Miksi vegaaneihin suhtaudutaan vähätellen, usein jopa agressiivisesti?

Filosofi ja tutkija Elisa Aaltola kertoo ilmiöstä näin:

”Häpeä ei nimittäin ole suotuisa tunne, kun puhutaan eläinten oikeuksien kaltaisista moraalikysymyksistä. Häpeää tunteva lihansyöjä tai turkisten käyttäjä usein kiistää aiheuttamansa kärsimyksen, välttelee aihetta tai tulee aggressiiviseksi. Aseena voi olla pilkka tai väheksyntä: eläinsuojelijoita ei tarvitse ottaa vakavasti, koska he ovat naiiveja ja tunteilevia haihattelijoita!” HS.fi 

Saan siis ehkä törkeitä kommentteja, sillä mielipiteeni ja suoruuteni koetaan uhkana. Häiritsevänä marmattajana, joka osoittaa yhteiskunnassa olevia epäkohtia ja aiheuttaa pahaa mieltä. Mikä kommenteissa on olennaista huomata on se, että ne pyrkivät kohdistumaan minuun henkilökohtaisesti. Harvoin ne osoittelevat aihetta itseään. Tämä osoittaa sen ettei vastalauseita veganismille tahdo löytyä.

Kaikki kommentit, haukkumiset ja agressiiviset palautteet mitä saan, kielivätkin siitä, että aihe on tärkeä. Ja kaikki tämä palauteryöppy vahvistaa sen, että aiheesta on kirjoitettava lisää ja siitä on nostatettava vakavaa yhteiskunnallista keskustelua.

”Vegaanit ovat tunteilevia haihattelijoita? —Se on hassu väite, koska juuri eläin­oikeusajattelijat yrittävät perustella eläinten huomioimista järjellisesti, kuten Elisa Aaltola nyt tekee. Hän huomauttaa, että kovat eläinasenteet vasta perustuvatkin tunteisiin, kuten ylemmyyteen, inhoon ja pelkoon. Lisäksi mukana on kasa epämääräisiä oletuksia ja ahneuden kaltaisia asenteita. Yhdessä ne ovat johtaneet omituiseen nykytilaan, jossa lellimme puudelimme piloille ja tuijotamme haltioissamme Norppaliveä, mutta samaan aikaan syömme ahnaasti kebabrullaa.” HS.fi

Seuraa blogiani myös Facegbookissa ja Instagramissa 

 

Kommentit

2 kommenttia
Terhi-Anneli

Hei!

No nimenomaan. Kyllä se sosiaalisen median käyttäytyminen tulee vastata tätä ihan tavallista IRL käytöstä sillä siellä on ihan oikeita ihmisiä näppäimistön takana. En toki väitä että kaikki sekasyöjät lähettelisivät vihaviestejä, ei todellakaan, mutta aika paljon niitä on kuitenkin tullut.

Kun ihmiset väittelevät asioista, on normaalia että tunteet nousevat pintaan. Mielestäni on silti tärkeää että me väittelemme asioista, emmekä hyökkää ihmistä vastaan ad hominem.

Ja olet täysin oikeassa, kunnioittava asenne vaikka olisimme ääripäissä on todella tärkeää.Vegaanius on häviävän pieni osa yhteiskuntaamme joten siinäkin mielessä joskus kummastuttaa agressiiviset asenteet. Vegaanius ei ole mikään uhka eikä maailma todennäköisesti muutu koskaan täysin vegaanikseksi.

Avatar

Minä olen henkeen ja vereen luonnon ja eläinten ystävä, mutta en silti ole vegaani. Minusta nimittäin tällä aatteella ei maailmaa pelasteta. Minun ymmärrykselleni aukeaa paremmin kasvispainotteinen ruokavalio, lähiruoan suosiminen ja tuotantoeläinten hyvän hoidon tukeminen, vaikkapa ostamalla eläinkunnan tuotteet suoraan tilalta. Vaan jokainen taaplaa tyylillään, ja kyllä minua kaikenlainen vihanpito, huoritteleminen tai muut törkeät nettikommentit tympäisevät. Ei kai välttämättä tarvi olla kaikessa samaa mieltä, kyllä toista silti voi (ja pitää!) kunnioittaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä