Paha ulkomaalainen äitipuoli – vai ihana elämän bonus?

Bonuskortti. 

Vedonlyöntibonus. 

Moottoriajoneuvovakuutuksissa vahingottoman kauden maksualennus. 

Levyllä kuultava bonusraita. 

Savukemerkki.

Bonushan tarkoittaa jotain plussaa?

Eli extrakivaa, lahjaa tai ahkeran kortin vingutuksen jälkeistä ahkeruuslahjontaa.

Bonusta saa kauppaketjuissa, lentoyhtiön lennoista tai alakoululainen kerätessään vihkon täyteen kukkatarroja hyvästä käytöksestä.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan bonus tarkoittaa hyvitystä tai lisäpalkkiota. Extra on taas jotain ylimääräistä, erityisen hyvää tai erikoista.

Uusperheisiin kuuluvat eroperheet, eli etä-ja lähivanhemmat. On myös etä ja lähikoti, etälapsi tai lähilapsi. Varsinaiseen uusperheeseen kuuluu lisäksi paljon muita jäseniä. Puolikkaina tai bonuksina voi olla äitejä, isiä, anoppeja, mummuja, veljiä, siskoja, serkkuja ja ukkeja. Sitten ovat uusperheen kautta tulevat ei-biologiset uussisarukset, uustätit ja muut sukulaiset.

Kyllä. Tarvitsen muistikirjaa, johon listaan uusperheemme sukulaissuhteet ja niiden tanskankieliset nimitykset.

Miten olisi uuskäly? Tai extramummon veljen sisko? Tanskankielessä mummot ja papat määritellään vielä isän tai äidin mukaan.

Eli isän äiti on farmor.

Extramummon (isän äidin) veljen sisko voisi rennosti käännettynä olla bonus farmors faster.

Tanskassa minusta käytetään yleisesti nimitystä ”papmor”, joka tarkoittaa että en ole lapsen biologinen äiti, mutta että tehtäväni on olla huolehtiva ja vastuullinen vanhempi. En ole bioäidin korvike, vaan hänen rinnallaan lasta kasvattava aikuinen.

Olen paljon mieluummin bonusäiti kuin ankeiden myyttien varjostama äitipuoli. Olisinko bonuksena määriteltävissä kuin jonkun positiivisen tempauksen lopullinen hyvitys? Ei mikään puolikas tai mukana roikkuva lisäke, vaan oikeasti palkinto? Jotain erityisen hyvää, eikä mikään puoli-jotain.

Kyllä, haluan olla bonus-palkinto. Olen!

 

Kommentit

3 kommenttia
Avatar

Mitä ihmettä? Ei ole olemassa biologisia sisaruksia tai vanhempia. Perheenjäsen on sellainen, johon on vastaava suhde luotu. On tieteellisesti virheellistä puhua jostain ”biologisista” sisaruksista ja näistä jutuista seuraa toisinaan psyyken ongelmia ja häpeää lapsille (ja aikuisillekin).

Avatar

Nyt meni vähän ohi. Väitätkö siis, että lapsella voi olla biologinen äiti?

Terhi-Anneli

Tämä tekstihän on huumoria – eli väitän että useampi turvallinen aikuinen lapsen elämässä on hyvä asia,eikä vaiva. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä