Burkakielto, ghettolait ja rikollisten siirto autiolle saarelle – mitä on tapahtumassa Tanskassa asuvien maahanmuuttajien ihmisoikeuksille?

Vaikka olen asunut Tanskassa reilun vuosikymmenen, on edelleen hämmentävää miten avointa maahanmuuttovastaisuus on

Tanska ilman rinnakkaisyhteiskuntaa – ei ghettoja vuonna 2030

”Tanska ilman rinnakkaisyhteiskuntaa – ei ghettoja vuonna 2030”

Siten kuuluu tanskalaisen liberaalipuolueen Venstren jyrkän maahanmuuttopolitiikan motto. Ghettoutumisena pidetään kaupunkeja ja asuinalueita, joissa puolet tai yli puolet asukkaista on maahanmuuttajia. Asenteet maahanmuuttajia kohtaan on kärjistyneet viime vuosina siten, että yleisen ilmapiirin voi kuulla ja aistia missä tahansa: kadulla, käytävillä, baarissa ja snägärillä. Vaikka olen asunut Tanskassa reilun vuosikymmenen, on edelleen hämmentävää miten avointa maahanmuuttovastaisuus on.

Tanskassa politiikkaa jauhetaan joka paikassa ja jokaisella on asioihin mielipide. Varsinkin jos se liittyy maahanmuuttajiin.

Tanska on vastaanottanut maahanmuuttajia jo vuosikymmeniä, joten avointen ovien päivät on olleet aivan täysin eri luokkaa kuin Suomessa. Tanskan väestöstä 8% on maahanmuuttajia ja tanskalaisten maahanmuuttajavastaisuus on alkanut olla käsinkosketeltavaa. Näin jopa äskettäin ilmoituksen sanomalehdessä, jossa kerätään nimiä kansanäänestykseen. Kansanäänestys koskisi muslimien maahanmuuton estämistä ja ehkä jopa jo maassa asuvien karkoittamista.

Virallisen tilaston mukaan maahanmuuttajien jälkeläisten osuus rikoksista on lähes 220% suurempi, kuin vastaava miespuolisten tanskalaisten vastaava luku.

Virallisen tilaston mukaan maahanmuuttajien jälkeläisten osuus rikoksista on lähes 220% suurempi, kuin vastaava miespuolisten tanskalaisten vastaava luku. Erityisen suuri yliedustus vakavissa rikoksissa on erityisesti Somaliasta, Marokosta, Syyriasta ja Libanonista tulevien vanhempien jälkeläisillä. Tällaiset tilastot eivät helpota maahanmuuttovastaisten virtojen voimistumista.

Burkan käytön kieltävä laki oli alkusoittoa

Elokuussa Tanskaan tuli voimaan laki, joka estää kasvojen peittämisen. Poliittinen linjaus oli selvä ja avoin, sillä Tanskassa elää ihan oikea pelko islamilaistumisesta. Tanskan parlamentin tarkoituksena on tehdä kaikille selväksi, että ääriliikkeitä ja niihin liittyviä aivopesun muotoja, mitä burka ja niqabi tulkinnan mukaan ilmaisevat, ei voida enää hyväksyä. Kaavut ja kasvoja peittävät asusteet ovat ristiriidassa tanskalaisen kulttuurin kanssa ja ne tulee kieltää lailla. Burka symboloi aivopesua ja alistamista.

Ihmiset ovat levottomia ja pakolaisvirtojen aikana tilanne paheni entisestään. Muslimit eivät ole kuitenkaan kaikki samasta puusta veistettyjä, kuten eivät ole kristityt tai ateistitkaan. En voi olla ajattelematta sitä, että demokraattisessa maassa valta on enemmistöllä ja perusoikeuksien pitäisi suojella erityisesti vähemmistöä enemmistön mielivallalta.

Vai voiko Tanska sanella sääntöjä maahan saapuville, eikö ole oikeus ja kohtuu suojella omia kansalaisiaan ja vetää rajoja?

Meno on aika hurjaa, avoimesti syrjivää.

Meno on kuitenkin kyllä aika hurjaa, avoimesti syrjivää. Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen on tunnustanut julkisesti että toiminta on syrjivää, joskin kohtuullista sellaista. Nyt Tanskassa suunnitellaan kovemman luokan toimenpiteitä ghetoissa asuville tai rikoksia tehneiden karkotuspäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden varalle.

  • ”Tuomion saaneita, käännytettäviä rikollisia ollaan lähettämässä pienelle ja autiolle Lindholmin saarelle Tanskan edustalla sekä Liettuaan, jonka kanssa Tanska käy neuvotteluja vankilan rakentamisesta.” HS.fi

Saarelle lähetettäisiin rikoksia tehneitä turvapaikanhakijoita, joiden palautus kotimaahan ei ole syystä tai toisesta mahdollista, esimerkiksi sotatilan vuoksi.

Tanska puuttuu jo musliminaisten pukeutumiseen ja nyt ehdotetaan maahanmuuttajille rankempia rangaistuksia kuin valtaväestölle, sekä pyritään karkoittamaan rikolliset saarelle tai vankilaan jonnekin päin Baltiaa. Ghetoissa asuvien lapset on pakko laittaa päiväkotiin, ennen koulun alkua lapsilla on pakollinen kielikoe ja säännöistä lipsuvilta vanhemmilta evätään lapsilisät.

Saavu hyggemaahan ja unohda rankka menneisyytesi

Äitejä, isejä, lapsia ja kokonaisia sukupolvia jumittuneina sosiaaliluokkaan, jonka leimasta ei pääse irti.

Sääntöjä, kieltoja ja rangaistuksia? Ghettoja ja segregaatiota. Äitejä, isejä, lapsia ja kokonaisia sukupolvia jumittuneina sosiaaliluokkaan, jonka leimasta ei pääse irti. Tanska tekee suuria virheitä, kun toisista kulttuureista tulevat ihmiset tulisi eriyttämisen sijasta sekoittaa muun väestön joukkoon. Ei sen ulkolaidoille. Tai täysin ulkopuolelle- kuten nyt vaikka autiolle saarelle.

Suurin osa tänne tulevista maahanmuuttajista saapuu kuolemanvaarasta, sota-alueilta, ovat usein pahasti traumatisoituneita ja he pelkäävät. Olen vuosien aikana tutustunut lukuisiin perheisiin, äiteihin ja heidän lapsiinsa, jotka pyrkivä tekevänsä parhaansa sopeutuakseen todella erilaiseen kulttuuriin kuin heidän omansa. Lapsieni ystävät ovat tulleet suoraan sodasta meidän kotiimme ja olen nähnyt heidän silmissään silmitöntä pelkoa.

Pelkoa, joka hiipuu vuosien saatossa mutta saattaa leimahtaa pienimmästäkin ärsykkeestä.

Saavu hyggemaahan ja unohda rankka menneisyytesi- se on mitä heiltä kaikilta odotetaan. Ajatella olla heidän asemassaan?

Miten olisi leimaamisen, rangaistusten ja syrjimisen sijasta väärinkäsityksien ehkäisy, sosiaalinen sekoittaminen, auttaminen, inhimillisyys ja kokonaisvaltaisesti ihan vaan syvempi ymmärtäminen?

 

 

 

Kommentit

5 kommenttia
Avatar

Todella ansiokas kirjoitus, kiitos siitä! Nämä ovat hirveän vaikeita kysymyksiä ja inhimillisille ratkaisuille todella olisi tilausta, vaikka kuinka samaan aikaan julkinen paine kannustaisi ratkaisemaan ongelmia nopeasti ja keinoista välittämättä. Kestää varmasti vuosia ja vuosikymmeniä, ennen kuin lopulta tiedetään, mitä tässä tilanteessa olisi ollut järkevintä tehdä, mutta olen kanssasi samaa mieltä, että ratkaisujen tulisi sittenkin perustua etiikkaan, jota ei tarvitse myöhemminkään hävetä.

Kuitenkin ajattelen, että sellaiset asiat kuin maahanmuuttajalasten kannustaminen päiväkotiin (mieluummin kuin pakko, jos ei se ”paikallisillekaan” ole pakollista) ja kielikoe ennen koulua ovat keinoja tukea perheiden kotoutumista ja lasten kielen oppimista hyvissä ajoin. Esim. täällä Baijerissa lastenlääkäri ohjaa vuositarkistuksen yhteydessä maahanmuuttajaperheet (kuten me) ylimääräiseen esikouluun, jonka tarkoitus on vahvistaa kieltä ennen 1. luokkaa ja pidän sitä erittäin kannatettavana palveluna.

Miten koet, ovatko Tanskan maahanmuuttopoliittiset toimet järjestään rankaisevia ja eristäviä, vai pyritäänkö rinnalla myös tarjoamaan tukea integroitumishalukkaille perheille?

Avatar

Ihan oikein että rikoksen tehneet saavat rangaistuksen ja heidät poistetaan maasta. Heidän pitäisi kunnioittaa sen maan lakeja ja ihmisiä, mihin he tulevat turvaan.

Terhi-Anneli

Hei,

on toki oikein että rikoksista joutuu vastuuseen, mutta monia turvapaikan hakijoita ei voida edes palauttaa kotimaahansa, sillä heidän tulomaassaan on kuolemanvaara. Mitä näille ihmisille tulisi tehdä?

Avatar

Olen samaa mieltä siitä, että maahanmuuttajat tulevat aiheetta leimatuiksi tiettyjen yksilöiden tekojen takia. Kuitenkin on todeksi näytetty, että tiettyjen rikosten kasvussa maahammuuttajat ovat isossa roolissa. Tämä pelottaa myös minua täällä Suomessa. Haluaisin tietää, miten ihan konkreettisesti toteuttaisit näitä luettelemiasi:

Miten olisi leimaamisen, rangaistusten ja syrjimisen sijasta väärinkäsityksien ehkäisy, sosiaalinen sekoittaminen, auttaminen, inhimillisyys ja kokonaisvaltaisesti ihan vaan syvempi ymmärtäminen?

Hienoja sanoja, mutta esimerkiksi miten käytännössä auttaminen ja syvempi ymmärtäminen, kun tyttäreni kävelee juna-asemalla ja neljä maahanmuuttajaa ahdistelee häntä, koska heidän mielestään nainen on alempiarvoisempi ja em. käytös on heidän oikeutensa? Tai inhimillisyys, jota he eivät nuorille tytöille suo?

Eli miten toisit nämä ajatukset käytäntöön maahanmuuttajien suuressa joukossa?

Terhi-Anneli

Hei, kiitos kommentistasi.

On totta että asiat ovat eskaloituneet ja ne ovat todella vaikeasti hallittavissa. Tanskalainen maahanmuuttajapolitiikka on seurausta virheistä, jotka vyöryvät kuin lumipalloefekti. Tottakai se että valtaväestö pelkää, on valtava ongelma. Mutta pelon ilmapiiri ulottuu myös maahanmuuttajaväestöön. Enkä tarkoita rikoksentekijöitä, vaan heidän sosiaaliluokkaansa kuuluvia, rauhanomaisia tai sopeutumishalukkaita ryhmiä.

Maahanmuuttajat ja pakolaiset tulisi sekoittaa kantaväestöön ja kotouttaminen pitäisi hoitaa paremmin, kuin mitä on tehty. Kyse on korjausliikkeistä, jotka rankaisevat myös niitä ihmisiä jotka eivät ole mitään väärää tehneet.Se on mielestäni väärin. Ei ole oikein, että kaikkia ”ghetossa”eläviä rangaistaan, samoista rikoksista kuin kantaväestöä, eri tavalla. Se leimaa ja ylläpitää eriarvoisuutta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä