Ei kai pari lasia haittaa? Haittaa, jos lapsilta kysytään

Nauran ja kikatan.

Lasten täti on vahingossa avannut videochatin puhelumme aikana ja me puhummekin videon välityksellä tunnin. Kaikesta mitä hänellä on sydämellään. Ja mitä me aiomme tehdä myöhemmin illalla.

Kutsuin hänet mukaamme kaupungille ja syömään, onhan nyt 6.7. ja kaupunkimme Frederician suurin päivä.

Me juhlimme tänä viikonloppuna Tanskan ja tämän kaupungin vapautumista Saksan otteesta, vapautuminen joka tapahtui 1800-luvulla.

Kaupungilla on vilinää.

Kun menemme hakemaan lasten tätiä viiden aikaan, on hänellä seuraa ja he ovatkin nauttineet jo coctailit. Ihan normaalia kait, kun on juhlaviikonloppu. Ja mitä nyt yksi haittaa.

He ovat kuitenkin jo hieman normaalia äänekkäämpiä, hupsuja.

Omia lapsia naurattaa. Mutta huomaan samalla miten he katselevat tuttuja aikuisia sivusilmällä, ne on aika höpöjä. Eräs juttelee Eliakselle ja Elias hymyilee hieman hämmentyneesti.

Monesti illallisilla tai tavatessa aikuiset eivät vietä pitkiä aikoja rupatellen lasten kanssa. Lapset ohjataan leikkimään lasten kanssa ja aikuiset puhuvat keskenään.

Nyt ne kutittelevat, ottavat syliin ja joidenkin sylihalit päätyvät lattialle naurun saattelemana.

Kaikki on vähän syrjällään. Mutta ihan kivasti syrjällään?

Lasten täti karjahtaa. Säikähdän ja ensireaktioni on että onko jollakin joku hätä??

Karjahdus päätyy nauruun. Hän vain kopsasi Askin kiinni.

Se on vaan kommunikointia. Vaan äänekkäämpää ja ennakoimattomampaa ihmisiltä, jotka ovat muuten aika rauhallisia ja staattisia.

Mistä tietää miten pari annosta vaikuttaa kehenkin? Se on niin yksilöllistä.

Pehmittelen asioita kertomalla lapsille että aikuiset ovat hieman juoneet.

Onhan juhla.

Kukaan ei ole juonut liikaa, pari vaan. Eihän pari mitään haittaa? Eihän se aikuisten mielestä edes vaikuta.

Olen ainoa joka on selvinpäin, ja huomaan miten olen lasten kanssa samalla tasolla. Miten tavallaan on kivaa kun kaikki ovat hyvällä tuulella, mutta miten ennakoimatonta on jo vähän alkoholia nauttineen aikuisen käytös.

Ei voi tietää mitä he lapsilleni sanovat.

Miten he käyttäytyvät.

He tanssivat spontaanisti.

He höpisevät kaikenlaista.

Käytös on ennakoimatonta.

Kysyn lapsiltani, miten oli täti ja muut tänään, haittaako pari lasia?

Me käymme kaupungilla yhdessä, syömme ja lähden aikaisin lasten kanssa kotiin.

Ruokaillessa viinipullot on korkattu ja meininki jatkuu. Alkaa vähän uuvuttaa.

Minun on pitänyt käyttää kaikki energiani lasteni suojelemiseen siltä, että seurueessa oli humaltuvia ihmisiä. Oli se pari, tai enemmän, lapset huomaavat sen. Lapsilla ei ole defenssejä tai filttereitä käsitellä aikuisia joiden käytös muuttuu. Oli se vaan se pari olutta ja pari lasia viiniä ruoan kanssa, he ovat muuttuneet.

Tiedän että oma oloni ja kokemukseni värittyy sillä, että olen lapsuudessa kokenut paljon turvattomuutta juovien aikuisten läsnäollessa.

Miltä omista lapsista tuntuisi, jos minäkin olisin juonut pari lasia?

Ei kai pari lasia haittaa?

Kun kävelemme kotiin lempeänä kesäiltana kysyn lapsiltani, miten on jos minä joskus juon pari lasia? Haittaako se?

Ja Elias vastaa:

”Haittaa.”

Ja tarttuu sitten käteeni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

3 kommenttia
Avatar

Olen samaa mieltä, että alkoholi ja lapset eivät kuulu yhteen, missään muodossa. Itseäni vielä aikuisenakin häiritsevät päihtyneet ihmiset, lapselle kokemus on vieläkin hämmentävämpi ja pelottava. Kuten kirjoituksessakin mainittiin, niin alkoholi vaikuttaa ihmisiin eri tavalla. Itselläni jo yksi annos rentouttaa ja avaa kielen kannat. Siksi en lasteni nähden alkoholia käytä lainkaan. En edes nauttisi alkoholin tuomasta rentoudesta lapsen seurassa (oli sitten omia tai vieraita lapsia), kun yrittäisin parhaani mukaan skarpata ja käyttäytyä mahdollisimman normaalisti. Tiedostan kyllä sen, että asenteeseeni vaikuttaa se, että olen kokenut turvattomuutta lapsena (ja vielä aikuisenakin) päihtyneiden ihmisten keskellä. En usko, että yksikään lapsi nauttii humalaisen tai hiprakkaisen aikuisen seurasta.

Avatar

Aivan paras teksti! Osaat ilmaista tämän suoraan lasten suusta, valaisevasti ja ytimekkäästi. Mä olen aina ollut sitä mieltä, että miksi ottaa lapsen nähden yhtäkään. Usein aikuinen vastaa ”koska ei 1-2 oluesta tapahdu mitään ja sitten voi rentoutua”. Jos aikuisen käytökselle ei tapahtuisi mitään, miksi ei opettelisi rentoutumaan sitten ilman sitä paria ja olemaan ”vapautunut” täysin omana itsenään. Mä en ole ikinä juonut _edes yhtä_ omieni, saati vieraiden lasten läsnäollessa vaan mielummin mä olen se aikuinen, joka on turva kun muut kiljuvat ennakoimattomasti. Meidän omien seurassa tosin ei ota enää kukaan muukaan, koska isoin on muualla nähnyt _pari_ ja myös häntä haittaa. Kunnioitetaan lasten turvallisuudentunnetta. <3

Avatar

Mielestäni lasten tädin käytös ei vastannut sitä, että annoksia olisi juotu vain pari.
Tai jos parista menee tuohon kuntoon, se ei vastaa omaa käsitystäni parista.

Meillä on mm. aina juhlissa ja erityisillä sunnuntaipäivällisilläkin juotu pari. Vaikka lasi skumppaa ja lasi viiniä. Tätä ei ole kukaan huomannut missään, ei lapset eikä aikuiset. Mutta silti se on se pari.

Mielestäni kukin saa olla juomatta ollenkaan, mutta parista ei tulla normaalisti siihen kuntoon että sitä kukaan huomaisi. Jos siis puhutaan ihan normaaleista annoksista. Pari kossuvissyä on hieman eri asia kuin normaali lasi skumppaa ja lasi viiniä ruuan kanssa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä