Elämme eläinperäisen pandemian keskellä, koska globaalin ajan ihminen syö eläimiä

Meillä koulut ja päiväkodit meni kiinni tänään, rajat laitettiin kiinni jo lauantaina. Nyt Suomessakin on pähkäilyn jälkeen otettu käyttöön järeämmät otteet. Kuin perhosen pieni siipien isku toisella puolella maapalloa olisi nyt lyönyt ihmiskunnan läpi tsunamin lailla.

Jälleen kerran ihmisten keskuudessa jyllää virus, joka on eläinperäinen zonoosi.

Vaikka kaikki sujuisi parhaalla mahdollisella tavalla, asiantuntijoiden mukaan menee vuosi tai todennäköisemmin puolitoista, ennen kuin yksikään rokote on valmis ja sen teho ja turvallisuus on varmistettu riittävillä kliinisillä testeillä.

Miten me olemme joutuneet tähän kriisitilanteeseen?

Jälleen kerran ihmisten keskuudessa jyllää zoonoosi. Zoonoosi tarkoittaa tautia, joka siirtyy eläinten ja ihmisten välillä eri tavoin. Eläimistä siirtyneitä koronaviruksia tunnetaan nyt seitsemän. SARS -ja MERS-virukset, kuten myös vaarattomammat 29E, NL63, OC43 ja HKU1. Meillä on ollut SARS 2003, sikainfluenssa 2009, MERS 2012, Ebola 2014, Cika 2015, Dengue 2016 ja Korona 2020.

”Koronavirusten ihmisillä aiheuttamat sairaudet havaittiin ensi kertaa 1960-luvulla. Influenssavirusten arvellaan hypänneen ihmisten vaivoiksi kuusi tai seitsemän vuosituhatta sitten oheisvahinkona, kun sika ja nauta keksittiin kesyttää.” YLE

Tehokasvatus on tehnyt eläimistä bioreaktoreita, jotka tuottaa uusia bakteeri- ja viruskantoja.

Eläinperäisiä tauteja on myös flunssa ja influenssa, mutta myös esimerkiksi tuhkarokko. Yli 100 miljoonaa ihmistä tappanut tuhkarokko on jäljitetty lampaisiin ja vuohiin, hinkuyskä sikoihin, isorokko kameliin, spitaali vesipuhveliin ja HIV/AIDS ihmisapinoihin.

”Kun ihmiset ryhtyivät harjoittamaan maataloutta, virukset alkoivat levitä. On arveltu, että esimerkiksi isorokko siirtyi eläimistä ja alkoi kiertää ihmisissä, kun elämä tiivistyi niin, että 200 000 ihmistä asui kahden viikon matkan säteellä toisistaan.” HS.fi

Koronavirus Covid -19 lähti leviämään Kiinan Wuhanista torilta, jossa myydään ja teurastetaan eläviä eläimiä. Kiinassa syödään villieläimiä, jolloin virus on tarttunut eläimen kautta ihmiseen. Oli kyse huono hygienia teurastuksessa tai ei, se ei muuta sitä tosiasiaa, että kaikki lähti eläimen syömisestä. Wuhanin torin kaltaisia paikkoja arvioidaan olevan Kiinassa satoja.

Seuraavia tekijöitä leviämistä edistämässä on iso väestöntiheys ja keskiluokan ahkera matkustelu eri maailman kolkkiin. WHO varoitti virus X-n leviämisestä jo pari vuotta sitten.

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professorin Olli Vapalahti kertoo Helsingin sanomissa ”Eläinten ja ympäristön terveys kytkeytyvät ihmisten terveyteen. Siksi olisi tärkeää ymmärtää, miten ihmisten ja eläinten rajapinnat toimivat ja miten nämä tartuntaketjut siirtyvät eläimistä ihmisiin.”

Ei pelkästään torit Kiinassa, mutta myös eläinten tehokasvatus on tehnyt eläimistä bioreaktoreita, jotka tuottaa uusia bakteeri- ja viruskantoja.

”Eläinten pakkaaminen luonnottoman tiheään satojen, tuhansien – maailmalla jopa kymmenien tuhansien eläinten ryhmittymiksi, sekä eläinten luontaisen ravinnon muuttaminen syöttämällä niille rehua, jossa on eläinperäisiä komponentteja, luovat huimia ongelmia (myös todennäköisin syy hullunlehmän taudin syntymiselle)”, kirjoittaa Viisi Tähteä-julkaisun päätoimittaja Eeropekka Rislakki.

Istun kotona pyjamissa viidettä päivää etätöissä siksi, koska elämme globaalissa maailmassa, joka mahdollisti pandemian. Saska Saarikoski kirjoittaa Helsingin Sanomien esseessään:

”Ainoa, mitä voimme tehdä on yrittää muuttaa maailmaa sellaiseksi, etteivät sairaudet pääse leviämään näin helposti. Viime vuosina kehitys on kuitenkin mennyt juuri päinvastaiseen suuntaan. Ihmisten määrä on lisääntynyt, ihmiset ovat levittäytyneet yhä uusille alueille, ihmiset syövät yhä enemmän eläintuotteita, ihmiset asuvat yhtä lähempänä toisiaan, ihmiset matkustavat entistä enemmän ympäri maailmaa. Kaikki nämä asiat auttavat viruksia, mutta panevat ihmiset vaaraan.”

Ja nyt Korona on todennäköisimmin tullut jäädäkseen. Se tulee aaltoilemaan maailmassamme, jonka voimakkuutta pystymme jossakin määrin hillitsemään. Mutta aina on mahdollista, että uusi ja entistä vaarallisempi zoonoosi ilmestyy jostakin maailman kolkasta.

Onnekasta on, että Kiinassa virus tunnistettiin varsin nopeasti.

Ylilääkäri Pentti Huovinen kertoo Suplassa, että me elämme maailmanhistoriallisesti poikkeuksellista aikaa. Maailmaamme on tullut virus, jota vastaan kenelläkään ei ole vasta-aineita kehossaan. Huovisen mukaan me olemme myös kaikki teoreettisesti riskiryhmää, sillä me emme tiedä miten virus oikeasti toimii. On siis huoletonta tuudittautua ajatukseen, ettei korona voisi olla vaarallinen myös minulle.

Kuin perhosen pieni siipien isku toisella puolella maapalloa olisi nyt lyönyt ihmiskunnan läpi tsunamin lailla.

Huovinen mainitsee, että koronaviruksen olisi voinut estää, jos villieläimien teurastus ja myynti olisi Kiinalaisella torilla kielletty. Ihmettelenkin, miksi lihansyöntiä pidetään kuitenkin henkilökohtaisena valintana, jota ei säädellä mitenkään. Mitä suurempi kysyntä, sitä enemmän eläimiä tuotetaan.

Millaisia villieläimiä tai tehotuotettuja lajeja missäkin päin maailmaa syödään ja tuotetaan, liittyy kulttuurisiin traditioihin. Perinteiden muuttaminen on vaikeaa, mutta ehkä ilmastokriisit ja pandemiat pakottavat meidät lopultakin opettelemaan globaalia vastuullisuutta. Poliittisia päätöksiä, joiden perusta on lääketieteessä.

Zoonooseilta ei tulla koskaan täysin välttämään, ei edes lopettamalla lihan syöminen. Mutta koronaviruksen kaltaiset pandemiat pystyttäisiin ehkä estämään jatkossa.

Miksi lihansyönti on henkilökohtainen valinta?

”Lihansyönti on haitaksi ihmisen terveydelle. Me olemme jo pitkään tienneet, että liiallisina annoksina eläintuotteet voivat tukkia suonet, lisätä syöpäriskiä ja ajaa terveyden alas. Koronavirus muistuttaa siitä, että lihansyönti voi kuitenkin tappaa myös sivullisia. On turhauttavaa nähdä, miten jonkun halu sulloa kitaansa lihaa on johtanut siihen, että ihmisiä kuolee ja maailmantalous horjuu tavalla, joka johtaa kenties virustakin suurempaan inhimilliseen hätään.” Elisa Aaltola, eläinetiikan tutkija, Turun Yliopisto.

Lihansyönti ei voi olla koskaan henkilökohtainen valinta eläimen kannalta, mutta ei myöskään enää ihmisten kannalta. Epäeettinen valinta aiheuttaa kärsimystä eläinten lisäksi myös ihmisille.  Viisi tähteä-julkaisun päätoimittaja Eeropekka Rislakki toteaakin: ”Meillä olisi kaikki syyt kehittää pakotteita kaikkia maita kohtaan, joissa sallitaan jättimäiset tuotantoeläinyksiköt – bioreaktoritehtaat.

Kuuntele ylilääkäri Pentti Huovisen podcast: Koronan anatomia

 

 

 

 

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Myös puhtaan juomavesi uhkaa kadota maailmasta. Silti on ihmisen oman valinnan varassa, vetääkö sitä vessasta alas joka päivä ja käyttää peseytymiseen.

Myös lentäminen ja yksityisautoilu sekä asuntojen lämmittäminen on jätetty ihmisen oman harkinnan ja valinnan varaan. Olisi enerfiataloudellisempaa olla lämmittämättä asuntoja lainkaan.

Kaupoissa myydään meille edelleen uusia vaatteita, vaikka niiden tuottaminen kuluttaa valtavat määrät luonnonvaroja ja käytettyjen tekstiilien hävittäminen on ongelmallista. Kulutus jätetään ihmisen oman valinnan varaan.

Avatar

Höpsis. Korona on laboratoriosta leviämään päässyt keskeneräinen virus, joka on suunniteltu biologiseen sodankäyntiin.

Avatar

Biologisessa sodankäynnissä ei ole mitään hyötyä tarttuvasta ja näin nopeasti ja hallitsemattomasti leviävästä viruksesta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä