En käytä enää arjessani meikkiä sillä väsyin peittelemiseen – meikkaaminen oli pelkoa riittämättömyydestä

Katselin juuri talk-showta televisiosta, jossa jokainen ohjelmassa oleva naishenkilö oli todella vahvasti pakkeloitu. Heillä oli niin paljon meikkiä, että heidän huomasi varovan liiallista ilmeilyä. En ihmettele jos meikkivoidekerros alkaisikin rapista, jos liikaa hymyilisi. Niin valtavat meikkikerrokset olivat.

Miehillä oli puuteroitu nenänpää. Naisten ja miesten kuorrutuksen ero oli silmiinpistävän naurettava.

“Every time I left the house, I would be worried if I didn’t put on makeup: What if someone wanted a picture??” ALICIA KEYS

Mutta naisten ja miesten ulkonäkö onkin aivan eri tavalla arvotettua ja naisen asema yhteiskunnassa seisoo valitettavan usein huterilla korkokengillä. Jos et korkkiksia tai meikkiä käytä, et ole tietyllä yhteiskunnan tasolla tai asemassasi vakavasti otettava. Toki jos olet jonkun alan guru, voit kulkea vaikka aamutohveleissa ja jätesäkissä. Tai jos olet muuten vaan alempaa sosiaaliluokkaa, syrjäytynyt tai vaikka köyhä.

Kaikilla tasoilla persoonallinen ja sukupuoliroolien vastainen pukeutuminen ja meikittömyys vaatii kuitenkin edelleen aivan erityisesti kanttia.

Miksi niin moni nainen yhä meikkaa arjessa, vapaaehtoisesti? Eihän kukaan pakkelikerroksia naisten naamaan väkisillä laita, kyllä me saamme itse valita ovatko kasvomme luonnolliset vai ei. Miksi minä meikkasin jossakin elämänvaiheessa joka päivä, ennen kuin edes kehtasin astua ovesta ulos?

”Näytän mielestäni kauniilta ilman, että täytyy korostaa mitään osaa kasvoista” (lukijan kommentti)

Meikkaaminen on sosiaalista käytöstä, joka peilaa kauneusihanteita ja yhteiskunnan vallitsevia arvoja

Se oli epävarmuutta. On vaikeaa myöntää itselleen olevansa epävarma, kun tekee kaikkensa näyttääkseen itsevarmalta. Voi jopa kuvitella olevansa varmuutensa kukkuloilla.

Mutta juuri silloin voi olla tiedostamaton kaikista niistä ulkoisista odotuksista ja paineista, joiden alla on joutunut elämään jo pienestä asti. Yhteiskunnan arvot toimivat juuri siksi, että suurin osa meistä ei edes tiedosta tekevänsä valintojansa asetettujen vaatimusten pohjalta. Me luulemme olevamme vapaita valitsemaan, kun itseasiassa normit valitsevat puolestamme. Juuri siksi konventiot ja sosiaalinen paine ovat niin vaarallisia: ne saavat meidät toimimaan ja valitsemaan ilman näkyvää pakotetta. Kuin näkymätön kasi, joka ohjailee, hukuttaa meidän sisäisen intuitiomme ja pistää meidät toimimaan itseämme vastaan.

Monet jopa väittävät tekevänsä sen kaiken, ihan vain itsensä vuoksi. Mitä jos www ei olisi koskaan keksitty ja me  eläisimme erakkoina metsässä ainoana heijastus lammen pinta? Meikkaaminen on sosiaalista käytöstä, joka peilaa kauneusihanteita ja yhteiskunnan vallitsevia arvoja. Arvoja, jotka asettavat naiset epäarvoiseen asemaan.

Evoluutiopsykologi Markus J. Rantala kertoo, että naiset meikkaavat sekä näyttääksen miesten silmissä puoleensavetäviltä että näyttääkseen hyvältä muiden naisten silmissä eli pärjätäkseen naisten välisessä kilpailussa.

Kyselin instagramissa lukijoiden mielipiteitä meikkaamiseen ja mm. Maria Nordin kirjoitti minulle, että hän ei koe ulkonäköä niin tärkeänä että jaksaisi meikata: ”Jos on sinut itsensä kanssa, ei edes koe tarvetta meikkaamiselle. Mutta jos meikkaamiseen lähtee mukaan, voi syntyä kierre. Kierre pitää katkaista olemalla meikkaamatta, sillä silmä tottuu kyllä meikittömyyteen.”

Silmä tarkoittaa ihan yhtä paljon omaa silmää, kuin muidenkin.

”En meikkaa, koska oon ihana just tämmöisenä” (lukijan kommentti)

Kauneus on kulttuurissamme arvo, jolla voi olla mittaamattomat seuraamukset: ihmisarvosi nousee jos olet tarpeeksi viehättävä

Meikkaaminen ja ulkonäön muokkaaminen on ymmärrettävää sellaisessa maailmassa, jossa kauneutta ihaillaan ja viehättävyys voi olla suuri tekijä uran luomisessa. Kauneus ja ulkonäkö voi olla suuri tekijä ystävyyssuhteissa, suosiossa ja parinmuodostuksessa. Kauniilla ihmisillä voi olla jopa ura ja julkkisuus vain sen vuoksi, että heidät koetaan kauniina. Kauneus on kulttuurissamme arvo, jolla voi olla mittaamattomat seuraamukset: ihmisarvosi nousee jos olet tarpeeksi viehättävä. Miten paljon kykyjä ja taitoja jää huomaamatta sen vuoksi, ettei joku tyttö tai nainen ole ulkonäöllisesti aikamme raamien mukainen?

Jokainen nuori tyttö haluaa olla kaunis, edes jonkun silmissä. Onko mitään kamalampaa kuin jatkuva pelko siitä, että tulee kutsutuksi rumaksi? Yksi lukija kirjoitti minulle, miten hän aloitti meikkaamaan 16 vuotta sitten kun tuntematon poika kutsui rumaksi ja sylki hiuksiin. Samana päivänä hän osti ensimmäiset meikkinsä.

Ulkonäön keinotekoinen muokkaaminen voi kuitenkin heijastella sitä, miltä meistä tuntuu sisimmässä. Kun nuori tyttö ei ole varma omasta itsestä, alkaa oman itsen korjailu paremmaksi. Riittävämmäksi, kelpaavammaksi. Joko tullakseen huomatuksi tai edes sitten huomaamattomaksi. Kunhan kukaan ei sentään pitäisi rumana.

Mutta mitä jos ulkonäön asemasta keskityttäisiin enemmän siihen, mitä me olemme ja mitä me sanomme? Paneuduttaisiin kerrankin siihen, mitä me naiset osaamme.

Alicia Keys kampanjoi meikittömyyden puolesta.
Alicia Keys kampanjoi meikittömyyden puolesta.

”I don’t want to cover up anymore. Not my face, not my mind, not my soul, not my thoughts, not my dreams, not my struggles, not my emotional growth. Nothing.” ALICIA KEYS

Halusin olla naamioista riisuttu ja luonnollinen

Olin juuri täyttänyt kolmekymmentä, kun päätin yhtäkkiä lopettaa meikkaamisen. Väsyin omaan ja muiden pinnallisuuteen ja sen toimimattomuuteen, parisuhteideni kariutumiseen ja liiallisen yrittämisen turhuuteen. Miksi ei elää vain todesti sitä mitä on? En halunnut enää tuntea riittämättömyyttä ja ruokkia sen olemassaoloa omassa elämässäni.

Päätin alkaa kelvata itselleni ihan sellaisenaan, kokonaan. Ajattelin että jos vaikka rakastuu, haluan sen tapahtuvan vain ja ainoastaan sen vuoksi, että olen alusta asti täysin oma itseni. En halunnut minuun kiinnitettävän huomiota sen vuoksi, miten olin piilottanut virheeni. Halusin näyttää kohtaamilleni ihmisille että on kaunista olla epätäydellinen. Jos minä olen tässä edessäsi paljas, sinäkin voit olla.

Halusin olla paljas ja auki, sisältä ja ulkoa. En halunnut olla katseen kohde, vaan ennen kaikkea ihmissielu, jolla oli sanottavaa.

Sinä kesänä kuljin vapauden tunteessa ja tunsin uudenlaista onnea. Kun päästi irti jostakin niin pinnallisesta, tunsi olevansa immuuni ulkoisille odotuksille. Hymyili leveämmin, tanssi vapautuneemmin, tunsi syvemmin. Sisäinen olo kupli suoraan pintaan, ilman turhia kuoria.

Ei tarvinnut pelätä tai jatkuvasti tiedostaa omaa olemusta. Ei tarvinnut pelätä vesisadetta, toisen vieressä nukkumista, vääränlaista valaistusta, saunailtoja, valokuvaamista tai baariin lähtemistä. Oli aina valmiina ja yhtä riittävä.

Tämä koskettava elokuva avaa nuorten tyttöjen elämää tänä päivänä:

Kommentit

5 kommenttia
Avatar

Niin samaa mieltä! Ihanan vapauttavaa, kun ei tarvi tälläytyä

Avatar

Juuri näin 🙂 Hyvä kirjoitus, tärkeä aihe, jälleen.

Avatar

Minusta tuntuu, että näitä ”meikkaaminen on pinnallista ja turhaa” -tyylisiä tekstejä kirjoittavat aina ihmiset, joilla ei ole kummempia ongelmia ihonsa kanssa, ehkä pari finniä kuukautisten aikaan. Kärsipä kokeeksi vaikka muutama kuukausi tai vuosi vaikeasta aknesta, johon ei mikään lääke tunnu auttavan. Katso joka aamu peilistä naamaa joka näyttää mätänevän päähäsi ja lähde sitten meikittömänä kaupungille tai töihin, tuntien olosi vapaaksi, omana aitona meikittömänä itsenäsi, ilosta kuplien.

Terhi-Anneli

Hei!

Ehkä se voi tuntua siltä, mutta en usko että se on aivan näin mustavalkoista. En myöskään kritisoi mitään yksittäistapauksia tai naisia, jotka haluavat peittää itseään vakavasti vaivaavia iho-ongelmia. Kritisoin erityisesti naisiin kohdistuvia ulkonäköpaineita ja sosiaalisia normeja, jotka eriarvoistavat naisen asemaa.

Olen itse kärsinyt aknesta ja pahasta ihosta, joka on kuitenkin rauhoittunut elämäntapojen muutoksella ja sillä, että lopetti ihonsa stressaamisen meikkaamisella. Monien tekijöiden summa. Väitteesi siis ei pidä kohdallani ainakaan paikkansa.Ikävää jos kärsit pahasta aknesta, tiedän jotain siitä millaista se on, minulla oli hormonaalinen akne muutaman vuoden ja edelleen minulla on kasvoissani arpia.

Avatar

Nuorethan ei ymmärrä että puuteri tukkii ihohuokoset jolloin tulee vielä enemmän finnejä yms.
Itse en ole koskaan ymmärtänyt meikata koska sitten saisi nimenomaan vahtia onko valunut ripsiväriä tms.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä