Gretan tai eläinaktivistin pilkka – viestintuojan vähätteleminen ei muuta tosiasioita

Kun kirjoitin ensimmäistä kertaa nuorten ilmastolakkoilusta ja heidän esikuvastaan Gretasta, sain blogiini kommentin:

En usko koko stooriin. Tyttö on manipuloitu ja jos saa Nobelin raivostun. Ok, ehkä liian tyly kommentti mutta ärsyttää koko juttu niin kovasti. piste.”

Tottakai olin tietoinen että jos kyseessä oli tyttö ja vielä iältään nuori, olisi aina uskottavuusongelma. Ei siksi etteikö nuori tyttö voisi olla oikeassa ja ajaa tärkeitä asioita, vaan koska siten maailma nyt vaan näkee naiset ja varsinkin nuoret tytöt. Epäuskottavia ja tyhmiä. Manipuloitavissa – vai manipuloijia?

Manipuloitavissa – vai manipuloijia?

Kun näin Gretan ensimmäistä kertaa, kiinnostuin heti että mistä on kyse. Sukupuoli ja ikä jäivät kuitenkin epäolennaisiksi asioiksi siinä vaiheessa kun tutustuin Gretan agendaan tarkemmin. Way to go girl: walk the talk. Vihdoinkin nuoret ottavat jalansijaa maailmassa, joka olisi pian heidän.

Unohdettuani Gretan iän ja sukupuolen olikin hämmentävää lukea vihaisia ja halveksuvia kommentteja jotka keskittyivät itse asian sijasta viestintuojaan. Jos viha ei leisku täysin päättömästi sinne tänne mitä ikinä nuoren tytön ulkonäostä, sukupuolesta tai iästä voi repiä, kohdistuu se Aspergeriin. Aspergernuorella ei ole tarpeeksi laajaa näkökulmaa asioihin, he ovat autisteja.

Onko koskaan auttanut ampua viestintuojaa? Se voi olla välittömästi purkautuvan hallitsemattoman reaktion typerä seuraus, mutta sehän ei koskaan poista itse ongelmaa. Viestintuojan pilkkaaminen on kuitenkin valitettava perusilmiö siinä vaiheessa, kun vasta-argumentteja ei enää löydy. Kun on niin sanotusti takki tyhjä ja omaa häviötä ei voi myöntää. Eikä mielipidettään muuttaa parempien argumenttien valossa.

 

Vihdoinkin nuoret ottavat jalansijaa maailmassa, joka olisi pian heidän.

Sama ilmiö toistuu myös lihansyöntiä tai eläinperäisiä tuotteita kritisoivien tapauksissa.

Forssan sikakohu on tästä hyvä esimerkki. Sikakohun tapauksessa ohikulkija järkyttyi sikojen teurasauton tyhjentämisestä ja kirjoitti kokemastaan sosiaalisessa mediassa. Myöhemmin teurastamo julkaisi purkutilanteesta videomateriaalia, jota ei kuitenkaan oltu kuvattu tapahtuman aikaan. Seuraavaksi silminnäkijästä tehtiin rikosilmoitus, ja tapahtunutta tutkitaan nimikkeellä ”törkeä kunnianloukkaus”.

Huoli sikojen asemasta ja eläinten oikeuksista kääntyikin nurinkurisesti tarkkailemaan ja syyttämään silminnäkijää, joka halusi kyseenalaistaa tuotantoeläinten aseman. Piilottelua ja tarkoituksellista tietämättömyyttä ylläpidetään keskittämällä fokus muihin asioihin, kuin niihin joihin eläinsuojelijat ja ilmastoaktivistit haluaisivat kiinnittää huomiota.

Sama ilmiö toistuu Gretan pilkkaamisessa. Kun kauhu ilmastoasioista ja omasta tietämättömyydestä lyö tajuntaan, on tunnepitoisten ja epävalidien defenssien aika. Naurettavaksi asettaminen ja toisen häpäiseminen piilottaa toivottavasti vaarallisen totuuden. Viha ja sen kohdistaminen viestintuojaan – joka seisoo suoraryhtisenä tosiasioiden edessä – salaa toivottavasti häpeän ja pelon itse ongelmaa kohtaan.

Ehkä me voimme polkea ja lyödä viestintuojia niin kauan ettei kukaan huomaisi kuinka maailma samaan aikaan tuhoutui ympärillämme.

View this post on Instagram

"Varastanut lapsuuden? Ja joukkokuolema hysteriaa. Vihainen hysteerikko vaikka onkin Asperger tautinen….ihan turhaa hysterisoida maailmaa etenkin nuorisoa. Tulee mieleen Hitler joka villitsi kansaa." Sellaista mieltä on joku 16-vuotiaasta Gretasta, joka kampanjoi ilmaston puolesta.(Kuvakaappaus blogissa) Ja joka btw lienee koko maailman vaikutusvaltaisin nuori. Tottakai sitä on tietoinen että jos kyseessä on tyttö ja vielä iältään nuori, olisi uskottavuusongelma. Ei siksi etteikö nuori tyttö voisi olla oikeassa ja ajaa tärkeitä asioita, vaan koska siten maailma nyt vaan näkee naiset ja varsinkin nuoret tytöt. Epäuskottavia ja tyhmiä. Manipuloitavissa – vai manipuloijia? Viestintuojan pilkkaaminen on kuitenkin valitettava perusilmiö siinä vaiheessa, kun vasta-argumentteja ei enää löydy. Kun on niin sanotusti takki tyhjä ja omaa häviötä ei voi myöntää. Eikä mielipidettään muuttaa parempien argumenttien valossa. Sama ilmiö toistuu eläinaktivistien kohdalla. Lue teksti blogissa -linkki @jyllanninsuomineito profiilissa💗 📷@jyllanninsuomineito @kaksplus #gretathunberg #ilmastonmuutos #climatechange

A post shared by Terhi-Anneli Bech Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

 

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä