”Häiritsevää ja seksuaalista sisältöä”- Instagram poisti imetyskuvani

Ilmoitukseen oli liitetty kyseinen seksuaalisesti häiritsevä kuva, jossa imetän vauvaani tanskalaisella rannalla.

Instagramilta tuli ilmoitus että he ovat poistaneet tuottamaani instagramsisältöä. Ilmoitukseen oli liitetty kyseinen seksuaalisesti häiritsevä kuva, jossa imetän vauvaani tanskalaisella rannalla. Kuvassa ei näy mitään, sillä vauvan pää peittää rintani täysin. On kesä ja olen toki vähissä vaatteissa, mutta niin ovat tanskalaisilla kesärannoilla kaikki muutkin. Meilläpäin on vielä aivan yleistä että naiset ja tytöt kulkevat rannalla yläosattomissa, jos huvittaa.

Katsoin instagramin ilmoitusta kiireessä ja kun olin lukenut viestin, se katosi. Imetyskuva on kadonnut taivaan tuuliin. Vuosia sitten otettu kännykkäkuva tuskin löytyy tietokoneen uumenista ihan tuosta vaan.

Vaikka en enää imetä koska minun vauvani ovat kasvaneet ulos vaipoistaan, olen silti lopenkyllästynyt siihen tapaan miten julkiseen imetykseen saatetaan edelleen suhtautua. Ylipäänsä ainainen vääntäminen imettämisestä. Missä menee raja siinä missä saa imettää, milloin, voiko ulkopuolisia altistaa vauvan ruokailulle vai pitääkö äidin kadota jokainen imetyskerta hämäriin nurkkiin tai vessaan imettämään?

Vai istahtaisitko itse julkisen vessan pöntölle nauttimaan illallista?

On aikamoinen savotta poistua toiseen tilaan imettämään kymmeniä kertoja päivässä, varsinkin jos on muitakin lapsia joista pitää huolehtia. Käytin itse imetyspaitoja tai imetysliivejä. En levitellyt tissejäni paljaaltaan ravintolan pöydille, vaikka imetinkin myös ravintoloissa. Imetin myös varsinkin aluksi julkisissa vessoissa. Voin kertoa, että ei ole mikään maailman auvoisin paikka ruokailulle. Vai istahtaisitko itse julkisen vessan pöntölle nauttimaan illallista?

Useissa maissa julkinen imettäminen on turvattu lainsäädännöllä, joka antaa äideille imetysrauhan.

Miksi vauvan saamisen jälkeen pitäisi eristäytyä muusta maailmasta?

Olen saanut aikaisempiin imetysteksteihini kommenttia siitä, että monien mielestä äidin ja vauvan paikka on kotona, eikä esimerkiksi siellä ravintolassa. Äidin synnytyksen jälkeinen masennus ja eristäytyminen vauvan kanssa ovat vakavia yhteiskunnallisia ongelmia. Äidin ja vauvan on tärkeää päästä osallistumaan sosiaaliseen elämään, sinne missä muutkin ihmiset ovat. Miksi vauvan saamisen jälkeen pitäisi eristäytyä muusta maailmasta? Kyllä elämä jatkuu vauvankin kanssa ja lasten kuuluisi olla osa muutakin elämää.

Ristiriitaisesti tytöt seksualisoidaan yhä nuorempina ja samaan aikaan luonnollinen, henkilökohtainen ja aito seksuaalisuus nähdään häiritsevänä. Kuukautiset on pilkan ja naurun aihe, karvoja ei saisi olla, imettäminen on ällöttävää ja vatsamakkarat tai muu epätäydellisyys pitäisi piilottaa muiden silmiltä. Nykynuorten, erityisesti tyttöjen, on todella vaikeaa saavuttaa median asettamat ’tällainen sun pitää olla kelvataksesi’ -kriteerit. Ja vaatimukset senkun kasvavat koko ajan.

Tärkeintä olisi saada arvostaa omaa kehoaan ja seksuaalisuuttaan sellaisenaan. Ulkoiset paineet ja odotukset vaikuttavat kuitenkin oman seksuaalisuuden kokemukseen, saattavat häpäistä tunnetta omasta kehosta ja pakottaa nuoret ahtaisiin muotteihin.

Ristiriitaisesti tytöt seksualisoidaan yhä nuorempina ja samaan aikaan kaikki luonnollinen seksuaalisuus nähdään häiritsevänä.

Ristiriitaa havainnoillistaa hyvin Instagramin hakukenttä jos kirjoitat sinne sanan ”boobs”. Ei siellä imetyskuvia toki ole, mutta paljon kaikkea muuta joka ei taida olla yhteiskunnallisesti seksuaalista ja häiritsevää.

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä