Häpeä näitä asioita, nainen

Tytöillä ja naisilla on elämässään paljon kirjoittamattomia sääntöjä, joiden mukaan tulee elää. Toki me usein kuvittelemme olevamme vapaita päättämään omista asioistamme ja kehostamme, mutta lokerikkomme on usein ahdas ja näkymätön. Ennakkoluulot ja asenteet on niin syvällä elämämme rakenteissa, ettei niitä enää edes erota. Kun jokin asia inhottaa meitä tai pyrimme muokkaamaan itsessämme olevia virheitä, toimimme usein opittujen, mutta tiedostamattomien sääntöjen mukaan.

Meille on opetettu pelisäännöt, joiden mukaan pyrimme toimiaan. Jotta emme olisi uhkaavia, jotta meidät hyväksyttäisiin, ihailtaisiin ja tuntisimme olevamme riittäviä.

Me muokkaamme jatkuvasti itseämme paremmiksi. Tyytymättömyys on naisen perustila, josta yhteiskunta hyötyy monin tavoin. Nainen joka ei siedä seksuaalisväritteistä vihjailua, läppää tai alentamista, on vaikea ihminen. Tyttö joka ei välitä tämän ajan kauneusihanteista, on uhkaava.

Kun tytöillä on porukassaan draamaa, asia selitetään helposti siten, että sellaisia ne tytöt nyt vaan on. Monimutkaisia olentoja, jotka on julmia toisia naisia kohtaan ja jotka ei voi elää ilman draamaa. Tyttöjen välinen kiusaaminen, hylkääminen ja sosiaalinen käytös on kuitenkin opittua. Naisten maailma ei ole yhteiskunnasta erillinen, vaan sen heijastus. Seurasta siitä, missä on naisen paikka. Kaikua siitä, miten edelliset sukupolvet kokevat itsensä ja miten heitä kohdellaan.

Miehet nauttivat etuoikeuksista naisiin nähden, mutta lopulta kaikki kärsivät.

Vastapuolena on naiset, jotka kertoo viihtyvänsä paremmin poikien ja miesten seurassa: koska nainen on naiselle susi. Stereotypioita, jotka liitetään sukupuoleen. Moni nainen haluaa olla enemmänkin miehen kaltainen, koska patriarkaatin määrittelemään naisen rooliin liittyy paljon häpeällisiä asioita. Miehet nauttivat etuoikeuksista naisiin nähden, mutta lopulta kaikki kärsivät.

Tyttömäisyys tai naismaisuus on piirteenä vähäteltävää. Kun se liitetään poikaan tai mieheen, se on jotain noloa. Mutta tästä machoilusta kärsivät valtavasti pojatkin. ”Ole mies”, joka oikeastaan tarkoittaa yhteyden katkaisemista omiin tunteisiin, ilmaisukykyyn ja herkkyyteen toisia ihmisiä kohtaan. Miesten omanarvontuntoa jäytää se, että he joutuvat esittämään olevansa jotakin muuta kuin mitä pohjimmiltaan ovat: näyttelemään seksististä miehen roolia, machomiestä.

Naisviha leiskuu niin miehissä kuin naisissakin. Kaikki ylläpitävät patriarkaalista kulttuuria, joten meidän tulee myös purkaa patriarkaatti yhdessä. Purkaminen alkaa vinoutuneiden rakenteiden näkemisestä, sääntöjen ja rajoituksien puristuksesta vapautumisesta.

Mitä kaikkea meille naisille nykyään sitten opetetaan? Mitä asioita meissä itsessämme meidän tulee hävetä?

Häpeä sitä että…

  1. Sinulla on kuukautiset
  2. Sinulla kasvaa kehossasi karvoja
  3. Haluat seksiä tai päätät ettet halua
  4. Päätät omasta koskemattomuudestasi
  5. Et ole hiljaa kohdatessasi naisvihaa
  6. Päädyt tekemään abortin
  7. Et siedä seksuaalista häirintää
  8. Et ole laiha
  9. Pukeudut miten haluat
  10. Et meikkaa

Tämä Instagram tili on kuvaava esimerkki siitä, miten naisen rooli edelleen nähdään yhteiskunnassa

View this post on Instagram

#manwhohasitall

A post shared by manwhohasitall (@themanwhohasitall) on

View this post on Instagram

2/3 Kun palasin viime viikolla Nuuksion lempeästä syleilystä, toin mukanani uudenlaista voimaa. Piileskelevän totuuden, jota kohtaan olin menettänyt ehkä vähän toivoani. Sitä on olemassa, jos me osaamme etsiä: aitoa naisten välistä läheisyyttä ja solidaarisuutta. Onkin siksi viime aikoina pyörinyt paljon mielessä naisten välille kasvanut kuilu. Naisviha, joka leijuu ihan yhtä paljon naisissa kuin miehissä. @puhumuru kohtaama mustamaalaaminen tapahtui naisten toimesta. Meillä on kaikkien mielestä niin paljon hävettävää. Tytöillä on elämässään paljon kirjoittamattomia sääntöjä, joiden mukaan tulee elää. Toki me usein kuvittelemme olevamme vapaita päättämään omista asioistamme ja kehostamme, mutta lokerikkomme on usein ahdas ja näkymätön. Ennakkoluulot ja asenteet on niin syvällä elämämme rakenteissa, ettei niitä enää edes erota. Kun jokin asia inhottaa meitä tai pyrimme muokkaamaan itsessämme olevia virheitä, toimimme usein opittujen, mutta tiedostamattomien sääntöjen mukaan. Jotta emme olisi uhkaavia, vapaita, jotta meidät hyväksyttäisiin, ihailtaisiin ja tuntisimme olevamme riittäviä. Kun tytöillä on porukassaan draamaa, asia selitetään helposti siten, että sellaisia ne tytöt nyt vaan on. Tyttöjen välinen kiusaaminen, hylkääminen ja sosiaalinen käytös on kuitenkin opittua. Naisten maailma ei ole yhteiskunnasta erillinen, vaan sen heijastus. Seurasta siitä, missä on naisen paikka. Kaikua siitä, miten edelliset sukupolvet kokevat itsensä ja miten heitä kohdellaan. Miehet nauttivat etuoikeuksista naisiin nähden, mutta lopulta kaikki kärsivät. Ole mies”, joka oikeastaan tarkoittaa yhteyden katkaisemista omiin tunteisiin, ilmaisukykyyn ja herkkyyteen toisia ihmisiä kohtaan.  Kaikki ylläpitävät patriarkaalista kulttuuria, joten meidän tulee myös purkaa patriarkaatti yhdessä. Purkaminen alkaa vinoutuneiden rakenteiden näkemisestä, sääntöjen ja rajoituksien puristuksesta vapautumisesta. Mitä kaikkea meille naisille nykyään sitten opetetaan? Mitä asioita meissä itsessämme meidän tulee hävetä? Lue koko teksti @kaksplus blogissa- linkki profiilissa🦋 📸@jyllanninsuomineito #misogyny #naisviha

A post shared by Terhi-Anneli Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

Mitä lisäisit listaan?

Kuuntele todella mielenkiintoinen podcast:

”Häpeän harmaa laahus seuraa patriarkaatissa naista, vaikka mitä tekisi. Psykoanalyytikko ja kirjailija Elina Reenkola kertoo, millaisissa elämäntilanteissa nainen on altis häpeälle. Voiko häpeää karistaa?”

https://areena.yle.fi/audio/1-50115507?fbclid=IwAR3fYoC3OScHa7FY0luYIxS13zwiYH3xHTZJhgm91s9Kna_QyEN-1ojUqwE

 

Kommentit

2 kommenttia

Hei, no kyllä! 😀 Vähän kaikkea pitää ilmeisesti hävetä.

Terveys vrs. kehon koko ja muoto on kummallinen aikamme ilmiö. Toivotaan, että me osaamme muuttaa sen.

Terhi

No hei, sitäkin pitää muistaa hävetä, jos ON laiha.
Sillä sekin voi olla väärin ja voit olla laiha ihan väärällä tavalla.

Vähän kannattaa varoa ja hävetä vanhenemista myös. Ei toki sovi olla nuori ja kokematonkaan, mutta kyllähän ikääntymisessä on pakko olla jotain noloa.

Häpeä, jos harrastuksesi ja mielenkiintosi eivät ole liikunnassa, urheilussa ja kehonhuollossa. Pitäisi kiinnostaa kaikkia.

Häpeä, jos et ole aktiivinen somessa. Pitäis olla, ajan hermolla, eikä mikään ”mummo”.
Häpeä myös, jos olet somessa aktiivinen. Onhan se nyt tyrkkyä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä