9 hauskinta ja absurdeinta asiaa jotka minulle sanotaan, koska olen vegaani

Tykkään hullutella blogini sometileillä jakamalla joskus vegaanimeemejä, jotka purskauttavat kahvit rinnuksille. Tai aiheuttavat itkunaurua koska ne kiteyttävät asioita ja tunteita, jotka saattavat ahdistaa ja ärsyttää. Varsinkin kun samoja kommentteja, ontuvia argumentteja ja höpötyksiä on kuullut jo monta vuotta.

Kuin aluksi ihan viattoman leppoisalta tuntuma musiikkikappale, josta kuitenkin tulee pikkuhiljaa pahin painajaisesi kun levy pyörii päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen.

On silti täysin ymmärrettävää ja luonnollista, että valtaväestö ajattelee kuten on kulttuurissa tapana.

On silti täysin ymmärrettävää ja luonnollista, että valtaväestö ajattelee kuten on kulttuurissa tapana. Jotakin läikähtää sydänalassa kun tehdään kuten on aina ollut tapana, kuten on opetettu pienestä pitäen.  On helpompaa ja lohdullisempaa jatkaa kuten aina ennenkin. Samoin kuin oma äiti ja isä ja kaikki sukupolvet ennen heitä.

Vaikka kyseenalaistaminen ja out of the box-  ajattelu onkin varsin arvostettu ja ihailtu tapa tarkastella maailmaa – tai jopa lähes sankarillisen rohkea kyky – aika harva kuitenkaan arkisessa elämässämme astuu omien turvallisten rajojensa tuolle puolen. Ehkä sitä voi joskus hieman revitellä kun haluaa käydä ajatusleikkiä tai hullutella, mutta ei nyt sentään tosissaan.

Harva hyppää johonkin täysin uuteen ja pelottavaankin  –  ja muuttaa elämänsä suuntaa loppuelämäksi. Toteuttaa ajatuksensa käytännön teoiksi.

Se on vaan liian outoa ja kiinnikekohtia menneisyyteen ei löydy. Jos oli ennen mummun reseptillä valmistellu joulukinkku ja kalaretki vaarin kanssa -mikä sen korvaisi? Jos ennen oli reissu eläintarhaan ja ratsastusvaellus – mitä jää jos nekin viedään?

Ymmärrän toista puolta – olenhan ollut siellä ennen itsekin. Mutta ajatteluni ja elämänkatsomukseni on muuttuneet ja se mitä oli ennen, tuntuu nyt vaan oudolta ja väärältä.

Ihminen haluaa pitää niin kovasti kiinni entisestä, että keksii mitä omituisempia ja epäloogisimpia perusteluja sen tueksi.

Listasin kaikki hauskimmat ja absurdeimmat argumentit joita kuulen jatkuvasti –  ja mitä yleensä vastaan.

1. Hitler-argumentti

Joku: ”Ai oot kasvissyöjä? No Hitlerkinhän oli.”

Minä: ”Juotko vettä?”

Joku: ”Tottakai.”

Minä: ”Niin Hitlerkin.”

2. Ekstremisti -argumentti

Joku: ”Todella äärimmäistä syödä vaan jotain kasviksia, ihminen on lihansyöjä.”

Minä: ”Eli jos ei tapa elääkseen tuntevia olentoja vaan syö vaan kasviksia joita suurin osa eläimistäkin syö elääkseen, on teoissaan äärimmäinen?”

3. Syöt eläinten ruoat -argumentti

Joku: ”No mutta sähän syöt kaikki eläinten ruoat.”

Minä: ” Eläinten tehotuotanto kuluttaa moninkertaisesti sen määrän kasviksia, kuin mitä koko maapallon ihmiset söisivät elääkseen.”

4. Et pysy hengissä pelkästään kasvisruoalla, koska proteiinivaje

Joku: ” Kasviksissa ei ole proteiinia. Miten voi kasvattaa lihasta tai pysyä oikeasti hengissä jos ei syö lihaa?”

Minä:

5.  Vegaanit on agressiivisia -argumentti

Minä: ”Olipa hyvää makkaraa!”

Joku: ”Luulin että oot vegaani?”

Minä: ”Siis söin vegaanimakkaraa.”

Joku: ”Niin ainahan jokaisen vegaanin pitää huudella että on vegaani. Te vegaanit olette niin agressiivisia.”

6. Jos emme söisi eläimiä, ne täyttää maailman

Joku: ”Mites se, että jos me ei syötäisi kaikkia eläimiä niin nehän täyttäisi koko maailman?”

Minä: ”Me tehotuotetaan suurin osa eläimistä tähän maailmaan. Jos tehotuotanto ja kysyntä loppuisi, ei eläimiä olisi liikaa.”

7. Lasten aivopesu -argumentti

Joku: ”Vaikka olet vegaani, ei sinun pitäisi aivopestä lapsiasi vegaaneiksi.”

Minä: ”Olet lihansyöjä, aivopesetkö lapsesi siihen että heidän tulee syödä eläimiä?”

8. Soija on epäterveellistä

Joku:” Soijamaitoa, soijapihvejä? Aiheuttaa ongelmia ihmiselle. Soija kasvattaa miehellekin rinnat ja on tutkitusti epäterveellistä.”

Minä: ”Suurin osa maailman soijasta kasvatetaan eläinten tehotuotannon käyttöön, eli syöt todennäköisesti jatkuvasti välillisesti soijaa kun käytät eläinperäisiä tuotteita. Soijan vaikutuksia liioitellaan. Punainen liha taas on tutkitusti karsinogeeni, joka aiheuttaa syöpää.”

9. Ihmiset ensin

Joku: ”Eläimet on toki tärkeitä, mutta ihmiset kärsii niin paljon maailmassa että sinun pitäisi ajatella heitä ensin.”

Minä: ”No, en syö ihmisiäkään?”

Oletko tutustunut Youtube-kanavaani?

 

Kommentit

5 kommenttia

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/suomessa-eläimille-annetaan-soijaa-oletettua-vähemmän-1.175732

Tämän muutama vuotta vanhan artikkelin mukaan ei ole sojatonta lihantuotantoa suomessakaan, ei edes nautaa tuoteta sojattomasti.

Itse olen taas sekasyöjä, mutta ollessani kasvissyöjä/ vegaani, ärsyynnyin kaikista soja-argumenteista, kuinka sademetsät tuhotaan sen takia. Itsellenihän soja ei nimittäin sovi muuta kuin tofun muodossa, ja tofua tulee ostettua aika harvoin. Joten oma sojajalanjälkeni on varmasti vähintään kymmenkertaistunut nyt sekasyöjänä.

Aivan kuin vegaanin ruokavalio koostuisi sademetsiä tuhoavasta sojasta ja avokadosta, ja aivan kuin sekasyöjät ei näihin tuotteisiin koskisi suoraan tai välillisesti.

Mulle on sanottu,että en saa puhua tehotuotannossa tapahtuvasta eläinten kidutuksesta .Lihaa ja maitoa käyttävälle miehelleni tulee niin paha mieli siitä.Joku ristiriita tässä jotenkin on 😂

No äläs muuta sano 😂 Kognitiivinen dissonanssi on vahvaa. Mutta jos tuntee pahaa oloa siitä eläimen syömisestä, on vielä toivoa💕 Niin se itselläkin alkoi, muutos.

Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että Suomessa naudat eivät syö lainkaan soijaa. Esimerkiksi suomalainen maitoketju on täysin soijaton. Myös sialla ja siipikarjalla soijan määrää on vähennetty, ja niiden ruokintaan etsitään koko ajan muita valkuaisenlähteitä. Ei ole mitään järkeä rahdata soijaa toiselta puolelta maapalloa tänne, vielä kun soijan viljelymenetelmät on mitä on. Näin ollen tuntuu erittäin hullulta, jos suomalainen vegaani syö eettisistä ja ekologisista syistä soijaa.

Totta, olen kuullut ennenkin tästä että soijan käyttöä on vähennetty. Mutta se tuskin liittyy väitteisiin soijan estrogeenipitoisuuksista, vaan muista syistä. Kotimaista (minulle Saksasta tai Tanskassa tuotettua)soijaa löytyy kyllä aivan tarpeeksi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä