Hei kaunis suomalainen nainen, puhutko tanskaa?

Meidän kodissa asustelee pari kulttuuria ja kolme kieltä.

Suomalainen perheenäiti, tanskalainen mies tanskalaisine lapsineen ja suomalaisen ja tanskalaisen yhdessä tekemät tanskansuomalaiset lapsoset. Suomalainen ja tanskalainen aikuinen puhuvat keskenään yleensä englantia, tanskalaiset ja tanskan suomalaiset keskenään tanskaa, suomalainen tanskalaisen bonustytön kanssa tanskaa, tanskalaisen bonuspojan kanssa englantia ja tanskan suomalaisten lastensa kanssa suomea.

Kielet elää, vaihtuu lennossa ja sekoittuu täysin randomisti. Joskus alan puhua bonus pojalleni tanskaa, joka vastaakin englanniksi ja sitten reagoin myös englanniksi. Joskus joku sana saattaakin kesken kaiken muistua mieleen ensin suomeksi, jolloin yhdessä lauseessa voi esiintyä kolmea kieltä.

Could you bring the vesimeloni over here, og så spiser vi det hele

Could you bring the vesimeloni over here, og så spiser vi det hele

Joskus bonuspoikani huutelee hyvät huomenet selevällä pohojanmaan murteella ja kiusaa velipuoliaan toistelemalla neljävuotiaana oppimaansa lausetta ”Istu kakkaan.” En muista miten ihmeessä hän sen oppi ja keneltä.

Kaikessa tässä hulabaloossa on yksi asia josta pidän tiukasti kiinni, eli puhun omille pojilleni aina ja vain suomea. Aina kun osoitan sanani heille, vaihdan suomen kieleen. Vähemmistökielen oppimisesta on pidettävä kynsin ja hampain kiinni, sillä jos tanskan kieli on arjessamme kaikkialla, suomen kieltä pitää hakemalla hakea. Ja tanskan kieli ei ole muutenkaan mielestäni läheskään niin kaunista ja kuvailevaa kuin suomi, joten haluan ehdottomasti lasten oppivan upean suomen kielen. 

Ehkä kuuluisa tanskalainen sarkasmi on olemassa juurikin sen vuoksi, että rivien väliin pitää mahduttaa paljon kaksoismerkityksiä kun kielellinen ilmaisutapa on niin rajoitettu?

Onhan tanskankielessä kyllä hygge. Pointsit siitä!

Olin rannalla koko lapsikatraan kanssa ja pelleilimme vesirajassa. Juttelin bonuksen kanssa enganniksi ja väliin huutelin omien poikieni perään jotain suomeksi. Vieressämme olevalla penkillä istui tanskalainen miesporukka. Yksi äijänköriläs kuunteli suomenkielistä puhetulvaani ja alkoi sitten huudella Vi er i Danmark! Taler dansk!

Vi er i Danmark! Taler dansk!

Olemme Tanskassa, joten puhu tanskaa. Hämmennyin hetkeksi ja jähmetyin paikoilleni. Meidän kielten sekamelskamme on niin arkinen juttu, etten ollut edes tullut ajatelleeksi kenenkään enää kiinnittävän huomiota koko asiaan. Meillä kaikki myös ymmärtävät kaikkia kieliä edes jotenkuten, joten ärsyttävää ulkopuolisuuden tunnetta ei enää synny.

Selvisin hämmennyksestäni silmänräpäyksessä ja kävelin höröttelevän miesporukan luokse. Aloin puhua heille tanskaksi, että kyllä minä kielenne osaan, mutta kun haluan lasteni oppivan myös äitinsä äidinkielen. On se sillä tavalla myös mukavaa lapsille että voivat keskustella mummun, papan, serkkujen ja suomalaisten kavereiden kanssa, kun se Suomi tosiaan on toinen kotimaamme.

Miehet eivät selvästikään olleet odottaneet, että osaisin tanskaa.

Miehet eivät selvästikään olleet odottaneet, että osaisin tanskaa.Tölkit olivat nimittäin pysähtyneet puolitiehen matkalla suuhun ja punakan huutelijan poskien väri syveni entisestään. Päädyimme kuitenkin juttelemaan suomesta ja monikielisyydestä pidemmäksikin aikaa. Kävi ilmi että yksi miesporukasta oli kotoisin Saksasta ja omasi myös monikielisen perheen. Huutelija oli itse käynyt usein suomessa ja on niin kaunis maa, on saunat, järvet, Koskenkorva ja yks kaks kol.

Kielikin on uskomattoman kaunis, mutta ei siitä kuulemma ymmärrä sanakaan. Rupattelumme lopuksi opetinkin ystävällisesti miehelle pari tarpeellista ja käyttökelpoista suomalaista sanaa tulevaisuuden tilanteita varten:

Hei kaunis suomalainen nainen,  puhutko tanskaa?

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä