Ihmiskaupan uhriksi 16-vuotiaana joutunut käännytetään Suomesta – yhdessä neljävuotiaan lapsensa kanssa


Kuva: FinnWID – Naiset kehitystyössä / Anna Kuokkanen

Nigerialainen Itohan Okundaye, 28, lähti 16-vuotiaana Italiaan ja joutuikin prostituoiduksi

Kun luin tätä uutista Toisenlaisia tarinoita-kampanjan Facebook-sivulta, en voinut uskoa silmiäni:

”Meillä on erittäin surullisia uutisia. Toisenlaisia tarinoita -kampanjan aloittaja ja aktivisti Itohan Okundaye on saanut Maahanmuuttovirastolta pitkään kestäneen oleskelulupahakemusprosessin päätteeksi kielteisen päätöksen.”

Meillä on erittäin surullisia uutisia. Toisenlaisia tarinoita -kampanjan aloittaja ja aktivisti Itohan Okundaye on…

Posted by Toisenlaisia tarinoita on Tuesday, February 5, 2019

Nigerialainen Itohan Okundayen oli täytynyt jättäytyä pois koulusta 15-vuotiaana, kun perheellä ei ollut varaa kaikkien lasten koulumaksuihin. Kun sukulaisnainen ehdotti Italiaan lähtöä, se tuntui tytöstä hyvältä idealta. Perillä Italiassa kuitenkin odotti yllätys.

Selvisi että tuolloin 16-vuotias Itohan oli matkastaan velkaa 40 000 euroa ja ainoa tapa maksaa velka oli prostituutio.

”Se oli järkytys. Velan lyhentäminen oli tehty myös melkein mahdottomaksi. Yhdestä keikasta sai vain 10–30 euroa.” Itohan Okundaye

Viiden vuoden prostituution jälkeen Itohan oli saanut velkansa maksettua mutta tulikin raskaaksi, haki Suomesta turvapaikkaa ja kaksi kuukautta myöhemmin Itohan synnytti Suomessa pojan. Itohan on asunut Suomessa pian viisi vuotta ja hänen lapsensa on nyt neljävuotias.

28 vuotias Itohan on nyt odottanut viisi vuotta Suomen turvapaikkapäätöstä. Hän on Suomessa ollessaan toiminut keulakuvana FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n ihmiskauppaan pureutuvan Toisenlaisia tarinoita -kampanjalle, joka sai alkunsa hänen omasta aktiivisuudesta ja halusta rakentaa haavoittuvassa asemassa oleville nigerialaisnaisille mahdollisuuksia toimeentuloon

Nigeria on nimittäin ihmiskaupan merkittävä alkupiste.

Nigeriasta lähtee vuosittain tuhansia nuoria naisia Eurooppaan paremman tulevaisuuden toivossa

Tuhansia nuoria naisia lähtee Eurooppaan etsimään parempaa tulevaisuutta, sillä heidän asemansa Nigerialaisessa yhteiskunnassa on todella huono. Koulutuksen puute, köyhyys, toivottomuus ja epärealistinen kuva Euroopan mahdollisuuksista houkuttelee nuoria naisia maihin, joissa heistä tuleekin ihmiskaupan uhreja. Ihmiskauppiaat houkuttelevat tyttöjä kertomuksilla hyvistä ansioista Euroopassa ja tarjoutuvat järjestämään heille matkat.

Kun Eurooppaan matkustanut tyttö tajuaa olevansa velkavankeudessa matkustamisen valtavista kustannuksista, on kaikki jo liian myöhäistä. Ainoa tapa maksaa takaisin on prostituutio, jonka jälkeen seksityöläisen alisteisesta roolista poispääseminen on todella vaikeaa, ellei mahdotonta.

Suurin osa ihmiskaupan uhreiksi joutuvista nigerialaisista naisista on alle 20-vuotiaita. Viime vuosina he ovat olleet yhä nuorempia, jopa 13-vuotiaita. Sen lisäksi että ihmiskaupan uhrit ovat aina vain nuorempia, heidän lukumääränsä kasvaa. Nigerialaisten prostituutiotarkoituksessa Italiaan tulevien naisten määrä on seitsenkertaistunut  vuosien 2014-2016 aikana.

Vuoden 2016 aikana pelkästään Välimeren kautta tuli Italiaan yli 11 000 nigerialaista naista ja yli 3 000 alaikäistä lasta. IOM:n arvion mukaan yli 80 prosenttia naisista tuli Eurooppaan prostituutiotarkoituksessa.

Itohan on saanut käännytyspäätöksen takaisin Italiaan, maahan jossa hän eli ihmiskaupan uhrina

Kuva: FinnWID – Naiset kehitystyössä / Anna Kuokkanen

Itohan on asunut Suomessa pian viisi vuotta ja hänen lapsensa on nyt neljävuotias

Itohan on saanut käännytyspäätöksen Italiaan. Italiassa Itohanilla ei ole kuitenkaan minkäänlaisia turvaverkkoja, sillä hänhän on ihmiskaupan uhri. Muun muassa Pakolaisneuvonta ja Suomen kansallinen ihmiskaupparaportoija ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että Italiaan käännytetyillä ihmiskaupan uhreilla on suuri riski jäädä siellä ilman asianmukaista apua ja päätyä takaisin ihmiskaupan uhreiksi.

Tuntuu todella järkyttävältä, että kaiken tämän tiedon valossa Suomi käännyttää äidin pienen lapsensa kanssa. Viisi vuotta odottamista, toivoa – kunnes toivoa ei enää ole?  Itohan tarina ei ole kuitenkaan ainoa laatuaan, sillä Suomesta on käännytetty muitakin ihmiskaupan uhreja.

  • Joka vuosi kymmenet nigerialaiset ihmiskaupan uhrit hakevat oikeutta jäädä Suomeen. He ovat joutuneet raiskauksien ja raa’an väkivallan uhreiksi kotimaassaan sekä Euroopassa.
    Enemmistön Suomi käännyttää joko takaisin Nigeriaan tai toiseen EU-maahan, yleensä Italiaan. Jeanette Björkqvist, Longplay

Monissa kielteisen päätöksen saaneissa tapauksissa maahanmuuttovirasto myöntää, että käännytyksen saanut nainen on ihmiskaupan uhri. Maahanmuuttovirasto ei myöskään tiedä, mitä käännytetyille naisille ja heidän lapsilleen tapahtuu.

”Onhan Suomella mahdollisuus ottaa nämä käsittelyyn, mutta käytännössä rima on aika korkealla. Pitää olla painavia humanitaarisia syitä: terveyteen liittyviä tai henkilöllä on pieniä lapsia tai hän on traumatisoitunut. Ihmiskauppa itsessään ei ole riittävä peruste”, Kukka Krüger, Maahanmuuttovirasto.

Toimittaja Jeanette Björkvist matkusti Italiaan ottamaan selvää, mitä Suomesta käännytetyille naisille tapahtuu. Kun luin Björkvistin seuraavat kappaleet, purskahdin itkuun.

”Matkustin Italiaan ja löysin sieltä kolme Suomesta käännytettyä äitiä pienine lapsineen. He olivat päätyneet takaisin tienvarteen ja prostituutioon, koska toimivaa tukijärjestelmää ei Italiasta ole löytynyt.
33-vuotias Joy nukuttaa pienet lapsensa, ennen kuin lähtee junalla yön selkään. Joskus hänen on lähdettävä, ennen kuin kolmivuotias on nukahtanut.

”Hän kysyy: ’Äiti, minne menet?’

Vastaan: ’Älä ole huolissasi, äiti tulee pian takaisin’”, Joy kertoi.

”Aiemmin yritin vältellä vaarallisia asiakkaita, sellaisia jotka lyövät ja voivat tappaa, mutta Suomen jälkeen ajat ovat olleet niin huonot, että olen ottanut sellaisiakin. Eniten pelkään sitä, että jonain aamuna palaan kotiin siniseksi hakattuna tai en palaa lainkaan. Mitä lapsille tapahtuu, jos minä kuolen?”

Niin, mitä kaikille ihmiskaupan uhrien pienille lapsille tapahtuu? Ja mikä koko asiassa on kaikista järkyttävintä, ei ihmiskaupan uhreja olisi, ellei olisi kysyntää.

Katso ulkolinjan dokumenttielokuva Nigerian ihmiskaupasta

MITÄ VOIN TEHDÄ?

Anna mahdollisuus toisenlaiseen tarinaan!

Toisenlaisia tarinoita -kampanja kerää varoja FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n kehitysyhteistyöhankkeeseen, joka tulee parantamaan tyttöjen ja nuorten naisten työllisyyttä ja koulutusmahdollisuuksia Edon maakunnassa Nigeriassa.

Tule siis tekemään toisenlaisia tarinoita ja lahjoita! Haluamme olla tekemässä maailmaa, jossa naisilla on kestäviä tapoja työllistää itsensä, eikä yhdenkään naisen tai tytön tarvitse lähteä ihmiskauppiaan matkaan.

Voit  tehdä lahjoituksen tilisiirtona tilille FI74 5780 0720 4858 90 (FinnWID – Naiset kehitystyössä ry). Kirjoita maksun viestiin ”Toisenlaisia tarinoita”.

Voit tukea toimintaa myös liittymällä FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n jäseneksi, olemalla mukana toimintaa tai jakamalla tietoa ihmiskaupasta esimerkiksi Facebookissa.

Lisätietoja: info@finnwid.fi / www.finnwid.fi

Kommentit

7 kommenttia
Avatar

Minkälainen koulutus Kukka Krugerilla on? Millä perusteella ihminen, joka tekee näin julmia karkotuspäätöksiä, on päässyt töihin maahanmuuttovirastoon? Vaikuttaa siltä, että Kukka ei edes ymmärrä, mistä ihmiskaupassa on kyse. Miksi Kukka Kruger haluaa lähettää nuoria naisia lapsineen paikkaan, jossa he joutuvat elämään pelon ja väkivallan varjostamaa elämää? En voi ymmärtää Kukka Krugerin julmaa ja tunteetonta tapaa tehdä karkotuspäätöksiä. Minusta Kukka itse pitäisi erottaa työstään, koska hän loukkaa toiminnallaan ihmisoikeuksia.

Avatar

Nämä on kyllä surullisia tarinoita. Maailmassa on paljon pahaa. Valitettavasti kaikki eivät saa apua Suomessa, edes suomalaiset. 😔

Avatar

Ihan vääriä ihmisiä käännytetään, ja ihan väärät ihmiset saavat jäädä

Avatar

En nyt oikein ymmärrä, että miten näitä naisia voi auttaa lahjoittamalla tuolle järjestölle, joka ei ilmeisesti pysty kuitenkaan auttamaan edes keulakuvanaan ollutta naista, jota on saanut karkoituksen Suomesta.

Terhi-Anneli

Juuri siksi että ko.vääryydet kuten äidin ja Suomessa syntyneen lapsen käännyttämisiä ei enää tapahtuisi. Long play, tämä järjestö ja monet muutkin mediat uutisoivat Nigerialaisesta ihmiskaupasta ja sen ongelmista. Myös siitä, miten vastuutonta on käännyttää perheitä maahan, johon heidät on alunperin myyty orjuuteen. Epäkohdat eivät muutu koskaan, ellemme me ruohonjuuritasolla kiinnitä niihin huomiota ja tee jotain.

Avatar

Sekä Jenni, Marjo että Kaarina ovat kommenteissaan ihan oikeassa.

Mitä hyödyttää lahjoittaa rahat tälle järjestölle? Mihin se raha käytetään?

Valitettavasti meillä Suomessa ei ole varaa auttaa kaikkia muualta tulleita, kun sitä rahaa ei ole auttaa edes suomalaisia itseäänkään. Mistä se raha pitäisi ottaa? Olisitko sinä tai tämän järjestön työntekijät valmiit antamaan omasta palkastaan esimerkiksi 60% veroina siihen, että saadaan kustannettua kaikkien suomeen tulijoiden elämä?

Ja se, että vääriä ihmisiä käännytetään ja vääriä ei, on aivan oikein sanottu. Ennemmin ottaisin äidin ja lapsen tänne, ovat todennäköisesti ihan oikeasti suojelun tarpeessa ennemmin kuin ne (kymmenet)tuhannet parhaimmassa kunnossa ja työiässä olevat kolmekymppiset miehet. Koska valintoja vaan pitää tehdä, niin tässä olisi hyvä kohta tehdä niitä valintoja. Maailman kaikki 7 miljardia ihmistä kun ei vaan mahdu Suomeen, eikä meillä ole varaa kustantaa kaikkien elämää.

Terhi-Anneli

Toisenlaisia tarinoita -kampanja kerää varoja FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n kehitysyhteistyöhankkeeseen, joka tulee parantamaan tyttöjen ja nuorten naisten työllisyyttä ja koulutusmahdollisuuksia Edon maakunnassa Nigeriassa. Juuri toimeentulomahdollisuuksien puute on keskeinen syy sille, että nuoret naiset lähtevät ihmiskauppiaiden mukana Eurooppaan, ja päätyvät usein prostituutioon ja velkavankeuteen.

Kampanja on saanut kerättyä rahaa ja (28.1.2019) heillä on koossa 4351 euroa, jotka tullaan käyttämään pienimuotoisempaan, nuorten naisten koulutus- ja toimeentulomahdollisuuksia parantavaan yhteistyöhankkeeseen nigerialaisten kumppanijärjestöjemme kanssa.

Järjestöt siis pyrkivät ennaltaehkäisyyn, jotta turvapaikanhakijoita ei joku päivä enää olisi. Nigeriassa naisten ja tyttöjen asema on todella huono ja muun muassa köyhyydestä johtuva koulupudokkuus ja siihen liittyvä vaihtoehdottomuus ovat merkittäviä syitä sille, että tytöt lähtevät etsimään toimeentuloa ulkomailta. UNICEF:in mukaan Nigeriassa on lähes 10 miljoonaa lasta koulun ulkopuolella ja esimerkiksi yläasteen aloittaa vain alle puolet tytöistä.

Koulutusstipendien myöntäminen on osa ENCATIP:in toimintaa. Koalitio tunnistaa meille Edon osavaltiossa nuoria naisia, jotka ovat vaarassa pudota koulusta tai muista syistä joutua ihmiskaupan uhreiksi. Stipendeillä autetaan tyttöjä jatkamaan koulussa perheen taloudellisista vaikeuksista huolimatta.

Järjestöt tuntuvat tietävän todella paljon aiheesta ja pyrkivät asiantuntemusellaan rationaalisiin ratkaisuihin, joilla ongelmia ja tyttöjen asemaa pyritään muuttamaan perusasioissa, kuten koulutus.

Maksan jo veroja 60% tänne Tanskaan jonka maahanmuuttopolitiikka on paljon vapaampaa, suurempaa ja budjetit suurempia kuin Suomessa on koskaan ollut. Täälläkin on maahanmuuttopolitiikka tiukentunut, mutta tänne otetaan silti paljon enemmän pakolaisia, kuin Suomeen.Meidän kaupungissamme on pakolaiskeskus, lasteni leikkikaverit ovat paenneet sotaa ja elävät nyt rinta rinnan meidän kanssamme. Heidän vanhempansa ovat käyneet kanssani kielikursseja ja tekevät töitä -ihan kuten kaikki muutkin Tanskan kansalaiset. Maksan siis veroja mielelläni,jotta me maahanmuuttajat saamme kielikoulutusta.

Kaikki maailman 7 miljardia ihmistä ei mahdu Suomeen ja he eivät ole Suomeen tulossakaan. Nyt on kyse n.30 naisesta lapsineen, jotka vuosittain hakevat Suomesta turvapaikkaa ihmiskaupan uhreina. Suomi käännyttää nämä äidit lapsineen maihin, joihin heidät aikoinaan myyttiin prostituoiduiksi. Suomessa olisi aivan hyvin tilaa näille perheille, sillä 30 on hieman eri luku kun ”hieman” suurentelevasi 7 miljardia, eli koko maapallon väestö.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä