In love with a vegan? 8 asiaa joita en sanoisi vegaanille

Tunnen useita sopuisia pariskuntia joissa toinen on vegaani ja toinen elää suurinpiirtein luolakaudella. Miten tällaiset vegaani-sekaani-suhteet voivat toimia? Tai jos olet sekasyöjä ja rakastunut vegaaniin, miten kannattaisi edetä? Tai toisinsanoen, miten ei kannattaisi?

Listasin 8 asiaa joita ei kannata laukoa vegaanille. Kohtaamasi vegaani on mitä suurimmalla todennäköisyydellä kuullut kaikki listaamani klassikot jo niin monta kertaa, että mitta on tullut täyteen. Emmehän toivo että potentiaalinen vuosisadan rakkaustarina voisi hiipua jo alkumetreillä kömpelöihin ja ajattelemattomiin huomautuksiin?

1. Ai oot vegaani? Mutta ethän sä oo laiha!

Vegaaneilla on erilaisia elämäntapoja kuten kenellä tahansa ihmisellä. Vegaaninen ruokavalio voi olla sipsikaljavegaani-tasoista mässäilyä tai raakaruokaan keskittynyttä hifistelyä. Vegaani voi olla punttimimmi, maailman vahvin mies tai kaikkea muuta kuin terveydestä ja urheilusta kiinnostunut.

2. Eikö sun oo ikävä pekonia?

Ihminen voi olla vegaani monista syistä, mutta usein vegaanius liittyy eettiseen valintaan. Kyse ei siis ole siitä, etteikö vegaani olisi ennen vegaaniuttaan pitänyt pekonin mausta. Ruokakulttuurimme on tunnepitoinen asia ja moniin ruokalajeihin ja makuihin syntyy merkityksellinen suhde. Vegaani todennäköisesti kokee, ettei traditionaalinen makuelämys ole silti riittävä perustelu elävien olentojen riistämiseen.

3. Mitä vikaa on lehmänmaidossa?

Lehmänmaitotuotteet on ehkä raain eläinten hyväksikäytön muoto.  Maitotalous perustuu naissukupuolen hyväksikäyttöön. Varaudu vegaanin vastakysymyksiin: ”Oletko lehmävauva?”, ”Tiedätkö mistä maito tulee?” tai ”Tiesitkö että lehmä raskautetaan vuosittain maidontuotannon ylläpitämiseksi?”

4. Mut eikö kasveillakin ole tunteet? Ne tuntee ainakin kipua!

Ei. Kasveilla ei ole hermojärjestelmää tai aivoja joten ne eivät tunne kipua.

5. Miten pystyt tähän, en vois ikinä olla vegaani

Suurin osa vegaaneista on syntyneet ja varttuneet sekasyöjinä. He ovat siirtyneet vegaaniseen elämäntapaan vasta myöhemmin elämässään, joten vegaanius on moraalinen ja rationaalinen valinta. ”Walk the talk”- tyyppinen ajattelu tekee elämästä merkityksellistä. Syvien sisäisten arvojen mukainen elämä ei ole vaikeaa, sillä se vapauttaa energiaa, ylläpitää voimavaroja ja tuo mielenrauhaa.

6. Ihminen on luonnostaan lihansyöjä ja ravintoketjun huipulla

Kehdossa on todella nälkäinen vauva. Laita sinne kehtoon omena ja kesy orava. Kumman niistä kanssa vauva leikkii, kumman se syö? Ihmisellä on valta luomakunnassa, mutta ihminen on vaistojensa lisäksi myös rationaalinen ja moraalinen olento. Meillä on kyky ajatella, tuntea myötätuntoa ja muuttaa toimintamme suuntaa. Vegaani kyseenalaistaa opitut tavat ja päättää olla aiheuttamatta kärsimystä muille lajeille.

Mutta kun mulla on nää kulmahampaat? Joo, mutta ne ei ole tarkoitettu lihan, luiden ja jänteiden raatelemiseen
Mutta kun mulla on nää kulmahampaat? Joo, mutta ne ei ole tarkoitettu lihan, luiden ja jänteiden raatelemiseen

7. Saatko sä tarpeeks protskuja?

Yleinen harhaluulo on että ihmiselle tärkeää proteiinia saa vain eläimistä. Mutta mitä tuottamamme lihakarja sitten syö, koska jostainhan proteiini on saatava? Suurin osa maailman nisäkkäistä on herbivoreja, eli eläimet saavat proteeininsa kasviksista. Vegaani jättää eläimen ruokaketjustaan pois ja siirtyy suoraan proteiinin alkuperäisille lähteille, kasviksiin. Kaikki kasvikset sisältävät proteiinia joten proteiininsaannilta ei voi välttyä.

8. Sun pitää luopua niin paljosta!

Kun vegaani päättää jättää taakseen kaikki eläinperäiset tuotteet, se voi toki alussa tuntua hankalalta.  Se on haastavaa siksi että elämme eläinperäisiä tuotteita kuluttavassa kulttuurissa, jossa olemme oppineet että muiden lajien riisto on normaalia. Kun vegaani päättää lopettaa muiden riistämisen omaksi hyödykseen, alkaa kuitenkin usein varsin ravisteleva matka kohti uudenlaista ajattelua. Tapa tarkastella ravintoa, vaatetusta ja muita huvituksia muuttuu.

Vegaaninen maailmankatsomus perustuu myötätunnolle ja rauhalle. Miksi se tuntuisi luopumiselta? Lisäksi uudenlainen tapa tarkastella ravintoa on voimaannuttavaa. Kaikenlaista uutta tietoa ruoanlaitosta, joita ei ollut ennen tullut ajatelleeksi!  Kasvisruoka on valtava kulinaristinen matka.

Tai sitten se on sitä samaa kuin aina ennenkin. One word:sipsikaljavegaanit. Tsekkaa facebookryhmä ja löydä kaltaisesi!

Treffien tarjoiluehdotus:

Julkkisvegaani.

Tule seuraamaan blogiani myös Instagramiin ja Facebookiin

View this post on Instagram

1.May is the Vappu in Finland 🇫🇮Ihanaa vappua! 🌼 Otin oman vappuhetkeni tänään Aarhusin rypsipellossa. Muuta juhlintaa täällä kun ei oikein tapahdukaan ja huominen on ihan tavallinen työpäivä. Muistuttelen blogissa siitä miten jopa lapsiperheiden juhlapyhät tuppaa olemaan varsin kosteita. Todella pysähdyttävää ajatella mitä pyhät ja lomat tarkoittavat monille lapsille. Kesälomilla lastensuojelu ruuhkautuu kun vanhemmat vähän "rentoutuvat". Alkoholinkäyttö voi lähteä vanhemmillakin lapasesta. Minun harras toiveeni on: älä anna lähteä lapasesta. Juokse mieluummin kukkapeltoon, anna tuulen lyödä kasvoillesi ja onnen kuplia raittiissa sydämessä 💕 Photo @jyllanninsuomineito Lue lisää kesälomien juopottelusta @kaksplus blogissa- linkki profiilissa☝️ 🌼 🌼 🌼 #vappu2019 #klaravappen #vappen #jyllanninsuomineito #juoppo #blogit #kaksplus #kaksplusblogit #blogger #denmark #visitdenmark #finlandindenmark #finnishgirl #vegan #nomakeup #naturalbeauty #veganwoman #veganbeauty #veganer #veggie #vegetarian #aarhus #cozydenmark #finland #scandinavia #exploring #nature #danishnature #nordic #nordicnature

A post shared by Terhi-Anneli Bech Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä