Itsemurhavideo leviää Tiktokissa – suojele lastasi ja kiellä sovelluksen käyttö

Kuulin jo aamulla, että Tiktokissa leviäsi joku todella kauhistuttava video. Tämä on todella huolestuttavaa, sillä Tiktok on erityisesti kouluikäisten lasten mieleen. Videoita katsotaan, niistä inspiroidutaan ja niitä tehdään porukalla kavereiden kanssa. Kun jotain uutta ja nopeasti leviävää jaetaan, se löytää lapsemme todella nopeaan.

Videopalvelussa leviää ilmoitusten mukaan siis itsemurhavideo, jossa aikuinen mies ampuu itseään haulikolla päähän. Video on lähtenyt aikoinaan leviämään Facebookin livestä ja löytyy valitettavasti edelleen myös netin hakutuloksista, eikä se todellakaan ole kenellekään soveltuvaa katseltavaa.

Sosiaalisessa mediassa vielä aamulla monet vanhemmat vähättelivät koko asiaa, väittäen että kyseessä ei ole aito itsemurhavideo. Mietin jo silloin,  että no oli video aito tai ei, se ei ole silti mikään video mikä sopii lasten silmille. En lähde arvailemaan videon todenperäisyyttä. Monet vanhemmat ovat kertoneet, että koululaiset on jo näyttäneet videota toisilleen koulussa.

Kauhistuttavan videon kerrotaan upotetun kivoilta vaikuttaviin eläin-tai lastenvideoihin, jolloin edes lapsia suojelevat suodattimet eivät estä lasta näkemästä sitä.

10-vuotias poikani käyttää aktiivisesti Tiktokia ja on joskus kertonut,  miten Tiktok saattaa tuoda feediin todella häiriintyneitä videoita. Kerran hän tuli luokseni säikähtänein kasvoin, eikä osannut edes kuvailla mitä oli nähnyt. Tiktokin feedissä videoita tulee kovassa sykkeessä ja joskus aloituskuva ei vastaa sisältöä. Tapahtuneen jälkeen laitoimme hänen tiliinsä suodattimen, jolla tietynlaiset videot estetään näkymästä. Kannustan käyttämään Google Family Link-sovellusta.

Iltasanomat kirjoittaa näin:

”TikTokin mukaan video julkaistiin alun perin suoratoistona Facebookissa ja on sen jälkeen levinnyt muihinkin palveluihin. Palvelu sanoo automatiikkansa tunnistavan videon kopioita, ja videota palveluun lataavia tilejä suljetaan. Video on omiaan järkyttämään myös täysi-ikäisiä, emmekä missään nimessä kehota ketään etsimään sitä taikka jakamaan sitä. Useat TikTokin käyttäjät ovat julkaisseet videoita, joissa varoitetaan katsomasta itsemurhaklippiä. Vaarana ovat myös viattomilta näyttävät videot, joihin itsemurha on salakavalasti upotettu.”

Tiktok on hauska ja upea sovellus, mutta mahdollistaa myös tämänkaltaiset kauheudet. Kun jokin leviää palvelimeen, on sitä miltei mahdoton jäljittää ja poistaa. Suodattimet eivät auta loputtomiin, sillä ne kierretään mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Toki video leviää kaikkialla muuallakin, eli pidä tarkasti silmällä lastesi SoMe-käyttöä.

Suosittelen, että Tiktok poistetaan kokonaan lasten puhelimista. Meilläkin on suodattimet, mutta sovellukset on nyt tältä erää varmuuden vuoksi poistettu. Odottelen miten tilanne kehittyy ja saadaanko ko. video joskus poistettua kokonaan sosiaalisesta mediasta. Se on epätodennäköistä, mutta ainakin odottelemme suurimman kohun laskeutumista. Ongelmallista tässä on se, että kun jotain netiin ladataan, se pysynee siellä ikuisesti.

Jos jotain tästä opimme, niin miten tärkeää on rajoittaa lasten sovellusten käyttöä ja seurata sisältöä tarkkaan.  Kun kerran lapsi jonkun aidon ja  karmean videon vahingossa näkee, sitä voi olla mahdotonta enää unohtaa. Lapselle kokemus voi olla traumatisoiva.

Kun poistin poikani Tiktokin, kerroin ihan rehellisesti, että Tiktokissa leviää väkivaltainen video. Tarkemmin pienten lasten ei tarvitse sisällöstä tietää.

 

Videon alkukuva näyttää tältä:

View this post on Instagram

Mun eläintoteemi saa kohta jatkoa: nämä on Suomen villieläimiä, jotka olen kohdannut luonnossa. Seuraavaksi koko käsivarsi, olka ja niska täyttyy muista Suomen villieläimistä. Villieläintoteemin jälkeen toiseen käteen tulee asumaan tuotantoeläimiksi luokiteltuja lajeja. Mä haluaisin pitää enemmän koruja, mutten vaan osaa. Ne ärsyttää, vaikeuttaa elämää. Pitää yhtäkkiä liikkua tietyllä tavalla ja varoa. Tatuoinnit on mun koruja, koristuksia. Ne on aina mukana, eikä niitä edes aina muista. Mä olen aina halunnut tatuointeja, mutta olin niinkin vanha kuin 37 vuotias, ennen kuin otin ensimmäisen tatskan reiteeni. Tiesin vasta silloin, mikä elämässä on merkityksellistä. Sitä ennen kaikki tuntui tyhjänpäiväiseltä. En halunnut tatuointia, joka ei kerro mitään. Haluan kantaa ihollani tarinoita, sanomaa ja sanoja niiden puolesta, joilla ei ole ääntä. Niin joo, ja lisäksi mä päätin hankkia oman tatuointikoneen. Sillä ei yllä niskaan, mutta onhan tätä kehoa tässä muihinkin suuntiin. 📸@jyllanninsuomineito #tattoo #vegantattoo #vegan #veganfortheanimals #veganlife #vegaani #tatuointi #eläintatuointi #tatska #vegansofig #instagram #picoftheday

A post shared by Terhi-Anneli Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

Kommentit

3 kommenttia
Avatar

Kiitos sinulle nopeasta toiminnasta! Ollaan otettuja siitä, että meidät on huomioitu 🙏 Hyvää syksyä sinulle ja lukijoillesi! Ystävällisin terveisin, Poliisiuutiset.fi -ylläpito

Avatar

Hei. Kyseessä ei ole poliisin tiedote. Poliisiuutiset.fi -verkkojulkaisu ei ole mitenkään poliisiin kytketty, vaan sitä ylläpitää yksityishenkilö. Sivuston pääsääntöinen uutismateriaali tulee toki poliisin raporteista, mutta tässä on kyseessä sivuston omaa journalismia. Tämä siis siksi, etteivät lukijasi luule meitä poliisiksi.

Ystävällisin terveisin, Poliisiuutiset.fi -ylläpito.

Terhi-Anneli

Hei, kiitos sain tästä tiedon!

Eli nyt jäänyt poliisiuutiset-tiedote ja linkki tekstiin.

Terhi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä

Pysy kartalla ja tilaa Kaksplussan uutiskirje

X