Jasper Pääkköstä hävettää rasismi Suomessa – ja niin monia muitakin

Samaan aikaan kun hän juhli Suomen itsenäisyyttä ulkomaalaisen puolisonsa kanssa, nousivat linnan muurien ulkopuolella natsiliput salkoon

Linnan juhlat on loistava tapa nostaa esiin tärkeitä asioita ja epäkohtia, kun kerrankin koko Suomi ja suomalaiset on liimaantuneina ruudun ääreen. Pukuloiston, julkkisten bongailun ja artistien kuuntelemisen väleihin on nerokkaasti sovitettu lyhyitä haastatteluita, joissa haastatelluilla on kapea aikaikkuna tuoda esiin agendansa.

Jasper Pääkkösen puheenvuoro nousi otsikoihin, eikä suotta. Pääkkösen puoliksi aasialainen puoliso on tuonut sekä näyttelijälle itselleen että julkkisparia seuraavalle yleisölle näkyväksi ikäviä naimakaupan mukana tulevia kotimaamme piirteitä. Lukuisten hienojen puolien lisäksi Pääkkönen on joutunut myöntämään, että Suomi on varsin rasistinen maa. Sillä samaan aikaan kun hän juhli Suomen itsenäisyyttä ulkomaalaisen puolisonsa kanssa, nousivat linnan muurien ulkopuolella natsiliput salkoon.

”Euroopan perusoikeusvirasto FRA julkaisi marraskuussa raporttinsa, jossa se tutki rasismia 12 EU:n jäsenmaassa. Suomi koettiin tutkituista maista rasistisimmaksi.” HS.fi

Vihapuhetta ei tulisi hyssytellä ja hyväksyä isänmaallisuuden nimessä, kun se ei sitä ole

Hakaristiliput eivät liity isänmaallisuuteen ja kotimaarakkaus ei ole nationalismia. Näitä asioita ei tulisi sekoittaa keskenään, vaikka niin tuntuukin jatkuvasti tapahtuvan. Ylpeys omasta kotimaasta ei tarkoita vähemmistöjen polkemista tai eriarvoistamista. Vihapuhetta ei tulisi hyssytellä ja hyväksyä isänmaallisuuden nimessä, kun se ei sitä ole. Äärioikeistolaiset eivät saa viedä isänmaallisuutta meiltä pois ja väärinkäyttää sitä omiin tarkoituksiinsa, vihan ja turhautumisensa purkamiseen ja kansallissosialismiin kiihottamiseen.

Rasismia koetaan suomalaisessa arjessa ja siitä pitää voida pitää meteliä. Antaa ääni syrjityille.

Tanskassa rasististen poliitikkojen hyssyttely on johtanut nationalismin nousuun ja nyt samat isot pojat pystyvät asemansa turvin rajoittamaan vähemmistöjen ihmisoikeuksia. Vähemmistöjen on vaikea puolustaa omia oikeuksiaan, he kun ovat vähemmistö.

Vähemmistöjen on vaikea puolustaa omia oikeuksiaan, he kun ovat vähemmistö. Siksi me tarvitsemme miesten feminismiryhmiä, valkoisia puolustamaan värillisiä, heteroita puhumaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksista ja sekasyöjiä pelastamaan maapallo tuholta.

Rasismia koetaan suomalaisessa arjessa ja siitä pitää voida pitää meteliä. Antaa ääni syrjityille.

Häpeäntunne ei muuta mitään ja kollektiivinen sellainen vielä vähemmän. Häpeilyn tulisi muuttua toiminnaksi, jolla rasismi kitketään. Se vaatii tietysti jokaiselta aktiivista taistelua epäkohtia vastaan. Ongelman lakaisu maton alle tai hiljaisuus ei tule rasismia estämään, vaan antaa vapaan kiitoradan sen yleistymiseen tanskanmalliin.

”Hiljaisuus ei ole koskaan edistänyt tasa-arvoa, se ei ole edistänyt yhdenkään maan itsenäisyyspyrkimyksiä eikä se ole edistänyt koskaan ihmisoikeuksia.” Sofi Oksanen

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä