Joaquin Phoenix suree Oscar-puheessaan lehmä-äitien ja heidän vauvojensa kohtaloa

Kun suuruudet ja julkkikset pitävät tärkeitä puheita, ne inspiroivat, vaikka monesti puheet on sisällötöntä lätinää. On helppoa pitää kauniita puheita, mutta on eri asia oikeasti tehdä jotain epäkohtien eteen. Harva toteuttaa arjessaan altruistisia arvoja, jotka perustuu myötätunnolle tai epäitsekkäille periaatteille.

Joaquin Phoenix voitti Oscarin roolistaan Jokerina. Näyttelijä tunnetaan myös vegaanina ja eläinoikeustaistelijana. Oscar-puheessaan Phoenix avaa ihmiskunnan suurimpia virheitä: sortoa, dominointia ja rajatonta itsekkyyttä.

Phoenix ei välitä status quosta tai naurunalaiseksi joutumisesta.

Joaquin Phoenix voitti Oscarin roolistaan Jokerina. Näyttelijä tunnetaan myös vegaanina ja eläinoikeustaistelijana.

Ei puhu omasta erinomaisuudestaan. Seisoo korokkeella kurkku karheana itkusta ja muistuttaa meitä siitä, miten järjetöntä ja julmaa on aiheuttaa kärsimystä:

”Olen ajatellut monia ahdistavia aiheita, jotka meidän on kaikkien kohdattava. Ajattelen… miten puhumme sitten sukupuolten välisestä tasa-arvosta, rasismista, seksuaalivähemmistöjen oikeuksista, tai alkuperäiskansojen oikeuksista, tai eläinten oikeuksista… me puhumme taistelusta epäoikeudenmukaisuutta vastaan.

 

Mielestäni yhteytemme luontoon on katkennut, ja moni meistä syyllistyy itsekeskeiseen maailmankuvaan, siis ajatukseen, että olemme maailmankaikkeuden keskipiste. Menemme luonnon maailmaan ja ryöstelemme sen varallisuuden.

 

Kuvittelemme, että meillä on oikeus keinotekoisesti siementää lehmä ja kun hän synnyttää, varastamme hänen vauvansa, vaikka hänen epätoivon ja tuskan huudoistaan ei voi erehtyä. Ja sitten otamme hänen maitonsa, vaikka se on tarkoitettu hänen vasikalleen ja sekoitamme sen kahviimme tai muroihimme.

 

Ajattelen, että kun käytämme rakkautta ja myötätuntoa käytöstämme ohjaavina periaatteina, voimme luoda, kehittää ja toteuttaa muutoksen joka on hyödyllinen kaikille ajatteleville olennoille ja ympäristölle.

 

Olen ollut ketku koko elämäni. Olen ollut itsekeskeinen, olen ollut joskus julma, vaikea työkaveri ja olen kiitollinen, että niin moni teistä tässä huoneessa on antanut minulle toisen mahdollisuuden.

 

Ja ajattelen, että juuri silloin olemme parhaimmillamme, kun tuemme toisiamme. Emme silloin, kun perumme toisemme menneisyydessä tehtyjen virheiden vuoksi, vaan silloin kun autamme toisiamme kasvamaan, oppimaan ja kun ohjaamme toinen toisiamme parannukseen.”

 

Suomennos HS.fi

 

On aika suurta ja lohdullista myös monille eläinoikeusaktivisteille ja eläinten puolesta taisteleville ihmisille, että Phoenix mainitsee juurikin lehmä-äitien ja heidän vauvojensa kohtalon. Sillä maidontuotanto ja lehmien kärsimys on yhä yllättävän monille epäselvää. Lehmien luullaan tuottavan maitoa tuosta noin vaan, eikä ymmärretä sitä tosiasiaa, miten lehmät raskautetaan vuosi toisen perään maidontuotannon jatkumiseksi.

 

Eläinäitien ja heidän pienokaistensa kohtalosta puhumista myös yhä vastustetaan voimakkaimmin. Viestintuojaa vähätellään ja pyritään asettamaan naurunalaiseksi. Miten naurettavaa on välittää ja tuntea myötätuntoa muita lajeja kohtaan, nehän on vaan eläimiä. Kyse on kuitenkin defenssistä.  Keskitytään sisällön sijasta siihen henkilöön, joka tuo esiin epäkohtia.

Vaikka lihankulutusta vähennetään, maitotuotteiden kulutus usein jatkuu, sillä ihmisten luulot lehmänmaidosta on edelleen todella vääristyneitä. Kyse on kuitenkin valtavasta koneistosta ja yhdestä maailman julmimmista riistomuodoista.

Lehmä tuottaa maitoa pienokaiselleen, aivan kuten me ihmisetkin tai muut nisäkkäät.

Lehmä keinohedelmöitetään tai raskautetaan ja kun lehmä synnyttää, poikavasikat on maidontuotannon ylijäämää, jotka joutuvat teuraaksi. Tyttövasikat viedään äideiltään, jotta maito voidaan ottaa ihmisten käyttöön. Tyttövasikoita odottaa äitinsä kohtalo yhä uudelleen raskautettuna, kunnes lehmän keho n.6-vuotiaana ei enää kestä, maidontuotanto laskee ihmiselle tuottamattomaksi.

Ja niin jälleen kerran yhden lehmän käytetty ja kulutettu elämä päätyy ennenaikaisesti teurastamolle.

 

 

Me ihmiset luomme tämän oman maailmamme ja säätelemme sallittavan kärsimyksen määrää.

 

Ei mikään tai kukaan muu.

Jos jokainen välittäisi, maailma olisi hyvä. Parempi paikka kaikille.

Miljoonat eläimet kärsii, ihmiset kärsii, luontoyhteys on kadoksissa, ei nähdä suurta kokonaisuutta, jahdataan omien tarpeiden tyydyttämistä – mutta kaikkien meidän kohtalot on yhteenkietoutuneita.

 

”Ei maailman kaikkea pahuutta voi omilla harteillaan kantaa”, on yksi relativistinen ja epäjohdonmukainen argumentti siihen, että epäkohtiin ilmaistaan jonkinlaista laiskaa halua puuttua, mutta ei siltikään olla valmiita tekemään mitään. Kaikki tai ei mitään? 

 

Mutta meidän hyvinvointivaltioiden ihmisten hartiat on leveät ja ne voisivat kantaa paljon enemmänkin taakkaa. Sellaista taakkaa, joka ei liity omaan napaamme, vaan muista välittämiseen. Jos jokainen välittäisi, maailma olisi hyvä. Parempi paikka kaikille.

 

Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kukaan ei ole täällä yksin ja jokaisen elämällä on merkitystä.

 

On kivuliasta seurata sivusta maailman valtavaa kärsimystä ja ihmiskunnan välinpitämättömyyttä. Joskus ei vaan jaksa olla diplomaattinen, kun kuuntelee uskomattomia tekosyitä päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen.

 

Toivottomuuden ja kivun keskellä pilkahtaa kuitenkin joskus toivo. Kuten Phoenixin kaltainen suuruus, joka käyttää julkista valtaansa altruistisesti.

 

Eikä tämä puhe ollut lässytystä ja kaikunut tyhjyyttään, sillä Phoenix oikeasti palaa niille asioille, joista hän uskalsi jälleen kerran puhua ääneen. Ja teki sen ehkä yhdellä maailman arvostetuimmilla ja suurimmalla korokkeella. Toivon että hänen värisevä ja surusta rikkoutuvat äänensä kantaa moniin sydämiin.

 

Lue tekstini lehmä-äideistä: Oletko sinäkin äiti? Eläinperäiset tuotteet perustuvat eläinäitien riistoon

Lue teksti lisää maidosta: Maito ei ole ihmiselle välttämätöntä

Kommentit

5 kommenttia
Avatar

Olen tässä erittäin hiljan herännyt siihen mitä ruokavalintani oikeasti aiheuttavat. Tämä puhe ja Dominion-dokumentti saivat minut vakuuttuneeksi, että eläintuotteiden kulutus on todella iljettävää ja täysin turhaa. Asun Ghanassa ja täällä on aika paljon vaikeampaa toteuttaa vegaaniruokavaliota, mutta olen varma että saan sen täälläkin onnistumaan. Suomessa on niin pajon valinnanvaraa vegaaniravinnon suhteen, että aika vähiin jää tekosyyt lopettaa tai edes vähentää eläintuotteiden kulutusta.

Avatar

Nisäkäsnaaraan elämä on siitä epäkiitollista, että myös luonnossa naaraat ovat käytännössä lähes jatkuvasti eli joka vuosi tiineenä. Eli kyllä se sonni hommansa hoitaisi, vaikka naudat vaeltaisivatkin edelleen villeinä ja vapaina pitkin aroja. Moni vasikka joutuisi petojen suuhun jopa välittömästi syntymänsä jälkeen. Eivätkä pedot aina tapa nopeasti vaan voivat syödä saaliinsa elävältäkin.

Ja sama pätee tietysti myös ihmisnaaraaseen. Ilman ehkäisyä moni meistä synnyttäisi elämänsä aikana toistakymmentä lasta, mikäli ei menehtyisi lapsivuoteeseen jo ensimmäistä lastaan maailmaan punnertaessaan kuten ennen vanhaan ja edelleen kehitysmaissa tapahtui ja tapahtuu.

Elämä on syntymää ja kuolemaa. Kärsimystä ja sairautta. Pelkoa ja stressiä. Toki elämä on myös hyviä ja kauniita hetkiä, mutta suurimmaksi osaksi elämä on kamppailua. Luonnolla ei ole moraalia, ja ihmisenkin moraali murenee yleensä viimeistään siinä vaiheessa, kun yhteiskuntajärjestys syystä tai toisesta romahtaa. Veganismi on ajatuksena viehättävä mutta käytännössä loputon epäjohdonmukaisuuksien suo, jonka taustalla ovat globaalin markkinatalouden luoma yltäkylläisyysharha yhdistettynä pitkään kestäneeseen poliittisen vakauden ajanjaksoon. Eli todellisuudessa sillä ei ole mitään tekemistä luonnon tai luonnollisuuden kanssa vaan kyseessä on keinotekoinen ihmisyyden kieltävä ajatusrakennelma, joidenkin mukaan jopa uskonto.

Avatar

Olet oikeassa siinä että vegaaniudella ei ole mitään tekemistä luonnon tai luonnollisuuden kanssa. Hyvä niin. Luonnollisuus ei määritä hyvää, eettistä tai ekologista.

Sillä ei ole mitään merkitystä, mitä muut lajit tekevät selviytymistilanteessa, eikä selviytymistilanteen hypoteettiset tapahtumat ole kovin kaksinen peruste aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä nykyisessä todellisuudessa. Selviytymistilanteessa tapahtuu usein murhia, pahoinpitelyjä ja jopa kannibalismia mutta nämäkään eivät ole hyväksyttäviä aktiviteetteja tässä hetkessä juuri kenenkään mielestä.

Luonnolla ei ole moraalia, ihmisellä on. Moraali edellyttää että teot, jotka vaikuttaa muihin, pitää pystyä perustelemaan. Tässä kohtaa vegaanius on ainoa johdonmukainen lähestymistapa eläinten kohteluun ja on olemassa vain joko absurdeja tai epäjohdonmukaisia syitä aiheuttaa eläimille nykyisenkaltaista kärsimystä.

Avatar

Hyvä juttu. Minusta kannattaisi mainita tallaisen jutun lopussa vaikka hyvia ”ei lehman maito” ”maitoja” kahviin, muroihin, lasiin ja pyytaa ihmisia valitsemaan seuraavalla kauppareissulla naita, asiasta tietamatonkin uskaltaisi paremmin kokeilla, ja varmaan moni lukija kiinnostunut kokeilemaan pienella avustuksella, jos kerran kirjoituksesikin luki asia kiinnostaa.

Terhi-Anneli

Moi!

En ajatellut tähän liittää, sillä olen kirjoittanut aiheesta sen verran monesti. Toki loppuun voisin linkata tekstin, jossa maidon vegaanisia versioita luetellaan. Kiitti vinkistä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä