Jouluähky ahdistaa ja nyt on aika ottaa itseä niskasta kiinni? Älä ota ja älä aloita rajoittavaa pikadieettiä

Jouluna on padat porisseet, suklaat sulaneet herkkusuissa ja on rentouduttu oikein pitkän kaavan mukaan. On syöty ilman rajoituksia, nautittu ystävien ja perheen kanssa vapaista, lekoteltu, pötkötelty ja pelattu lautapelejä. On istuttu iltaa ystävien kanssa  – on nautittu elämästä. On saanut vaan olla ansaitsematta, nauttia syömisestä rankaisematta.

Kaikki liian hyvää ollakseen totta?

Tahdonvoimaton luuseri. Missä on itsekuri? Olet epäonnistunut – taas.

Niin on ja nyt on aika ottaa itseä niskasta kiinni.

On unohtunut muutamaksi päiväksi kielletyt huonot ruoat, rajoitukset, vaa-an tuijottelu, treeniaikataulut ja vyötärön leveyden mittaaminen. On jäänyt peilin tuijotus, somevertailu muihin, belfiet, huono-omatunto syömisistä tai treenaamattomuudesta. Kun ei jaksanut herätä aikaisin aamulla urheilemaan, vaan halusi mieluummin levätä ja palautua.

Nyt selaat somea ja tuttu somevaikuttaja alkaa hehkuttaa dieettituotteita ja toinen kauppaa tammikuun alussa alkavaa pikadieettikurssiaan.

Kuvassa keikistelevä ja pirtsakka sporttimimmi herättää tutun syyllisyyden tunteen. Jokainen suklaapala yhtäkkiä harmittaa. Pitikö sitä kuria löysätä? Oliko pakko ja nyt sitten on pakko kiristellä kilot pois. Tahdonvoimaton luuseri. Missä on itsekuri? Olet epäonnistunut – taas.

Ostat tammikuussa alkavan pikadieetin ja olo on heti parempi.

Odotapas hetki.

Hoikkuuden kritiikitön ihannointi on kapeakatseista, vaarallista ja sillä tehdään suurta bisnestä.

Olet epäonnistunut –  missä asiassa? Koska olet nauttinut herkullisista jouluruoista yhdessä rakkaittesi kanssa? Kun olet antanut mennä ja ollut onnellinen?

Jos onkin tullut syötyä ähkyyn asti tai naposteltua suklaata enemmän kuin oli tarkoitus, elämä ei siihen kaadu. Ei sinun tarvitse tuntea syyllisyyttä tai rankaista itseäsi. Ruoastakin on lupa nauttia etkä ole epäonnistunut.

Hoikkuuden kritiikitön ihannointi on kapeakatseista, vaarallista ja sillä tehdään suurta bisnestä. Rajoittavilla pikadieeteillä myydään ihannetta, lähtökohtana herätelty tyytymättömyys omaan itseen ja päämääränä keho, johon kaikkien tulisi pyrkiä.

Tästä dieettikulttuurista ja hoikkuuden ihannoinnista kuitenkin kärsivät kaikki –  ne hoikatkin. Henkinen pahoinvointi kanavoituu tietynlaisen kehon mallin ihannointiin ja näennäisesti hyvään fyysiseen kuntoon.

Liian tiukat rajoitukset ja pikadieetit eivät nimittäin toimi. Ne perustuvat liian nopeaan painonpudotukseen, liian rajuihin rajoituksiin ja kuriin – tuskin kukaan voi elää niin rajoitetusti lopunelämäänsä. Pikadieetti voi laskea painoa hetkellisesti, mutta paino palaa takaisin kun nälkiintynyt keho huutaa ravintoa rääkin jälkeen.

Rajut rajoitukset luovat epätasapainotilan ja estävät terveellisen ja intuitiivisen tavan syödä.

Ei ottaa niskasta kiinni, vaan silittää itseään lempeästi ja ymmärtävästi.

Myös ruma ja rankaiseva itsepuhe on vahingollista. Se miten me kohtelemme itseämme ja kehoamme, kertoo tarinaa siitä miten voimme henkisesti.

Ja sen lisäksi että se vaikuttaa meihin itseemme vahingoittavasti, se heijastuu siihen miten me näemme muut. Meidän kehopuheemme ja itsetuntomme vaikuttaa ympärillämme oleviin ihmisiin ja se vaikuttaa erityisesti lapsiimme: miten he alkavat nähdä itsensä ja oman riittämättömyytensä.

Jos en ole riittävä tällaisena, aloitan itsekurin ja muokkaan itsestäni rakastettavamman. Syömishäiriöt puhkeavat tällaisessa ilmapiirissä. Eivätkä ne ole leikin asia,vaan hengenvaarallisia.

Syyttelyn, häpeän ja vertailun sijaan olisi hyvä opetella puhumaan itselleen lempeästi. Ei ottaa itseä ”niskasta kiinni”, vaan silittää lempeästi ja ymmärtävästi.

Varsinkin se on erittäin tärkeä muistaa, että herkuttelun jälkeenkin tulee jälleen uusi päivä ja rankaisemisen sijaan voi suhtautua edellispäivän syömisiin hyväksyvästi.

Et ole sortunut tai ollut itsekuriton. Ei ole hyvää tai huonoa ruokaa, on vain ruokaa. Ei ole oikeaa tai parempaa kehollisuutta. On tärkeää pitää itsestään huolta ja oppia tuntemaan mitä oma keho kaipaa ja tarvitsee, jotta olisi hyvä olla olemassa. Kehomme joka kantaa, synnyttää, hoitaa ja jaksaa läpi elämän.

Syyttelyn, häpeän ja vertailun sijaan olisi hyvä opetella puhumaan itselleen lempeästi.

Monet syövät liikaa juhlapyhinä juuri siksi, koska arki on liian rajoitettua ja kontrolloitua. Kun jokin asia kielletään, on vaikeampi hallita tai suhtautua asiaan rennosti ja normaalisti.

Kun sitten ”homma lähtee käsistä” se tuntuu erityisen häpeälliseltä. Jos osaisi jo lähtökohtaisesti syödä intuitiivisesti ja rennosti, ei tulisi valtavia ahmimisia, monimutkaisia ja negatiivisia tunteita suhteessa ruokaan. Jos ei olisi koskaan tarvinnutkaan alkaa pelätä tai rankaista, rajoittaa ja hävetä.

Ehkä jouluna sukulaiset ovat huomautelleet olemuksestasi tai kommentoineet omaa syömistään. Se johtuu siitä, että he ovat myös kauneusihanteiden ja dieettikulttuurin vietävissä ja kontrolloitavissa.

Dieettikulttuuri perustuu hoikkuuden ihannointiin ja jos on jotain muuta kuin ihanteeseen sopivaa, tulee kokea huonommuutta ja häpeää. Häpeä ja tyytymättömyys taas ajaa meidät pyrkimään kohti ihannetta, eli hoikkaa kehoa. Hinnalla millä hyvänä – todellisen terveyden ja vapaudenkin korkealla hinnalla.

Kun ei pysty käsittelemään sisäistä pahaa oloa, kaikki kuri ja kontrolli kohdistetaan ulkoiseen.

Kun ei pysty käsittelemään sisäistä pahaa oloa, kaikki kuri ja kontrolli kohdistetaan ulkoiseen. Syömisen rajoittamiseen ja kehon muokkaamiseen.

Älä aloita rajoittavaa pikadieettiä tammikuussa. Älä turhaan rankaise itseäsi, sillä elämässä on paljon muitakin asioita kuin kehomme koko ja muoto. Hoikkuus ei ole syvällinen totuus elämästä ja se ei itsessään tuo onnea. Älä mittaa ja punnitse. Paino on vain luku ja mittanauhalla et tee mitään. Painoindeksi? Hölynpölyä.

Vaikka nautiskelit, söit liikaa ja taputtelit vatsaa ähkyssä – kaikki on ihan hyvin. Ei ole mitään hätää. Kuuntele itseäsi ja opettele liikkumaan ja syömään intuitiivisesti.

Ja ennen kaikkea, rakasta ja kohtele itseäsi myötätunnolla ja rakkaudella. Olet sen arvoinen.

Katkaise laihdutuskierre ja opettele syömään intuitiivisesti

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä