Kahvia vihapostia lähettäneiden kanssa: ”Keskustelu kasvokkain on tehokkain tapa kitkeä vihaa ja rasismia”

Hän on tavannut uusnatseja, rasisteja ja uskonnollisia ääriliikkeitä

Hän on tavannut kasvokkain yli sata miestä, jotka ovat lähettäneet hänelle vihapostia

Tanskalainen Özlem Cekic  syntyi vuonna 1976 Turkissa, josta muutti perheineen Suomeen Cekicin ollessa pikkulapsi. Pian matka jatkui Tanskaan, jossa hän on nykyään tunnettu poliitikko, kirjailija ja puhuja.

Hän on ensimmäinen ulkomaalainen naismuslimi, joka on valittu Tanskan parlamenttiin. Mutta erityisen tunnettu Cekic on ”dialogkaffe”-metodistaan.

Tanskan parlamentin Folketingin jäsenenä Özlem Cekicin postilaatikko nimittäin hukkui vihamielisillä postilähetyksillä ja uhkauksilla.

Ensin Cekic poisti kaikki vihasähköpostiviestit, mutta sitten hän alkoikin vastata kirjeisiin. Hän ryhtyi ehdottelemaan kirjoittajille, haluaisivatko he tavata ja käydä vuoropuhelua. Puhua asiat halki. Hän kutsuu näitä tapaamisia nimityksellä ”dialogkaffe”, koska tapaamiset tapahtuvat yleensä kahvin äärellä ja viestin kirjoittajan kotona.

Cekic on tavannut uusnatseja, rasisteja ja uskonnollisia ääriliikkeitä yrittäessään ymmärtää vihan alkuperää, löytää yhteisen kielen ja kehittää työkaluja siltojen rakentamiseen.

”Jokaisen on otettava vastuuta demokratiasta. Kuilujen repeäminen ryhmien välille ei ole aina jonkun muun syy.” Cekic.

Hän on tavannut kasvokkain yli sata miestä, jotka ovat lähettäneet hänelle vihapostia.

Keskustelu kasvokkain kitkee vihaa

Kun Cekic kohtaa vihapostia lähettäneitä miehiä, on hänen tavoitteensa kohdata niin omat asenteensa ja puhua eriävistä arvokysymyksistä kasvokkain

Musliminaisen rooli tanskalaisessa yhteiskunnassa ei ole tänä päivänä helppo. Maahanmuuttopolitiikkaa on kiristetty, burkahalaki on tullut voimaan ja ihmisoikeudet eivät ole kaikille ryhmille mikään itsestäänselvyys. Vaikka olen asunut Tanskassa reilun vuosikymmenen, on edelleen hämmentävää miten avointa maahanmuuttovastaisuus on.

Tanska puuttuu jo musliminaisten pukeutumiseen ja nyt ehdotetaan maahanmuuttajille rankempia rangaistuksia kuin valtaväestölle, sekä pyritään karkoittamaan rikolliset saarelle tai vankilaan jonnekin päin Baltiaa. Ghetoissa asuvien lapset on pakko laittaa päiväkotiin, ennen koulun alkua lapsilla on pakollinen kielikoe ja säännöistä lipsuvilta vanhemmilta evätään lapsilisät.

Kun Cekic kohtaa vihapostia lähettäneitä miehiä, on hänen tavoitteensa kohdata niin omat asenteensa, mutta myös puhua eriävistä arvokysymyksistä kasvokkain. Sillä jokaisella ihmisellä on kasvot, identiteetti ja monta roolia. Ihminen typistetään liian helposti latteaksi ja karkeaksi: vain joko tanskalaiseksi tai sitten muslimiksi.

Cekic kuitenkin painottaa sitä, miten juuri kasvotusten tapahtuva keskustelu voi olla olla yksi tehokkaimmista tavoista purkaa ja kitkeä vihaa -ja haastaa meidät kaikki kohtaamaan ihmisiä, joiden kanssa olemme erimielisiä asioista.

Lue lisää Cekicistä ja hänen kahvitapaamisistaan Helsingin Sanomissa:

Katso Cekicin hieno TED-talk puhe:

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä