Kauppakeskukset ja leffateatterit avasivat ovensa – kaupunkimme on julistettu koronavapaaksi

Pelon ilmapiiri ei ole juurikaan näkynyt meilläpäin.

Vaikka oloni on ollut koko koronakriisin ajan rauhallinen ja luottavainen, nyt viimeistään tuntuu kuin asuisimme jonkin maagisen kuplan sisällä. Kaduilla ja rannoilla kulkee lapsiporukoita, perheet ja ystävät skoolaavat rantabaarissa helteen hivelyssä. Katseeni pyyhkii levollisena merimaisemaa, tuuli puskee hiuksia ja lapset hyppivät keinusta rantahiekkaan.

Viikko sitten kauppakeskukset aukesivat, ravintolat ja terassit ovat taas täynnä elämää. Viime viikolla leffateatterit saivat luvan avata ovensa. Samaan aikaan kun maan porrastettu avautuminen on ollut käynnissä, kotikaupunkimme Fredericia on julistettu koronavapaaksi. Täällä ei ole viikkoihin todettu yhtäkään koronaviruksen saanutta.

En tiedä ollaanko täällä Jyllannin uinuvassa rannikkokaupungissa aina hötkyilemättä ja lunkisti, vaikka sota syttyisi, vai onko viranomaiset ja ammattilaiset hoitaneet hommansa niin hyvin, ettei syytä pelkoon ole syntynyt. Varmasti lienee kaiken tämän yhteisvaikutusta, että asiat on sujuneet ilman suurempaa paniikkia. Ettei hamstrausta koskaan oikein tapahtunut ja ihmiset on osanneet koko koronakriisin ajan käyttäytyä asiallisesti ja rauhallisesti.

Kiitollisuus on ollut paljon näkyvissä. Vaikka ihmiskunta on kohdannut valtavan haasteen ja tragedian, koronakriisillä on ollut monille uusi sanoma. Olen miltei päivittäin jutellut puolituttujen ja tuntemattomienkin kanssa siitä, miten perheet ovat lähentyneet. Miten tuntemattomatkin osoittavat toisiaan kohtaan lähimmäisyyttä. Luonto on noussut arvoon arvaamattomaan. Lihankulutus ja tuotanto on laskenut. Ilmansaasteet vähentyneet. 

Olen saanut jonkun verran viestejä muilta Tanskan suomalaisilta, että tanskalaisten suurkaupunkien alueilla tilanne on toki toisin. Reviirien ahtaus vaikeuttaa elämää. Resurssipula on vaivannut ja hidastanut arkeen palaamista. Kun meillä koulut ja päiväkodit avautuivat noin kuusi viikkoa sitten, suurempien kaupunkien alueilla kaikki eivät päässeet aloittamaan koulua tai päiväkotia suunnitellusti. Meillä pojat aloittivat asteittaisen koulun pienryhmissä ja kaikki on sujunut todella hyvin.

Kaikenikäiset lapset on oppineet uudet hygieniasäännöt nopeaan. Kaikki osaavat käsienpesun ja etäisyysvaatimukset jo kuin itsestään.

Olen niin helpottunut ja otettu siitä, miten hienosti koulujen henkilökunta on sopeutunut uuteen ja vaikeaan tilanteeseen.Viime viikolla lasten pienryhmät yhdistyivät ja luokkakoot ovat taas normaalit. Koulut jatkuu normaalisti aina 27.6.asti.

Paniikkia olen kokenut lähinnä suomalaisessa sosiaalisessa mediassa, kun olen seurannut ja osallistunut keskusteluihin erilaisissa ryhmissä tai katsonut livevideoita.

Paniikkia olen kokenut lähinnä suomalaisessa sosiaalisessa mediassa, kun olen seurannut ja osallistunut keskusteluihin erilaisissa ryhmissä tai katsonut livevideoita. Olen ollut ihmeissäni, miten vanhemmat ovat olleet pelosta soikeina, kun koulujen alkamisesta ilmoitettiin. Meillä oli tuolloin jo kolmas kouluviikko menossa ja tilastot eivät osoittaneet epidemian pahenemista. Toki maiden käytännöissä on ollut eroja koronakriisin aikana, mutta Suomi on kuitenkin seurannut pitkälti Tanskan mallia.

Minulle väitettiin keskusteluissa kiven kovaan, että meillä täällä epidemia pahenee ja kaikki menee päin helvettiä. Katselin ympärilleni, luin koko maan kattavia artikkeleita, enkä löytänyt mitään todellisuuspohjaa väitteille. Onko medialukutaito unohtunut ihmisiltä uudenlaisen kriisin keskellä?

Me olemme viettäneet viikonlopun biitsillä ja ensi viikonloppuna mennään koko porukalla leffaan. Ja meitä ei edelleenkään pelota, sillä epidemia ei ole pahentunut viimeiseen kahteen kuukauteen ja meidän kotikontumme on koronavapaa.

View this post on Instagram

Eilen kuulin radiossa, että meidän kaupunki on virallisesti koronavapaa☀️⁣ ⁣ Yhtäkään rekisteröityä tapausta ei enää ole ja ne joilla on tartunta ollut, ovat parantuneet. ⁣ ⁣ Eilen Tanskan Yleisradio tiedotti myös, että lapset saa alkaa leikkimään isommissa ryhmissä. Rajoitus on ollut aiemmin, että leikkitreffejä saa tehdä kahdelle lapselle. Nyt lapset saavat taas olla porukassa, kunhan edelleen muistetaan hyvä käsihygienia.⁣ ⁣ Upeita uutisia verrattaen siihen, että tänään on tasan neljä viikkoa siitä, kun koulut ja päiväkodit avattiin. Kuukausi siitä, kun kahvilat, ravintolat ja liikkeet on pikkuhiljaa raottaneet oviaan.⁣ ⁣ Ihmiset uskaltautuu kampaajalle, vaikka palvelussa tullaan kosketetuksi.⁣ ⁣ Ihmiset liikkuvat julkisilla paikoille ja isommissa porukoissa. Nuoria seisoo aamuisin bussipysäkeillä ja koulun portilla vanhemmat heiluttaa koululaisen reppuselälle hyvää koulupäivää.⁣ ⁣ Normaali.⁣ ⁣ Se on jo todella lähellä.⁣ ⁣

A post shared by Terhi-Anneli Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

 

 

 

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä