Kaupungin vaikutus onnellisuuteen – Tanskalaiset värit ja kaupunkiestetiikka ovat sydämeni ilo

Minulla on tämän viikon Suomen suurlähetystön Instagram takeover ja tämän vuoksi blogissani on koko viikon teemana Tanska. Julkaisen joka päivä blogikirjoituksen joka kertoo jotain minun suhteestani Tanskaan.

Böndet

Me asumme perheeni kanssa Jyllannissa eli Tanskan böndellä. Tai ainakin pääkaupunkiseutulaisten näkökulmasta tarkasteltuna olemme jossain kartan ulkopuolella, aivan kuten suomalaisittain kehäkolmosen ulkopuolinen maailma on viljapeltoa ja uinuvia maalaiskyliä.

Meidän kotikaupunkimme Fredericia on maaseudun maineestaan huolimatta kuitenkin kirjaimellisesti Tanskan napa, sillä se sijoittuu hienosti ihan keskelle Tanskaa. Tätä aluetta kutsutaankin Tanskan navaksi ”Danmarks navle”.

Aion kertoa lisää kaupunkimme kiehtovasta historiasta, mutta tällä kertaa halusin näyttää teille sitä silmänruokaa, jota saamme joka päivä kulkiessamme ja pyöräilessämme kaupunkimme katuja.

Frederician läpi on kuljettava jos haluaa matkustaa teitä pitkin Fynille, Sjællantiin tai päinvastoin ajaa pohjoisesta kohti Saksaa ja muita mantereita. Lillebeltin silta kulkee Fynin saarelta suoraan Fredericiaan.

Aion kertoa lisää kaupunkimme kiehtovasta historiasta, mutta tällä kertaa halusin näyttää teille sitä silmänruokaa, jota saamme joka päivä kulkiessamme ja pyöräilessämme kaupunkimme katuja.

Voin paremmin Tanskalaisessa kaupunkimiljöössä

Vanhat kivitalot ja olkikatot löytyvät joka kylästä.

Ympäristö vaikuttaa minuun vahvasti. Olen visuaalinen ja esteettinen, lujasti ympäröivään maisemaan maadoittunut.

Värien puute, kylmät pinnat, katujen suuruus, aukiot, harmaus, meteli ja kolkkous voivat todellakin saada voimaan huonosti. Kesti aikansa ymmärtää miten paljon jo maantieteellinen sijainti, asunto, värit, sisustus, materiaalit, valosaaste ja melu vaikuttavat psykofyysisesti. Kaupunkiestetiikka ja arkkitehtuuri on todella merkittävää tietenkin varsinkin silloin, jos elää urbaanissa ympäristössä.

Voin Tanskalaisessa kaupunkiympäristössä yksinkertaisesti paremmin, kuin Suomalaisessa.

Toki Suomestakin löytyy vanhoja kaupunkeja, kauniita kyliä, maaseutua ja todellisia aarteita. Mutta Tanskalainen arkkitehtuuri, kaikkialle ulottuvat rannat ja kiemuraiset tiet villiruusuineen on vain lähtökohtaisesti jotain niin erilaista kuin mitä koskaan olen kokenut Suomessa.

Ja miltei kaikkialla Tanskassa on kaunista, sillä jokainen tönö on uniikki. Omanlaisensa ja aina hieman vinossa, kattotiilet sinnepäin ja yksityiskohtia silmänkantamattomiin. Kapeat mukulakivikadut tuovat pienet talot kulkijaa lähelle, vaimentavat kaupungin hälyt, pysäyttävät tuulet ja pinnat heijastavat auringonvaloa lämpiminä sävyinä. Kaikilla näillä tekijöillä on vaikutusta ihmismieleen.

Vanhat kivitalot ja olkikatot löytyvät joka kylästä.

Frederician kauniit talot

Kun avaan kotiovemme suoraan kadulle, otan laatikkopyöräni, käännyn ensimmäisestä mutkasta ja näen kirjavien talojen nököttävät rivistöt, hyvä olo valuu sisimpääni. Talojen edustoille nousee keväällä miehenkorkuisia kukkia, ruusuja ja laventelia ruukuissaan. Naapurit huutelevat toisilleen avoimista ikkunoista, lokit parveilevat yläpuolellani ja koen olevani onnellinen.

Terhi-Anneli Bech Koivisto/Jyllannin suomineito

Terhi-Anneli Bech Koivisto/Jyllannin suomineito

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä