Kesälomat aiheuttavat ruuhkaa lastensuojelussa – juopotteleva vanhempi vaarantaa lasten hyvinvoinnin

Vihdoinkin on loma!

Kesäloma, aurinko, mökki, sauna ja koko perhe koolla ilman stressaavia aikatauluja. Rajaton vapaa-aika ja aamuisin ei tarvitse nousta töihin.

Ehkä sitä ei edes pysy laskuissa mukana, että mikä viikonpäivä on menossa kun ei kerrankin tarvitse. Saa unohtaa ajankulun, elää hetkessä. Päiväkodit ja koulutkin on kesälomilla, joten ollapas koko porukka yhdessä päivät pääksytysten.

Mutta kun sitten ollaan yhdessä lomalla,  jota on odotettu pitkään ja hartaasti, ristiriidat saattavatkin alkaa nousta pintaan.

Mutta kun sitten ollaan yhdessä hartaasti odotetulla lomalla, ristiriidat saattavatkin alkaa nousta pintaan. Kesälomalle luodut odotukset, raskaan vuoden kuormitus, vanhat riidat ja harmitukset saattavatkin alkaa nousta esiin ärsytyksinä. Riitoina ja konflikteina. Ehkä parisuhdetta kuormittavat selvittämättömät asiat nousevat esiin vasta kun tunteille on sopivasti tilaa, saunaolutta nauttiessa terassilla.

Lomalla kun on aikaa tapella. Oikein kunnolla, pohjamutia myöten.

Päivät sekoittuvat iltaan, öisin tulee myös kukuttua myöhempään ystävien tullessa illalliselle ja saunomaan. Aamulla ehkä otetaan kylmät siiderit kasvimaata möyriessä, viinilasit lounaalla. Onhan kesäloma ja saa rentoutua.

Vanhempien kesäisestä tissuttelusta voi kuitenkin kasvaa todellinen ongelma

Vanhempien kesäisestä tissuttelusta voi kuitenkin kasvaa todellinen ongelma. Taustalla voi olla jo alttiutta alkoholiongelmaan ja kesäloma mahdollistaa liikäkäytön. Liian tiuha alkoholinkäyttö, mielenterveydelliset ongelmat ja mahdollinen väkivalta näkyvät nimittäin lastensuojelutyössä loma-aikaan.

”Kyllähän se näkyy joka kesä ja varsinkin jos säät ovat lämpimät, että loma-aikaan tykätään ottaa rennosti. Alkoholin kanssa vähän turhankin rennosti.” Saana PukkioVantaan lastensuojelun vs. palvelupäällikkö

Todella pysähdyttävää ajatella, mitä kesäloma voi tarkoittaa monille lapsille ja nuorille. Joulu ja juhannus ovat tunnetusti kriisialtista aikaa, jolloin suomalainen juomakulttuuri voi lähteä monella lapasesta. Jopa vanhemmilla, jotka juhlivat keskikesän juhlaa perheenä.

Tarvitseeko lasten läsnäollessa juoda yhtään?

Tarvitseeko lasten läsnäollessa juoda yhtään?

Alkaa väkisinkin ajatella omaa alkoholinkäyttöään ja sitä, että tarvitseeko kesälomalla juoda ollenkaan? Tarvitseeko lasten läsnäollessa juoda yhtään?

Mielestäni lasten läsnäollessa ei kyllä todellakaan tarvitse.

Täällä Tanskassa juhlinta tapahtuu myös lasten ollessa paikalla eikä kaikilla aikuisilla pysy kyllä selvästikään juomien nauttiminen kohtuullisuuksissa.

Jos haluaa käydä terassilla, konsertissa tai juhlia muuten vain, senhän voi tehdä erikseen sitten vaikka kaveriporukalla. Varsinkin jos oma alkoholinkäyttö tai sen vaikutus omaan käytökseen huolestuttaa.

Lastensuojelun ruuhkautumiseen liittyy myös lasten psykiatristen palvelujen hiljeneminen kesäksi, mikä on aika uskomattoman hämmentävä asia.

Sillä jos lapsi tarvitsee tukea ja apua, kesäloma ei takuulla ole se paras ajankohta, kun kaikki tukipalvelut pistävät lapun luukulle. Päinvastoin, kesälomien rytmittömyys ja arjen puute saattaa aiheuttaa lapsessa yksinäisyyttä ja surua, jota vanhempien mahdollinen tissuttelu ei auta osaltaan taas yhtään.

Miksi kesälomien aikaan ei ajateltaisi erityisesti niitä perheitä, lapsia ja nuoria, jotka ovat avuntarpeessa arkenakin?

Kesäiset lastensuojeluilmoitukset voivat tulla ulkopuolisilta, jotka näkevät huolestuttavan humalaisen aikuisen lasten kanssa. Tai sitten lapset soittavat auttavaan puhelimeen itse. Myös oma ilmoitus voi olla hyvä vaihtoehto ongelmien ilmaantuessa.

Lastensuojeluilmoituksella osoitetaan huolta, eikä se ole rangaistus kenellekään. Miksi kesälomien aikaan ei ajateltaisi erityisesti niitä perheitä, lapsia ja nuoria, jotka ovat avuntarpeessa arkenakin?

Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä itsekin omasta perheestään, jos kokee sen tarpeelliseksi:

”Jos sinulla on vastaava tilanne, pelkäät lapsesi turvallisuuden puolesta tai lapsesi asuu paikassa, jossa hänen oikeutensa eivät toteudu, älä epäröi tehdä lastensuojeluilmoitusta. Se on vain ja ainoastaan olemassa siksi, että sillä halutaan turvata lapsen onnellinen ja turvallinen lapsuus. Monet vanhemmat ovat tehneet perheestään lasun mm. mielenterveytensä heikkenemisen tai esimerkiksi alkoholin käyttönsä takia. Ei ole heikkoutta miettiä tällaista vaihtoehtoa, vaan se osoittaa, että lapsen hyvinvointi on vanhemmalle tärkeää.” Helka Belt, Kirjailija ja bloggaaja

Jos lapsen hyvinvoinnista on todellinen huoli, asiantuntijat kehottavat soittamaan paikalliseen sosiaalipäivystykseen. Jos numeroa ei löydy, sinne saa yhteyden myös 112-numeron kautta.

View this post on Instagram

1.May is the Vappu in Finland 🇫🇮Ihanaa vappua! 🌼 Otin oman vappuhetkeni tänään Aarhusin rypsipellossa. Muuta juhlintaa täällä kun ei oikein tapahdukaan ja huominen on ihan tavallinen työpäivä. Muistuttelen blogissa siitä miten jopa lapsiperheiden juhlapyhät tuppaa olemaan varsin kosteita. Todella pysähdyttävää ajatella mitä pyhät ja lomat tarkoittavat monille lapsille. Kesälomilla lastensuojelu ruuhkautuu kun vanhemmat vähän "rentoutuvat". Alkoholinkäyttö voi lähteä vanhemmillakin lapasesta. Minun harras toiveeni on: älä anna lähteä lapasesta. Juokse mieluummin kukkapeltoon, anna tuulen lyödä kasvoillesi ja onnen kuplia raittiissa sydämessä 💕 Photo @jyllanninsuomineito Lue lisää kesälomien juopottelusta @kaksplus blogissa- linkki profiilissa☝️ 🌼 🌼 🌼 #jyllanninsuomineito #juoppo #blogit #kaksplus #kaksplusblogit #blogger #denmark #visitdenmark #finlandindenmark #finnishgirl #vegan #nomakeup #naturalbeauty #veganwoman #veganbeauty #veganer #veggie #vegetarian #aarhus #cozydenmark #finland #scandinavia #exploring #nature #danishnature #nordic #nordicnature #bohochic #bohobeauty #ulkonaperillä

A post shared by Terhi-Anneli Bech Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Terhi-Anneli, kiitos kun otit aiheen esille ja ihana kuulla mielipiteesi. Muutama vuosi sitten oli jossain suomalaisessa sanomalehdessä artikkeli aiheesta. Lapsilta oli kysytty miltä heistä tuntuu, jos aikuinen on nauttinut alkoholia. Kyselyn tulos oli selvä. Jo vähäinenkin määrä alkoholia muuttaa käytöstä ja lapsi kokee sen häiritsevänä eikä luota aikuiseen vaan on vähän varuillaan, ihan kuten sinäkin sanoit. Se katse, kun lapsi valpastuu ja tarkkailee tilannetta.
Tästä(kään) aiheesta ei voi liikaa puhua.

Avatar

Olen täysin samaa mieltä. Lapsen läsnäollessa ei tarvitse alkoholia nauttia. Humalainen aikuinen hämmentää. Muistan omasta lapsuudestani miltä tuntui pyöriä aikuisten jaloissa näiden nautiskellessa tuttavien kanssa pitkää iltaa. Lapsena koin turvattomuutta äänten koventuessa ja aikuisen muuttuessa vieraaksi käytökseltään. Jos aikuisen on välttämättä humalluttava, voi sen tehdä ilman lapsia. Tiedän asian herättävän tunteita ja kuulen jo puolustuspuheenvuoroja alkoholia mielestäön sivistyneesti nauttivien suusta. Kuitenkin alkoholia juodaan vain tarkoituksena humaltua, vaikka vain vähän rentoutuakseen, mutta silti humaltumistarkoituksessa, muutenhan riittäisi alkoholiton juoma.

Terhi-Anneli

Moi Pirita,

olen kanssasi samaa mieltä. Olen ollut kohtuukäyttäjä ennen lastenkin seurassa, koska täällä juodaan vapautuneemmin. Aloin kuitenkin huomioida muiden aikuisten muutosta jo pienestä määrästä, lasten reaktioita. Ja omien lasten reaktioita. Huomasin heidän kasvoillaan tarkkailevia silmäyksiä ja en pitänyt siitä. Vaikka lapset eivät koskaan sanoneet mitään, ilmoittaneet huolta tai pahaa mieltä, pelkkä katse riitti. Nykyään olen alkanut kysyä ja puhua lasten kanssa aikuisten juomisesta, ja silloin he kertovat etteivät pidä siitä.

Lapset eivät välttämättä kerro, eivät halua astua aikuisten varpaille tai määräillä heidän maailmaansa.

Minulle se riitti ja nykyään meillä on päihteetön koti lasten läsnäollessa.

Avatar

Meillä perheessä juodaan mutta lasten kanssa kohtuudella ja ilosin mielin. Koskaan ei ne lapset siinä unohdu vaikka vähä nauttiikin alkoholia. Hauskoja iltoja ja reissuja.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä