Koronapassi tuli voimaan Tanskassa – näin homma täällä toimii!

Tanska päätti ottaa käyttöön koronapassin ja passi on tullut vihdoinkin voimaan tänään. Koronapassi on Tanskan valtion ratkaisu siihen, että päästäisiin tämän varsin pitkän eli miltei neljän kuukauden poikkeusolojen jälkeen taas kohti normaalimpaa elämää.

Me olemme eläneet autioituneissa Tanskan kaupungeissa joulukuusta lähtien, eikä edes kahvilaan ole päässyt kuin take-away kahvia hakemaan. Silloinkin maski kasvoilla ja käsidesiä on pitänyt roiskauttaa käsille ovisuussa roikkuvista pulloista.

Tanska aikoo välttää koronapassin avulla kolmannen aallon ja avata yhteiskunnan, kun muu Eurooppa sulkee taas.

Koronapassin saa kaikki yli 15-vuotiaat, sillä täällä sitä nuorempien ei tarvitse käydä koronatesteissä tai rokotuksessa, ellei heillä ole koronaviruksen oireita.

Täällähän on ollut jo pitkään maskisuositus kaupoissa, mutta lasten ei ole koskaan tarvinnut pitää maskeja missään. Olen ollut tähän ratkaisuun varsin tyytyväinen, että lasten ole tarvinnut kulkea kuukausikaupalla maskit kasvoillaan. Tämä ei ole johtanut minkäänlaiseen huolestuttaviin tilastoihin siitä, että lapsilla olisi ollut tämän johdosta lisääntyvissä määrin koronavirusta tai että heistä olisi kulkeutunut yhteiskuntaan tartuntaketjuja.

Koronapassia siis edellytetään, jotta tiettyjä palveluita saa taas käyttää. Koronapassiin tulee siis tiedot siitä, onko henkilö saanut koronavirusrokotteen tai onko hänen elimistössään viruksen vasta-ainetta aiemman tartunnan jäljiltä. Eli käytännössä jokainen meistä Tanskan kansalaisista lataa oman digitaalisen henkilötunnuksen kautta sovelluksen kännykkään, johon päivittyy rokotustiedot tai koronatestin tulokset.

Negatiivisen koronatestin tulee olla korkeintaan seitsemän päivää vanha, eli nk.pikatestejä pitää sitten käydä ottamassa kaupungilla määrätyissä kohteissa. Pikatestin tuloksen saa n. 15 minuutissa paikanpäällä. Pikatestiin pääsee ilman ajanvarausta, senkun piipahtaa paikalle. Jos on oireita ja epäilee tartuntaa, aika varataan sairaalasta ja käydään ottamassa siellä. Eli ne joilla koronaviruksen oireita on, eivät käy pikatestipisteillä testissä.

Koronapassi on aina mukana kulkeva virallinen vakuutus siitä, että olet koronaviruksesta vapaa.

Koronapassi on aina mukana kulkeva virallinen vakuutus siitä, että olet koronaviruksesta vapaa. Koronapassilla pääsee ravintoloihin, kahviloihin, kampaamoihin, kauneushoitolaan, elokuviin, festareille, konsertteihin ja voi matkustaa – passi on siis toinen passi perinteisen rinnalle, jonka avulla on virallinen pääsy matkoille,  sekä kulttuuri- ja urheilutapahtumiin.

Min sundhed- sovellukseni, jossa koronapassi ei ole vielä voimassa. Tarvitsen pikatestin, ennen kuin voin aktivoida koronapassin ja pääsen sillä käymään kahvilla.

Mutta onko tämä reilua? En tiedä milloin tulen saamaan koronarokotteen, eli ne joilla rokotus jo on, kiilaavat aina ohi baarijonoissa. Mielestäni koronapassi ei ole eriarvoistava, koska ne joilla tässä vaiheessa rokotus on, on siihen perusteltu terveydellinen syy. Ne taas jotka eivät halua rokotusta, voivat käydä pikatesteissä. Ne jotka eivät halua osaa eikä arpaa testeihin tai passeihin – no, sitten ei vaan voi käydä kampaajalla.

Kyseessä on kuitenkin valtion korjausliike kriistitilanteessa, sillä poikkeusolojen jatkuminen kauhean paljon pidempään ei vaan voi kestää. Toivottavasti kyseessä on väliaikainen tilanne ja olemme pian viisaampia koronaviruksest ja toimivista rokotuksista. Tanska yrittää välttää koronapassin avulla kolmannen aallon ja avata yhteiskunnan, kun muu Eurooppa sulkee taas.

Lisäksi täällä Tanskassa ollaan oltu niin kauan vain kotona omassa pienessä kuplassa pääsemättä ruokakauppaa pidemmälle, että ihmisillä on valtava nälkä päästä vapaaksi. Kulkea kaduilla, joissa on ihmisiä. Istahtaa kahvikupposelle keväiselle terassille ja katsoa kulkevaa ihmisvirtaa. Mennä konserttiin, ei kotisohvalle instaliveä seuraamaan, vaan ihan oikeasti konserttiin katsomaan eläviä artisteja,  yhdessä muiden kanssa.

Miten koronapassin sitten saa?

Koronapassin saa sovelluksen Min sunhed-kautta, jossa on kaikki omat ja lasten terveystiedot digitaalisena. Ennen kuin koronapassin voi ladata sovelluksen kautta, pitää olla joko rokotus tai päivitetty koronatestin tulos. Kaupungeissa on pikarokotus pisteitä, joihin voi mennä ilman ajanvarausta ja saada tuloksen 15 minuutissa. Tulos kirjautuu automaattisesti Min sunhed-sovellukseen ja siellä olevaan koronapassiin.

Lähdin tänään reippaasti kylille hakemaan pikatestiä, mutta jonot oli sitä luokkaa, etten ehtinyt jäädä testiä jonottomaan. Huomenna uusi yritys pikatestin kanssa –   sillä haluan sinne kahvilaan juomaan lattea!

Voit käydä Instagram stooreissani katsomassa, kun yritin käydä kaupungin pikatestissä!

Hiljaista on ollut Tanskan kaupunkien kaduilla.

 

 

 

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Suomessa just käytiin tästä keskustelua eduskunnassa. Asia on vaikea, koska rokottamattomat olisivat eriarvoisessa asemassa. Kumminkin on niitä jotka eivät voi rokotetta ottaa. Tai että vanhukset pääsisivät työväkeä aikaisemmin passin kanssa esim. ravintoihin, teattereihin. Nimittäin työssäkäyviä ei ole vielä edes alettu rokottamaan. Tietty tällä tyylillä yhteiskunnan saisi nopeammin auki, mutta Suomessa tuijotetaan aivan liikaa lakipykäliin ja yksilön suojaan.
Ja Ullalle tiedoksi: rokotteet Suomessa on vielä vapaaehtoisia, kukaan ei pakota niitä ottamaan, vaikka kova painostus onkin, mutta rokotteista voi aina kieltäytyä.

Avatar

Näissä rokotteissa on vaan se ongelma (riskien lisäksi), että ne eivät suojaa tartunnoilta. Rokotteet suojaavat tietyllä prosentilla vakavilta oireilta, mutta eivät estä tartuttamasta. Suomessa positiivisen koronatestin on saanut jo yli 400 rokotettua, luku voi olla suurempikin, koska tuskin kaikki rokotetut käyvät testissä. Saatat levittää siis ympärillesi virusta vaikka olisit saanut rokotuksen.

Lisäksi rokotepassiin liittyy se ongelma, että se on Nurnbergin säännöstön vastainen (rikkoo myös muita perustuslaillisia ihmisoikeuksia). Koska kyseessä on lääketieteellinen koe eli koevaiheessa oleva geeniterapiahoito, josta tuloksia odotetaan vasta v.2023, ketään ei saa painostaa tai pakottaa osallistumaan tähän kokeeseen. Koehenkilön tulee olla informoitu ja täysin tietoinen lääketieteellisen kokeen luonteesta ja sen mahdollisista terveydellisistä seurauksista. Ketään ei saa millään tavalla syrjiä tai eristää yhteiskunnasta, jos tähän kokeeseen ei suostu osallistumaan. Kyse on siis hyvin vakavasta rikkomuksesta, jos näitä lakeja rikotaan.

https://www.laakariliitto.fi/laakariliitto/etiikka/nurnbergin-saannosto/

Ymmärrän tietenkin riskiryhmien huolta taudista ja heitä tässä kuuluukin suojella. Suurimmalla osalla perusterveistä ihmisistä ei pitäisi olla mitään paniikkia, koska selviytymisprosentti perusterveellä ja normaalipainoisella alle 70-vuotiaalla ihmisellä on lähes 100% luokkaa. Ymmärrän riskiryhmien suojelemisen rokotteilla taudin vakavia muotoja vastaan. Mutta miksi minun, joka olen elänyt terveellisesti ja pitänyt huolta immuniteetistani luonnollisin keinoin tulisi ottaa kokeellinen geeniterapiahoito injektiona kehooni? Tautia vastaan, josta selviydyn 99,99% mahdollisuudella.
Minua painostetaan ottamaan suuri riski, että esim halvaannun tai saan jonkun muun pitkäaikaisen haitan, joista ei vielä edes tiedetä mitään? Rokotteiden jälkeen kuolee ihan perusterveitä nuoria ihmisiä vakaviin haittoihin. Kaikki eivät tietenkään vakavia haittoja saa, mutta entä 1 vuoden päästä? 2 vuoden päästä? Kukaan ei pysty lupaamaan yhtään mitään. Vigiaccess, VAERS ja Fimean rokotehaittasivut muun muassa ovat masentavaa luettavaa.

70-vuotias dementoitunut tuttu sukulaismies selvisi vuoden sairastumatta koronaan, sai molemmat annokset rokotetta alkuvuodesta ja kuoli toisen piikin jälkeen ”koronaan”. Rokotteidenhan piti pelastaa miehen henki, mutta toisin kävi 🙁 Hoitokodeista kuulee näitä samoja tarinoita ympäri maailmaa.

Rokoteyhtiöt ovat myös vapaita vastuusta, eli jos vammaudut loppuiäksi, korvauksia et tule saamaan. Valtiolta ehkä ja siitäkin saat taistella vuosia, niin kuin sikainfluenssarokotuksen jälkeen saimme huomata. Mitäs sitten kun tulee uusia virusmuunnoksia, joihin nämä rokotteet eivät tehoa? Miten monta kertaa vuodessa meidän tulee käydä piikillä, jotta saamme elää normaalia elämää, joka pitäisi kuulua ihmisoikeuksiimme? Miten monesta vapaudestamme olemme valmiita luopumaan, koska hallitus näin käskee? Missä menee raja?
Miten luotettavia testimenetelmiä ylipäänsä pcr-testit ovat ja ketkä tästä pandemiasta eniten hyötyvät? Itselläni ainakin on herännyt paljon kysymyksiä, joihin vastauksia en ole saanut valtamediasta tai THL:tä. Tässä ei ole ollut kyse ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista enää pitkiin aikoihin.
Nykyään ei saa olla edes toista mieltä, sanovat uutiset. Jos olet kriittinen koronarokotteita kohtaan, olet automaattisesti salaliittoteoreetikko ja hamppua kasvattava hörhö. Siis vaikka olisit alan asiantuntija, niin kuin Pfizerin entinen johtava rokotetutkija Michael Yeadon, joka on useaan otteeseen varoittanut näistä rokotteista. Kun katsoo ympärilleen ja lukee uutisia voisi tosiaan luulla, että elämme 1930-luvun Saksassa. Propagandakoneisto kertoo meille mitä saamme ajatella ja mitä emme. Vastustajat ovat toisen luokan kansalaisia ja heiltä onkin ihan oikeutettua evätä kampaajakäynnit ja itse asiassa viedään niiltä oikeus terveydenhuoltoon ja itsenäiseen elämään. Laitetaan vaikka johonkin kivaan eristysleiriin, koska eivät suostuneet tekemään niin kuin käskettiin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä