Koronavilkku sovellus on nyt täällä! Ja toimii myös muissa EU-maissa

”Koronavilkku on sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu.”

Näin lukee THL:n koronavilkku-sovelluksen sivuilla. Ajattelen epäuskoisena ensin, että mitä ihme humpuukia tämä nyt on? Lataan kuitenkin sovelluksen ja kun käpistelen puhelintani, niin uskottava se on: sovellus kertoo, jos olen altistunut koronavirukselle tai jos lähistöllä on koronatapauksia.

Sovellus alkoi heti skannaamaan eli toimii ulkomaillakin. Uusi Suomi -artikkelista luen, että sovellus toimii muissa EU-maissa. Itse sovelluksesta on hyötyä lähinnä Suomessa, sillä se tallentaa vain muiden Koronavilkku-käyttäjien kohtaamisia. Eli en todennäköisesti siis tee sovelluksella mitään täällä Tanskassa, sillä tuskin kukaan osaa ladata itselleen suomenkielistä sovellusta. Tai ellen sitten kohtaa summanmutikassa suomalaisia, joilla on Koronavilkku.

Eli aika epätodennäköistä.

Tämä nyt kulkee kuitenkin ehdottomasti mukana, kun taas seuraavan kerran matkustamme Suomeen. Sovellus nimittäin pysyy päällä, vaikka sen sulkee. Kunhan muistaa pitää bluetooth-yhteyden päällä, niin tieto liikkuu. Jos pystyn tällä tavalla yhtään ehkäisemään koronan leviämistä, teen sen mielelläni.

Täällä Tanskassa tätä heiluttelen, mutta eipäs täältä kontakteja varmaan löydykään!

 

Näin koronavilkku toimii

  1. Sovelluksen käyttäminen on anonyymiä, eli mitään henkilötietoja ei tarvitse luovuttaa.
  2. Sovellus arpoo jokaiselle satunnaisen tunnuskoodin.
  3. Kun sitten liikumme ihmisten ilmoilla, niin käyttäjien puhelimet lähettävät toisilleen kohdatessaan satunnaisen tunnuskoodin. Puhelin tallentaa tiedon kohtaamisesta, mutta ei koskaan mitään henkilötietoja.
  4. Koko homma perustuu sille, että jos minulla todetaan koronavirustauti, saan terveydenhuollosta avauskoodin. Syöttämällä koodin sovellukseen varoitan kohtaamiasi ihmisiä nimettömästi mahdollisesta altistumisesta.
  5. Jos joku kohtaamistasi henkilöistä ilmoittaa sairastumisestaan, saan itse varoituksen mahdollisesta altistumisesta.
  6. Tunnuskoodien mukana ei lähetetä henkilö- tai sijaintitietoja eikä tietoa mahdollisen tartunnan ajankohdasta, joten mahdollista altistumista ei voi koskaan yhdistää minuun.

 

 

 

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä