Köyhyyden tärkeä oppimäärä ja 7 tapaa vähentää kulutusta

Kaupallinen yhteistyö

Jutussa on esillä Mahla Clothing – tuotteita.

Köyhyys rajoittaa ja eriarvoistaa – mutta opettaa tärkeitä asioita

Köyhällä ei ole varaa halpaan, sanotaan. Se pitää paikkansa silloin kun huono tuote ei kestä, vaan hajoaa ja joutuu hankkimaan jatkuvasti uusia tuotteita. Siksi köyhällä ei ole varaa jatkuvasti ostaa huonolaatuista.

Tuotteet joita kierrätetään uudestaan ja uudestaan, ovatkin usein laadukkaita. Ne kestävä ihmiseltä toiselle, lapsikatraasta seuraavaan.

Olen jo pienestä asti pukeutunut lähinnä kierrätettyihin vaatteisiin ja tottunut siihen, että ruokailu tapahtuu sitten koulussa ja kotona. Ravintolat tai pikaruokalat olivat luksusta, jota tapahtui harvoin.

Tuotteet joita kierrätetään uudestaan ja uudestaan, ovatkin usein laadukkaita. Ne kestävä ihmiseltä toiselle, lapsikatraasta seuraavaan.

En lapsuudessa lentänyt lentokoneella kertaakaan. Kävin muistaakseni pari kertaa Ruotsissa ja joka kesä Särkänniemessä. Kun sukulaisilta tuli kortteja joululomilta Kanariansaarilta, se tuntui kuin toiselta todellisuudelta. Joltakin, joka oli täysin saavuttamattomissa.

Varattomuus on opettanut luovuutta. Mitä teet sillä, mitä sinulla on?

Elämäntapamme ei kuitenkaan ollut valinta, vaan pakko. Varattomuus ja köyhyys pistää perheelliset aivan eri tavalla ajattelemaan kulutustaan, kun varaa ei ole.

Opin kuitenkin vuosien saatossa rakastamaan kirpputoreja, sillä varsinkin pakon edessä luovuus nousee arvoonsa.

Opin kuitenkin vuosien saatossa rakastamaan kirpputoreja, sillä varsinkin pakon edessä luovuus nousee arvoonsa. Kun joutuu loihtimaan jotain omaa ja kaunista raaka-aineista, jotka nyt vain sattuvat olemaan käsillä. Kun ei voi valita mitä tahansa tai mitä haluaa.

Kun kaupasta ei voi ostaa mitä tahansa, vaan jokainen tuote on mietittävä tarkkaan. Miten tehdä maittavaa ruokaa raaka-aineista, joita löytyy vielä kuun lopulla kaapin pohjalta? Miten luoda kaunis juhla-asu kirpputorilta löytyneistä asusteista? Luovuutta, jos jotakin.

Sen lisäksi vähävaraisuus opettaa myötätuntoa ja perspektiiviä. Millaista on niiden elämä, joilla on juuri ja juuri riittävästi? Tai kun on niitä kuukausia,  kun ei olekaan? Miltä tuntuu kun pitää kieltäytyä enemmän kuin myöntyä?

Ja lopulta, miltä tuntuu elää kulutusyhteiskunnassa, jossa kaikkea on yli äyräitten mutta ei kaikille tasavertaisesti?

Ja mihin hittoon kaikkea tätä krääsää ja tavaraa muka oikeasti tarvitaan?

Kun vartuin ja sain oman perheen, oli kierrättämisestä ja ekologisuudesta tullut jo itsestäänselvyys. Kun kasvaa rahalla ansaitun statuksen ja brändien tuolla puolen, näkee asioita joilla ei ole tulevaisuudessakaan juuri merkitystä. Turha kuluttaminen tuntuu täysin tarpeettomalta ja köyhänä opittu pennin venyttäminen on jo verissä. Miksi maksaa merkistä tuplat, jos se ei ole edes ekologinen ja kestävä tuote?

Ja mihin hittoon kaikkea tätä krääsää ja tavaraa muka oikeasti tarvitaan?

Vähävaraisuutta pitäisi kait jotenkin hävetä, mutta juuri tänään olen ylpeä siitä mistä tulen. Loin oman tyylini ja olin jo lapsena varsinainen Zero Waste guru, tietämättäni.
Ei hassumpaa, verrattaen kaikkiin niihin asioihin joista vähävaraisten perheiden lapset joutuvat luopumaan.

Mikä Zero waste?

Zero waste eli vapaasti käännettynä nollajäte. Kyse on ajattelutavasta, joka kannustaa tiedostamaan kulutusta ja siitä aiheutuvaa jätemäärää. Ja itseasiassa zero waste on nimensämukaisesti pyrkimystä siihen, ettei jätettä syntyisi ollenkaan. Tai vaikka lasipurkkiin mahtuva määrä. Vuodessa.

Vähäisestä kulutuksesta voisi tulla uusi musta. Arvostettu tapa elää, minimalismin rinnalla.

Jätteellä tarkoitetaan kaikkea, mitä ei voi kierrättää ja joka päätyy lopulta poltettavaksi – siis sekajätettä ja energiajätettä. Ajatus tuntuu jopa utopistiselta, mutta onko se? Vähäisestä kulutuksesta voisi tulla uusi musta. Arvostettu tapa elää, minimalismin rinnalla. Nykyisessä maailmantilanteessa se tuntuu täysin mahdolliselta – se olisi todella upeaa.

7 vinkkiäni vähentää kulutusta

Katselin kotonamme ympärilleni ja listasin ne asiat, joilla osallistumme Zero waste- elämäntapaan. Lisäksi pohdin niitä asioita, joissa minulla on parantamisen varaa. Tiedostamalla arkiset valinnat voi tehdä suuren vaikutuksen kulutukseen ja ympäristön kuormittamiseen.

1. Käytän kestokuppia

Ecoffee ekokuppi aina mukana. Toinen jota käytän, on tiivis termoskuppi. Alkuun tapa voi tuntua siltä että ”taas yksi mikroasia muistettavaksi” mutta tapa rutinoituu nopeaan. Lupaan!

2. Vegaanius

Vegaanius eli eläinperäisistä tuotteista luopuminen on yksi suurimpia tapoja auttaa ympäristöä. Se edistää myös terveyttä ja eläinten asemaa yhteiskunnassa. Se mitä minulla on parannettavaa tässä, on kasvisten hankkiminen ilman kaikkea muovikrääsää. On järkyttävää miten kasvikset pakataan muoviin- aivan turhaan.

3. Kangaskassit kauppakasseiksi

Keittiön ovessa roikkuu kauppakassejani, joita kertyy pikkuhiljaa. Minulla on aina pari autossa, repussa ja työpaikalla. Tästäkin tulee tapa, kun sen vain aloittaa. Kasseja voi valita erilaisia, sävyisiä ja kangaskasseissa on monesti tosi hienoja printtejä.

4. Vaatteet ja asusteet tarkasti harkittuja ekologisia tuotteita tai kierrätettyjä

Mahla Clothing Mai Leggings Wild Nonpareils-  legginsit ovat valmistettu ekologisista materiaaleista. Ne ovat myös vegaaniset. En hanki vaatteita, elleivät ne ole vegaanisia tai kestäviä tuotteita. Joskus saan lahjoja, jotka eivät ole vegaanisia, jolloin annan ne yleensä eteenpäin. Hankin miltei kaikki vaatteeni kirpputoreilta.

Kirpputorilta löydettyjä koruja. Kierrätetyt asusteet ovat yleensä kestäviä ja hyvälaatuisia. Myös pieni korulipasto ja hahmot ovat kirpputorikamaa.

Mekko: Mahla Clothing/ Jacaranda Dress

5. Sisustus kierrätettyä ja kestävää

Miltei kaikki kotonamme on vanhaa ja kierrätettyä. Vanhoissa löydöissä on ajan patinaa ja tunnetta, josta pidän.

Muistan kun aloin hankkia myös astiat kirpputoreilta. Aloin huomata miten kauniita ja uniikkeja astioita kirpputoreilta löytyy, kun seisoin eräs päivä marketin hyllyjen välissä pohtimassa tavarapaljoutta. Koen usein ahdistusta kun käyn kaupoissa, siksi välttelen shoppailua. Tavaramäärä ja kulutus tuntuvat turhilta. Legginsit: Mahla Clothing /Mai Leggings Wild Nonpareils

Pidän kauniista vanhoista teekannuista. Puku: Mahla Clothing/ Ulpu Shirt Dress Dark Red

6. Vegaaninen kuukuppi ja pesuaineena raakasaippua

Aikamoinen pörrö? Pesen hiukseni nykyään raakasaippualla. Saippua on vegaaninen ja valmistettu luonnon raaka-aineista. En käytä hiustenhoitoon muita tuotteita.

Maria Nordinin kehittämä Sielunsiskojen aito palasaippua sopii sekä keholle, kasvoille että hiuksille. Sopo-saippuat ovat aitoja, luonnollisista aineksista valmistettuja ”raakasaippuoita”.

Kuukuppi kestää vuosikausia. Se säästää sekä rahaa että luontoa./ Organicup

Haluaisitko testata tätä vegaanista kuppia?

Terhi-Anneli Bech Koivisto/Jyllannin suomineito

7. Pyöräilyä ja matkustaminen minimiin

Pyrimme pyïöräilemään paikasta toiseen aina kuin mahdollista. Kaupungissa asuminen mahdollistaa sen aika pitkälle.

Viiden K:n sääntö auttaa alkuun

Jätteettömän elämäntavan takana on viiden K:n sääntö:

  1. Kieltäydy

Ensimmäinen (ja tärkein) ohjenuora kaikista on kieltäytyminen. Tämä kannustaa kysymään itseltään, onko jokin asia oikeasti tarpeellinen, ja näin vältetään jäte jo ennen kuin se syntyy. Kieltäytyminen koskee erityisesti kertakäyttömuoveja, mutta myös muita kertakäyttöasioita ja ylipäätään turhia hankintoja. Moni aloittaa kieltäytymällä muovikasseista, muovipulloista ja take away -kupeista.

  1. Karsi

Jos kuluttamisesta ei voi kieltäytyä, sitä kannattaa pyrkiä karsimaan. Karsimisen voi ulottaa myös jo kotona oleviin tavaroihin: myymällä, lahjoittamalla ja kierrättämällä tarpeettomia asioita vapautuu tilaa ja voi tienata muutaman euronkin. Karsimisen jälkeen on helpompi kiinnittää huomiota kotiin tuleviin asioihin.

  1. Käytä uudelleen (ja korjaa)

Karsimisen jälkeen käyttöön tulevia asioita ja esineitä kannattaa pyrkiä käyttämään uudelleen mahdollisimman monta kertaa. Näin niiden elinikä voi pidentyä huomattavasti. Tähän kategoriaan kuuluu myös kestovaihtoehtoihin vaihtaminen: esimerkiksi joka kauppareissulla ostettavan muovikassin vaihtaminen kestokassiin, oma eväsrasia, kuukuppi, kestotalouspaperit tai kestovanulaput.

Yleisesti ajateltuna zero wasten tavoitteena on nimenomaan yksinkertaistaa elämää ja säästää aikaa – tarkoitus ei ole luopua asioista, jotka ovat tarpeellisia ja hyödyllisiä, vaan käyttää ne loppuun asti.

  1. Kierrätä

Nykyisen kierrätyskeskeisen ajattelumallin sijaan zero wastessa vasta kieltäytymisen, karsimisen ja uudelleenkäyttämisen jälkeen tulee kierrättämisen vuoro.

  1. Kompostoi

Kaikki muu olisi tarkoitus kompostoida. Kompostista saatua multaa voi käyttää omassa puutarhassa tai vaikka huonekasveihin, ja näin ravinteet palaavat takaisin kiertokulkuun.

Viiden kohdan listaksi lueteltuna zero waste kuulostaa todella yksinkertaiselta, mutta kaikkea ei kannata lähteä tekemään kerralla. Pienistä jutuista on hyvä aloittaa – kieltäytyen vaikka kertakäyttöisistä muovipulloista ja muovikasseista.

Lähde: Zerowaste Suomi

 

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Inspiroiva kirjoitus! Ja tuo zero waste -haaste on todella hieno ajatus, taidanpa tarttua siihen ja alkaa pohtia, miten itse voin liittyä mukaan! Kangaskassit ainakin on ollut jo pitkään käytössä. Jätteenlajitteluasiat pitäisi saada ensiksi kuntoon kotona, meidän omakotitaloalueella se on jokaisen oman aktiivisuuden varassa emmekä ihan kaikkea jätettä vielä lajittele… Jätteen vähentäminen, vaikka ei siihen lasipurkillista vastaavaan määrään vuodessa pääsisikään, tulisi meidän kaikkien ottaa asiaksemme. Tässä(kään) ei pidä sortua ajattelemaan vaikka houkutus olisi, että mitä se meidän lajittelu ja jätteiden minimointi auttaa, kun muualla maailmassa roskataan kuin viimeistä päivää, kirjaimellisesti.

Itsekin katselen äimänä touhua toisessa kotimaassamme Italiassa, jossa kertakäyttöastioiden käyttö on useimmissa kotitalouksissa arkipäivää, jätteidenkäsittely on isoissa kaupungeissa mafian käsissä ja se näkyy välillä kaduilla haisevalla ja todella sotkuisella tavalla…

Ehkäpä omassa blogissani lähiaikoina tulen vastaamaan zero waste -haasteeseen ja kerron, millä tavoin me osallistumme! Kuukupin ainakin voisin ottaa harkintaan, samoin tuo raakasaippua kiinnostelee. Olen tosi kova hiustuotteiden kuluttaja, se on sokea pisteeni vaikka muuten yritän olla tiedostava ja ympäristötietoinen…en millään tahdo uskoa, että hiukset voisivat olla hyvin pelkällä raakasaippualla – mutta sinä olet kyllä elävä esimerkki siitä, että kyllä se on mahdollista! =)

Lopuksi vielä huomautus, että minulle ei näkynyt tekstisi lopussa viiden K:n sääntöä, vain otsikko siitä. Onkohan vika selaimessani vai onko siitä jäänyt jotain pois?

Anna / Mustikkapasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi