”Kuka hoitaa lapset, jos en voi olla menemättä töihin?” Tanskalaisten asiantuntijoiden 11 ohjetta korona karanteeniin

Onhan tämä hieman absurdia. Tuntuu aika epätodelliselta, että karanteeni alkaa kunnolla huomisesta lähtien. Julkisen sektorin työntekijät pysyy kotona. Ja ne jotka voi, pyydetään jäämään etätöihin kotiin. Koulut ja päiväkodit menee kiinni maanlaajuisesti maanantaista lähtien. Me olemme olleet kotona jo tänään ja varustelleet tulevia viikkoja varten. Olen nähnyt kuvia Suomesta, jossa joissakin kaupoissa on ostettu vessapaperihyllyt tyhjiksi.

Mietin että tarviiko sitä vessapaperia oikeasti valtavat määrät? Symbolisoituuko vessapaperiin sivistys ja turvallisuudentunne, joten on pidettävä huolta siitä, ettei tuo luksustuote vaan pääse loppumaan? Luin Danmarks Radion artikkelista, hamstrauspaniikki on ihmisen normaali reaktio kriisitilanteessa. Varustelu on selviytymisreaktio.

Tilasin netin kautta kaupasta meille ruoat kahdeksi viikoksi. Huomenna ajan läheiseen kaupunkiin Koldingiin hakemaan tilauksen. Näin säästyttiin hamstraus-paniikilta, mutta myös ihmisjoukoilta. Joukkojen vältteleminen on yksi ensimmäisistä ohjeista, mitkä meille valtiolta annettiin. Uutisissa kyllä tiedotetaan jatkuvasti, että hamstraaminen on aika turhaa, sillä kaupoista ei tavara lopu.

On tullut seurattua kiinteästi uutisia ja niin varmasti tekee koko Tanska. Olen seurannut uutisia, livelähtyksiä, paneelikeskusteluita, keskusteluohjelmia ja jopa lastenkanava Ramasjang on kertonut lapsikatsojille koronasta. Pitkin päivää on myös tullut uutisia, joita on vaikea uskoa todeksi. Yksi todella huono uutinen oli se, että Itävallan laskettelureissusta palanneet tanskalaiset toivat viruksen kehossaan kotimaahansa. Eikä yksi tai kaksi, vaan 139 tanskalaista.

139. On todella olennaista jättää matkustelut sikseen joksikin aikaa. Ja kaikki muukin kiva ja hauska, vaikka se harmillista onkin. Koronaviruksen vaara piilee sen eksponentiaalisessa kasvussa. Mitä enemmän sairastuneita on, leviäminen kumuloituu eksponentiaalisesti. Tämä kasvukäyrä pitää saada katkaistua, ja siksi karanteenit ja ihmisjoukkojen vältteleminen on todella tärkeää.

Vähän aikaa sitten DR (Danmarks radio, Tanskan yleisradio) lähetti live- keskustelun, jossa lääkärit pohtivat sitä, miten koronavirus saadaan kuriin Tanskassa. Lääkärien sanoma oli selkeä: se on täysin kansalaisista kiinni. Jos ihmiset toimii oikein, virus voidaan saada hallintaan.

Asiantuntijoiden 11 ohjetta karanteeniin

Yleisradio kyselee kansalaisilta:

”Kuinka käsittellä uutta todellisuutta? Kuinka suoritat työsi? Kuinka huolehdit lapsistasi? Kuinka pääset läpi seuraavien viikkojen aikana, kun Tanska suljetaan enemmän tai vähemmän? Lähetä neuvoja ja suosituksia, mieluiten videolla, osoitteeseen 1212@dr.dk. ”

Neuvoja ja ohjeita päivitetään koko ajan, sen lisäksi ihmiset ovat etäyhteydellä vierailemassa televisio-ohjelmissa. Näin tänään aiemmin, kun tuttu äiti kyseli suorassa lähetyksessä Skypen välityksellä, miten kertoa lapsillemme viruksesta ja karanteenista. Media-alan työläisillä on kiire. On paljon, paljon tehtävää.

1. Menenkö töihin?  

Kaikki virkamiehet, jotka eivät suorita kriittisiä tehtäviä, lähetetään kotiin perjantaina ja kaksi viikkoa siitä eteenpäin.
Jos olet yksityisellä sektorilla työntekijänä, sinun on odotettava ilmoitusta työnantajalta.

”Et voi päättää itse, että et mene töihin. Työnantaja päättää, kuka tulee töihin, joten joudut odottamaan ohjeita työantajaltasi, sanoo asianajaja Rikke Agervig Helles.

2. Voinko viedä lapseni hoitoon?

Maanantaista lähtien kaikki päiväkodit suljetaan 14 päiväksi, ja viranomaiset suosittelevat, että pidät lapsesi kotona jo ennen maanantaita. Hoitoapua hoidetaan niille, joilla ei ole muita vaihtoehtoja.  Koulut ja laitokset pidetään avoimina vanhemmille, jotka eivät löydä muita ratkaisuja, ja vanhemmat, jotka eivät löydä ratkaisua ja jotka suorittavat jonkin yhteisömme kriittisistä tehtävistä, saavat lapsilleen hoitopaikan. Ohjeen antoi pääministeri Mette Fredsiksen.

3. Menenkö kouluun/opiskelemaan?

Peruskoulujen oppilaat ja korkeakoulujen opiskelijat  lähetetään kotiin. Koulutuslaitokset sulkeutuvat perjantaina, mutta pääministeri kehottaa opiskelijoita pysymään kotona jo nyt. Tietyt laitokset pidetään avoimina vanhemmille, jotka eivät löydä toista ratkaisua, ja vanhemmille, jotka suorittavat kriittisiä tehtäviä eivätkä löydä toista ratkaisua.

4. Voinko käydä kaupassa?

Kyllä, voit. Mikään hallituksen toiminnassa ei viittaa siihen, että supermarketit ja ostoskeskukset on suljettava. Tavaroita on myös riittävästi.  Siksi Salling Group, Coop, Dagrofa ja Rema 1000 kannustavat asiakkaita ostamaan yhtä paljon, kuten yleensä. Sitten riittää kaikille, sanotaan yhteisessä lehdistötiedotteessa. Kansallisen poliisin viestintäjohtaja viestii: ”Sinun ei tarvitse hamstrata. Ruokapulaa ei ole, ja poliisi ja muut viranomaiset huolehtivat toimitusvarmuudesta NOST: n (National Operational Staff, toim.) Kautta, viestintäjohtaja Anders Frandsen kirjoittaa Twitterissä.

5. Voinko kulkea  julkisilla?

Kyllä voit, mutta sinun on oltava varovainen.  ”Hallitus on kehottanut lentoliikenteen harjoittajia lisäämään kapasiteettiaan, jotta matkustajat voivat olla kauempana toisistaan, samoin kuin he ovat kehottaneet meitä tanskalaisia ​​rajoittamaan julkisen liikenteen käyttöä etenkin ruuhka-aikoina”, sanoo kuluttajaneuvoston ajattelun varajohtaja Vagn Jelsøe.

6. Pitääkö 20-30 henkilön tapahtumatkin peruuttaa?

Yli sadan henkilön tapahtumat peruutetaan. Riskit on kuitenkin olemassa myös pienemmissä kokouksissa ja tapaamisissa, etenkin jos osallistujat ovat riskiryhmään kuuluvia. Joten harkitse, kannattaako tapaaminen perua, neuvoo Århusin yliopistollisen sairaalan tartuntatautien erikoislääkäri, Merete Storgaard.

7. Voinko matkustaa?

Sinun on noudatettava ulkoministeriön matkaohjeita, jotka osoittavat useita alueita, joista tulee pysyä poissa. Mutta yleensä vastaus tähän kysymykseen on: ”Ajattele todella, todella tarkkaan, jos haluat matkustaa seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana”, sanoo ulkoministeriön Erik Brøgger Rasmussen. Joillekin tanskalaisille sovelletaan erityisiä suosituksia: ”Soitamme tänään erityisen puhelun niille kansalaisryhmille, jotka ovat riskiryhmissä ja sanomme heille, ettei heidän tulisi matkustaa. Ihmisten on  pidettävä huolta itsestään.”

8. Voinko mennä salille?

”Älä mene.” Niin lyhyt ja ytimekäs on vastaus Merete Storgaardilta, tartuntatautien erikoislääkäri, Århusin yliopistollinen sairaala.

9. Voinko mennä kirjastoon?

Ei, kirjastot sulkeutuvat nyt ja pysyvät suljettuina seuraavien 14 päivän aikana. Niin tekevät kaikki sisätiloissa sijaitsevat kulttuurilaitokset, kirjastot, vapaa-ajanviettomahdollisuudet ja niin edelleen. Vastaajana Tanskan pääministeri Metter Fredriksen.

10. Mitä tapahtuu 14 päivä päästä?

”Tarkoituksena on hillitä viruksen leviämistä. Siksi meidän on seurattava vaikutuksia tiiviisti. Tällä hetkellä meidän kaikkien on noudatettava viranomaisten suosituksia, jotta kaiken kaikkiaan sillä olisi suurin mahdollinen vaikutus,” sanoo Merete Storgard, tartuntatautien erikoislääkäri, Århusin yliopistollinen sairaala.

Lähde: Danmarks Radio

Tänään on myös mietitty, miten karanteeniaika käytetään

View this post on Instagram

Koronavirus karanteeni aloitettu sillä, että lapset sai nukkua aamulla pitkään😴💤🧡 Sen jälkeen on pelattu, löhötty, luettu kirjoja, tein läppärillä hommia, päivittelin sometilejä, on katsottu silmä kovana uutisia, käynyt keskusteluja ihmisten kanssa netissä, käyty pihalla trampalla, syöty ja nyt lepuutellaan vatsaa💯 Oon onnekkaassa asemassa, koska voin tehdä hommia omalla studiolla -tai täällä kotona. Monet ei voi. Monilla on näinä viikkoina tärkeä tehtävä painaa hommia, kun oma "ei tärkeä työ kriisitilanteissa" on hoitaa lapsia ja olla varovainen. Tulevina viikkoina asenne tulee siis olemaan se, miten siistiä on olla jengillä kotona🙌 Voidaan käydä biisillä, metsäretkellä, pelata videopelejä, joogailla, puuhastella lenkkeilyä, maastopyöräillä ja kokkailla kaikkea mahtavaa herkkuruokaa. Ja nukkua! Voin kirjottaa. Käsikirjoituksia ja blogia. Ai että kun siistiä 💯🧡 Saa olla lasten kanssa yhdessä oikein urakalla. Mitäs teillä puuhataan, jos ja kun karanteeni iskee päälle?🧡 📸@jyllanninsuomineito #koronakaranteeni #corona #kaksplusblogit

A post shared by Terhi-Anneli Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

 

 

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä