Kulutusjuhla eriarvoistaa, mutta myös muistuttaa mikä on elämässä tärkeintä

Puin koululaiselle pyjamaa ja selitin, ettei minulla ole yhtään ylimääräistä rahaa rällätä.

”Black Friday”!”

Huudahti 8-vuotiaani. Siitä on kuultu kavereilta, koulussa, kadulla, uutisissa ja ihan joka paikassa. Ei sillä että lapseni ymmärtäisi mitä se tarkoittaa, mutta hypetys yltää lasten maailmaan asti. Jotain jännää se sitten vissiin on ja on pakko saada olla mukana. Ja mikäs sen tehokkaampaa, kuin synnyttää tarpeita lapsissa ja asettaa kulutuspaineet perheisiin.

Puin koululaiselle pyjamaa ja selitin, ettei minulla ole yhtään ylimääräistä rahaa rällätä. Joulu on tulossa ja joulunaika ja alkuvuosi on aina erityisen rankkaa pienyrittäjälle.

Tiedän paljon pienyrittäjiä, joka kiikkuvat köyhyysrajoilla. Vaikka meidän jääkaapistamme löytyy ruokaa, se ei silti tarkoita sitä että me voisimme lähteä kuluttamaan yrittäjäperheemme tiukkaa budjettia kulutusjuhlaan. Ja jos me emme pysty, niin takuulla on muitakin perheitä jotka eivät pysty.

Kansallisen ruoka-apututkimuksen mukaan suomalaisissa leipäjonoissa käyvistä kolmannes on lapsiperheitä

  • Väestöryhmien väliset terveyserot Suomessa ovat länsimaiden jyrkimpiä.
  • Ylimmän ja alimman tuloviidenneksen elinajan odotteen eron arvioidaan olevan keskimäärin 10 vuotta.
  • Suomessa noin 110 000 lasta elää köyhyydessä.
  • Ruoka-apua jakavien kokemusten mukaan leipäjonot kasvavat jatkuvasti.
  • Kansallisen ruoka-apututkimuksen mukaan suomalaisissa leipäjonoissa käyvistä kolmannes on lapsiperheitä
  • 92% leipäjonojen asiakkaista pitää ruoka-apua välttämättömänä.

Venner

Mitä on Black Friday- tyyppiset kikkailut, ellei kulutusjuhlaa joka eriarvoistaa?

On olemassa perheitä, joilla on hädintuskin varaa ruokaan. Ja sitten on perheitä joilla ei ole varaa ruokaan. Olen ollut vähävarainen, joten tiedän miltä se tuntuu. Tiedän myös miltä tuntuu kulutusbuumi, kun olet niin kaukana siitä kaikesta. Lähdetään huvikseen shoppailemaan on kuin kuulisi vierasta kieltä. Todellisuuden taso, joka ei ole sinua varten. Kun ei ole edes varaa valita, osallistuuko kulutusjuhlaan vai ei.

Ihmisillä ja perheillä on erilaisia lähtökohtia, vastoinkäymisiä, sattumia ja sairautta. Elämä on epävarmaa, kaikki ei ole hallinnassamme ja oikeastaan mitä tahansa voi tapahtua. Vähävaraisen arki on sitä samaa putkea, kun joutuu hokemaan sekä itselleen ja muille ei oo:ta. Se ei ole välitila tai hetkellinen häiriötila, vaan realiteetti jossa eletään jokapäiväistä elämää.

Mitä on Black Friday- tyyppiset kikkailut, ellei kulutusjuhlaa joka eriarvoistaa?

Yksi todella hyvä puoli näissä hullutteluissa on, sillä ne muistuttavat siitä mikä on elämässä oikeasti tärkeää.

Edesmennyt yrittäjämummuni tapasi sanoa krääsänsä keskellä että eihän näitä hautaan mukaansa saa. Mummuni  oli säilyttänyt valtavat määrät tavaraa, joita hän keräsi matkoiltaan ympäri maailman. Mutta samalla kun hänelle oli vaikeaa luopua tavaroista joihin liittyi tärkeitä muistoja, hän tiedosti että ne olivat lopulta kuitenkin arvottomia. Sillä ei mikään aineellinen voi poistaa sellaista kipupistettä, joka liittyy arvoomme ihmisinä. Hoitokeino tyhjyyden tunteeseen tai tie hyvän olon saamiseen ei ole omistaminen, vaan aito ja syvällinen elämä.

Yksi todella hyvä puoli näissä hullutteluissa on, sillä ne muistuttavat siitä mikä on elämässä oikeasti tärkeää. Ne saattavat räikeydellään havahduttaa ajattelemaan omaa kulutustaan syvällisemmässä ja suuremmassa mittakaavassa. Asiat, materia ja pinnallinen hyödyke voi helpottaa hetkellisesti kuin särkylääke. Mutta aivan kuten lääke, ei materia poista sairauden alkulähdettä tai tee ketään  lopulta onnelliseksi.

Kulutusta tulisikin miettiä suurempana kokonaisuutena, ei yksittäisinä tekoina. Voisi haalisimisen sijaan pohtia sitä, miksi erilaiset tarpeet syntyvät ja mikä niiden todellinen syntysija on. Jos emme arvottaisi itseämme ja toisimme sen mukaan mitä meillä on vaan ketä me oikeasti olemme, ehkä syvällinen arvomaailman muutos laittaisi hyvän kiertämään. Jos omistamisella ja materialla hankittu status menettäisi yhteiskunnassa joskus merkityksensä, ehkä ympäristön kuormituskin vähenisi ja luonto alkaisi elpyä.

Olen oikeastaan kiitollinen siitä, että me emme voi osallistua kulutusjuhlaan. Olen myös kiitollinen siitä, että meillä ei ole sairautta, meillä on koti joka suojelee meitä, kaapeissa terveellistä kasvisruokaa, myötätuntoon perustuva elämäntapa ja että meillä on toisemme. Sillä viimeistään silloin kun ihminen kohtaa vastoinkäymisiä tai seisoo yksinäisenä vanhuksena roinavuoriensa keskellä, Black Fridayn tapaiset tempaukset menettävät merkityksensä.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä