Kun äiti juo, sikiökin juo – jo pienikin määrä alkoholia voi vaurioittaa lasta

Kuvassa odotan kuopustani.

Kumpikin raskauteni oli suunnittelematon ja kuopuksen raskaus paljastui juhannuksen jälkeen. Oli ollut aika kostea suomalainen juhannus.

Alkoholi on myrkky, joka aiheuttaa eniten sikiövaurioita

Olen nähnyt raskaanaolevien nauttivan lasin kuohuvaa tai viiniä. Yksi lasi kesti toki koko illan ja odottavien äitien näki juovan yleisesti viiniä ravintolaillallisilla tai kutsuilla. Asia tuntuu kuitenkin varsinkin täällä Tanskassa olevan enemmänkin naisen vapautumiseen ja itsemääräytymiseen liittyvää ylpeyttä.

Neuvolassa sanottiin että ei se lasi mitään haittaa. Joka paikassa ollaan yleisesti sitä mieltä, ettei yksi lasi voi vahingoittaa kohdussa kasvavaa lasta.

Join alkoholia alkuraskauden aikana, ennen kuin edes tiesin olevani raskaana. Mutta eihän siitä kai voi olla haittaa kun raskaus oli vielä niin alussa. Vai voiko?

Akateemisesti koulutetut yli 30-vuotiaat tanskalaiset äidit käyttävät eniten alkoholia raskausaikana

Belfastissa Pohjois-Irlannissa on tehty tutkimusta, jossa tutkimukseen osallistuvat äidit joivat lasillisen viiniä ja sen jälkeen sikiötä seurattiin ultraäänilaitteella. Lasillisen jälkeen sikiön liikkeet hidastuivat kolmen tunnin ajaksi.

Lasillisen jälkeen sikiön liikkeet hidastuivat kolmen tunnin ajaksi

  • ”Meitä kiinnostaa etenkin alkuraskauden alkoholialtistus, eli ne viikot, jolloin äiti ei ole välttämättä tiennyt olevansa raskaana. Uskomme, että laaja-alaiset vauriot tapahtuvat juuri tuona aikana.” Nina Kaminen-Ahola

Alkoholi on myrkky, joka aiheuttaa eniten sikiövaurioita. THL:n tutkimuksessa selvisi, että 7 prosenttia synnyttäneistä äideistä oli käyttänyt alkoholia raskausaikana vielä sen jälkeen, kun raskaus oli varmistunut. Eikä kyse ole syrjäytyneiden ongelmasta, vaan raskaudenaikaista juomista esiintyy kaikissa yhteiskuntaluokissa.

Tanskan kehitysvammaliiton mukaan akateemisesti koulutetut yli 30-vuotiaat tanskalaiset äidit käyttävät eniten alkoholia raskausaikana.

  • ” On tutkittu, että sikiön maksa ei kykene polttamaan alkoholia, ja raskauden aikana nautittu alkoholi kulkeutuu istukan kautta sikiön kaikkiin kudoksiin. ” Kehitysvammaliiton FASD-koordinaattori Sari Somer

Kun äiti juo, juo myös sikiö

Alkoholi läpäisee istukan ja siirtyy napanuoran kautta sikiöön aiheuttaen mahdollisia vaurioita, sillä sikiön elimistö ei pysty käsittelemään alkoholia samalla tavalla kuin aikuisen. Kun äiti juo, juo myös sikiö.

Alkoholi voi vaurioittaa sikiötä raskauden jokaisessa vaiheessa, sillä keskushermosto kehittyy koko raskauden ajan. Jokaisella elimellä on oma kehitysjaksonsa raskauden aikana ja tällöin elimet ovat myös haavoittuvimmillaan. Alkoholipitoisuudet nousevat sikiöllä erityisen korkeiksi suuren vesipitoisuuden omaavissa elimissä, kuten aivoissa.

3 500 eli kuusi prosenttia Suomessa syntyvistä lapsista altistuu raskauden aikana vaararajan ylittävälle määrälle alkoholia vuosittain.

Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on tällä hetkellä yksi merkittävimmistä kehitysvammaisuuden aiheuttajista länsimaissa ja arviolta 3 500 eli kuusi prosenttia Suomessa syntyvistä lapsista altistuu raskauden aikana vaararajan ylittävälle määrälle alkoholia vuosittain.

FASD (fetal alcohol spectrum disorders) tarkoittaa alkoholin aiheuttamien sikiövaurioiden laajaa kirjoa. Vaurioiden vakavin muoto on FAS, joka tarkoittaa sikiön alkoholioireyhtymää. Diagnosoidut oireyhtymät ovat kuitenkin kuin jäävuoren huippu, sillä lievempiä alkoholivaurioita tiedetään olevan mutta niiden tunnistaminen vain on haastavampaa.

Tyypillisiä alkoholin aiheuttamia vaurioita ovat muun muassa kasvuhäiriöt, älyllisen ja kielellisen kehityksen viivästymät, keskushermoston toimintahäiriöt, elinten epämuodostumat, kehitysvammat sekä psyykkiset oireet. Alkoholin aiheuttamien sikiövaurioiden laajaa kirjoa kuvaava FASD koskettaa suurta joukkoa lapsia, nuoria ja aikuisia. Odottavan äidin alkoholilla läträilyt vaikuttavat heidän koko loppuelämäänsä.

Kun oma taapero villiintyy, ei kuuntele ja tunteet lyö yli, mietinkö silloin omia raskausajan viinejäni?

Takuulla mietin, vaikka lapsen käytös ei johtuisikaan lievästä sikiöaikaisesta alkoholivauriosta. Ajatus on silti henkeäsalpaavan karmiva. Pään täyttää mielikuvat liikkumattomasta sikiöstä, joka ei pysty kamppailemaan istukan ja lapsiveden kautta tulevaa alkoholimyrkystä vastaan. Kumpikin raskauteni oli suunnittelematon ja kuopuksen raskaus paljastui juhannuksen jälkeen. Oli ollut aika kostea suomalainen juhannus.

Kuinkahan paljon joukossamme on lieviä alkoholivaurioisia, joista emme vain ole tietoisia?

Tarkkailen lapsieni kasvoja ja pelkään löytäväni fas-piirteitä.

Kuinkahan paljon joukossamme on lieviä alkoholivaurioisia, joista emme vain ole tietoisia? Ihmisiä jotka elävät näkymättömän vamman kanssa itsekin vauriostaan tietämättöminä.

Mennyttä en voi enää muuttaa, mutta jos odotat lasta ja mietit alkoholi kohtuukäyttöä, harkitsisin asiaa vakasti uudelleen.

Lisää tietoa FASD:ista  ja  FASD- tukiverkostosta löydät Kehitysvammaliiton sivuilta.

Lue myös juttuni tupakoinnista raskausaikana: ”Kun odottava äiti tupakoi, vauvakin tupakoi – 15% suomalaisista äideistä sauhuttelee yhä raskauden aikana”

Seuraa blogiani myös Instagramissa ja Facebookissa

 

Kommentit

6 kommenttia

Olin jonossa hedelmöityshoitoihin kun raskaus alkoi yllättäen spontaanisti. Seksiä ei laskelmieni mukaan ollut ovulaation aikaan eikä ennen sitä joten raskaus tuntui sinä kuukautena epätodennäköiseltä (ovulaatio olikin tapahtunut viitisen päivää myöhemmin vaikka kierto oli aikaisemmin ollut säännöllinen). Spraymaalasin huonekaluja ja kävin naistenillassa jossa join kolme lasillista viiniä. Seuraavalla viikolla selvisi että olen raskaana. Voi sitä huolen määrää siitä maalaamisesta ja niistä kolmesta viinilasillisesta. Lääkäri raihoitteli ettei ole mitään hätää. Noudatin todella tarkkaan ruoka ja juomasuosituksia koko loppuraskauden. Luin artikkelin jossa englantilaiset lääkärit kertoivat että on paljon naisia jotka tekevät abortin kun pelkäävät miten heidän juomosensa ennen kun he tiesivät raskaudesta vaikuttaa sikiöön. Alkoholi on hermomyrkky ja raskaana sitä ei tulisi tietenkään naittia mutta tämä aika ennenkuin tietää olevansa raskaana jos silloin on nauttinut alkoholia ei todennäköisesti pahaa haittaa ole ehtinyt tapahtua eikä tästä pitäisi syyllistää.

Minulla on eräs tuttu, jolla on hyvin vahva fas. Siitä syystä olen ollut tietoinen asiasta jo kauan ennen ensimmäistä raskautta. Sainkin vähän silmienpyörittelyä, kun en kippistänyt minulle tarjotulla kuohujuomalla ensimmäistä raskauttani…

Itse olin täysin alkoholitta raskausajan enkä kokenut sitä edes mitenkään vaikeaksi – hieman haastavampaa oli kieltäytyä lakritsasta ja salmiakista, mutta niitäkin ilman hyvin pärjäsi 😀

Hei,

ei se varmasti vaikeaa olekaan, eikä olisi ollut omallakaan kohdalla. En ollut ollenkaan tietoinen että jo pieni määrä on mahdollinen riski sikiölle. Kulinaristisena luonteena hyvä viini kuuluu juhla-ateriaan, mutta olisin hyvin voinut olla ruokajuomia juomatta, jos olisin tiennyt.

Kirjoitukseni tarkoitus on painottaa uusinta tietoa alkoholinkäytöstä raskausaikana vrs.tanskalainen juomiskulttuuri, jossa raskaanaolevia ei varoiteta alkoholin vaaroista. Sanotaan että annos tai kaksi ei haittaa sikiötä.

Hienoa että raskausaikasi oli tipaton 🙂

Tärkeä aihe, josta ei voi koskaan muistutella tarpeeksi. Esikoista odottaessani anoppini yritti tarjota minulle useamman kerran viinilasillista, koska ”ei yhdestä mitään haittaa ole”. ”Muttei hyötyäkään”, vastasin ja kieltäydyin.

Tärkeä aihe!
Esikoista odottaessa olen muistaakseni juonut ennen kuin tiesin olevani raskaana. Sama neljännen kohdalla. Raskaana ollessa olen ehkä kulauksen maistanut jotain juomaa miehen lasista.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä