Kun kuukautissuojani oli vessapaperi – kuukautisköyhyys on yhä vaiettu asia

Opiskelin aikoinaan liian pitkään ja vaihdoin pari kertaa opiskelupaikkaa. En ollut osannut 18-vuotiaana päättää koko loppuelämääni ja haahuilin opinahjosta toiseen. Päättämättömyys johti siihen että opintotukeni loppui kesken kaiken ja vaikka kävinkin opiskelujen lisäksi kolmessa eri työssä, elin silti köyhyysrajalla.

Köyhyys on sitä kun jokainen kauppareissu on pieni nöyryytys. Kun jokainen ”lähdetään yhdelle” aiheuttaa häpeää, kieltäytymisen ja löydät itsesi suurimman osan aikaa istumasta kotona neljän seinän sisällä. Mihinkään ei ole varaa mennä.

Jos ei ole koskaan ollut oikeasti köyhä, ei ole helppo ymmärtää sitä miten paljon parikin euroa merkitsee

Asuin vieraassa kaupungissa ja suku oli kaukana. En olisi ylpeydeltäni pyydellytkään apua tuon tuosta, mieluummin keräsin kämppisten pulloja ja söin nuudeleita toista viikkoa. Jos ei ole koskaan ollut oikeasti köyhä, ei ole helppo ymmärtää sitä miten paljon parikin euroa merkitsee.

Oli myös aikoja kun kuun loppu häämötti ja taskussa oli pari euroa. Punnitsin mahdollisuuksiani alepan hyllyköiden välissä: ostaako soijaa ja spagettia, vai kuukautissuojat? Ratkaisu oli helppo, nälkä valitsi makaronipussin.

Kuukautisten aikaan käärin joskus pikkuhousuihin vessapaperia

Todella kipeät kuukautisvaivat piti hoitaa jotenkin muuten, lenkkeilemällä ja kestämällä. Särkylääkkeisiin ei ollut varaa. Kuukautisten aikaan käärin joskus pikkuhousuihin vessapaperia.

Epämukavuuteen ja epäkäytännöllisyyteenkin tottuu, jos on pakko. Toki vuoto tuli usein läpi, mutta senkin kanssa oli vain elettävä. Häpeä köyhyydestä ja siitä ettei pystynyt edes ostamaan kuukautissuojia sai hiljenemään koko asiasta.

”Ihmisen jolla ei itsellään ole pulaa rahasta on vaikea ymmärtää, miksei toinen pysty ostamaan muutaman euron tuotetta.”Paitsi että meidän on vaikea ymmärtää todellista köyhyyttä, meidän voi olla myös vaikea hyväksyä, että sitä on Suomessakin, Milla Pyykkönen Naisasialiitto Unionilta toteaa.” YLE.fi

On olemassa perheitä, joilla on hädintuskin varaa ruokaan. Ja sitten on perheitä joilla ei ole varaa ruokaan. Jos perheillä ei ole varaa ruokaan, tuskin on varaa kuukautissuojiinkaan. On olemassa halpoja suojia ja pitkäkestoisia kuukuppeja, mutta sopivatko ne kaikille? Ja jos viikkobujetti on parikymmentä euroa, on useamman euron lohkaisu kuukautissuojiin joka tapauksessa iso summa. Jos perheessä on vielä useampi tyttö tai nainen, kulut kasvavat.

Kuukautiset ovat kuitenkin edelleen asia josta ei yleisesti kauheasti puhuta, jolloin kuukautisköyhyys ei ole juurikaan ollut esillä. Mitä enemmän tiedämme kuukautisista ja puhumme niistä, sitä avoimemmaksi ilmapiiri muuttuu pikkuhiljaa. Se auttaa tekemään päätöksiä ja muutoksia.

Kyseessä on kuitenkin pakollinen asia, joka pitää oikeasti hankkia

”On paljon perheitä, joissa on teini-ikäisiä tyttöjä ja äiti, jotka tarvitsevat kuukautissuojia. Niihin investointi saattaa olla tällaiselle vähävaraisemmalle perheelle aika iso summa kuukaudessa. Kyseessä on kuitenkin pakollinen asia, joka pitää oikeasti hankkia” Tanja Lahtinen, HOPE

Asiassa on kyse niin tasa-arvosta kuin seksuaaliterveydestä. Naisen seksuaaliterveys voi olla aika kallista, huomioonottaen ehkäisyn, kuukautiset ja muuta mahdolliset hygieniatuotteet ja gynekologiset terveysongelmat.

Iso-Britanniassa alkoi kiivas keskustelu aiheesta vuosi sitten. Kävi ilmi, että monet jättävät menemättä kouluun kuukautisten aikana juuri siksi, ettei ole rahaa ostaa kuukautissuojia. FreePeriods-kampanja vaatii siellä nyt ilmaisia kuukautissuojia niille köyhistä oloista tuleville lapsille ja nuorille, jotka saavat myös ilmaisen kouluruuan.

Ratkaisuksi on ehdotettu kuukautissuojien verottomuutta tai tarvikkeiden jakamista ilmaiseksi. Mielestäni molemmat vaihtoehdot tulisi olla mahdollisia ja osana arkeamme vähentämässä eriarvoisuutta.

MITEN VOIT AUTTAA?

Hopen yhteystiedot löytyvät täältä ja Planin kautta voit lahjoittamalla tukea tyttöjen oikeuksia. Esimerkiksi Hope ry ottaa mielellään lahjoituksina kuukautissuojia.

Lue pitkäkestoisesta kuukautiskupista

 

 

 

 

 

Kommentit

6 kommenttia
Terhi-Anneli

Hei,

joo kuulostaa kyllä tutulta 😀 Ei ollut miellyttävää ja siihen vielä liikuntatunnit päälle… Onneksi on kuukuppeja nykyään ja löysinkin näin aikuisena sopivan 🙂

Terhi

Avatar

Kiitos, tärkeä aihe!

Avatar

Asun Skotlannissa ja täällä jaetaan siteitä ja tamponeja ilmaiseksi. Collegen vessoissa isot korit ja jopa paperipusseja että voi ottaa kotiinkin mukanaan. Aivan ihana juttu!

Terhi-Anneli

Hei,

onpa aivan loistava juttu! Tätä toivottavasti tulee lisää 🙂

Avatar

Niin tuttua. Vessapaperiin tuli aikoinaan teininä tukeuduttua. Äitini osti siihen aikaan kaikista halvimpia peukalon paksuisia suojia, joiden täytteenä oli jotain ihme vanumutua ja jotka kiertyivät housuissa epämääräisiksi palloiksi. Niitä oli mahdoton koulussa käyttää piukoissa teinin farkuissa. Sain kaerjäämällä aina harvakseltaan jotain ohuempia libresse-kopioita, joita sitten säästeliäästi käytin niin että joka vessareissulla paperilla koitin kuivata pahimmat vuodot siteestä, ettei tarvinnut heittää pois ennenkuin oli viimein aivan pakko :’D Aikuisena, vaikka rahaa on omalla perheelläni niukasti mutta riittävästi, on ollut vaikea päästä eroon liiallisesta säästeliäisyydestä ja hamstrauksesta. Käytän edelleen vaatteita kunnes ne konkreettisesti hajoaa päälle! Kyllä tuo ajatus ryvettyneestä siteestä housuissa silti puistattaa näin 15 vuoden jälkeen.

Avatar

Kiitos tärkeästä aiheesta!
Itse muistan tuskailleeni aiheen parissa jo heti kuukautisten alettua. Asuin isäni kanssa eivätkä välit olleet erinomaiset, en todellakaan kehdannut puhua menkoista isälle. Sain viikkorahaa 2e eli karkeasti 8e kuukaudessa, jolla ostin itse omat suojani ja niihin upposi toki yli puolet kuukausibudjetistani. Tämä oli siis 12- 16-vuotiaana(sitten sain kesätöitä ja rahat riittivät paremmin). Kun olin 17 niin isä kysyi tarvitsenko rahaa kuukautissuojiin no, en enää siinä vaiheessa, kun olin oppinut ne kesätyörahoista budjetoimaan .

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä