It´s a boy – and it´s a vegan? Kuninkaallinen vegaanivauva voisi muuttaa maailmaa

Prinssi Harry ja Meghan ovat saaneet vauvan. Eikä minkä tahansa vauvan.

Harryn ja Meghanin syntymätön lapsi aiheutti  jo valtavan määrän mediahuomiotoa ja nyt synnyttyään vielä enemmän, erityisesti siksi että parin on kerrottu aikovan kasvattaa lapsensa vegaaniksi.

Vegaani välttää kaikkea eläinperäistä elämässään ravinnosta, vaatetuksesta ja eläintarhoista ratsastukseen.

Vegaaneita on maailmassa edelleen häviävän pieni määrä mutta vegaanius on kuitenkin varsin tunnettu siitä miten se haastaa mm. lihansyönnin tradition ja aiheuttaa siten paljon vastustusta. Yhteiskuntamme kun perustuu eläinten hyötykäytölle ja eläinperäisten tuotteiden valmistamiselle, joten on todella ymmärrettävää että jokin täysin vastakohtainen elämäntapa ja aate synnyttää vastareaktion.

Kun maailmanlaajuisesti seurattu kuninkaallinen pari sitten julistaisi kasvattavansa lapsensa täysin toisin kuin suurin osa valtaväestöstä on kasvatettu, voisi se aiheuttaa defensiivisyyden aallon.

Mutta kuninkaallisilla ja julkisuuden henkilöillä on valtavasti vaikutusvaltaa. He voisivat asettaa tärkeän esimerkin suurille massoille.

”The change of heart” on elokuvissa kaunis ja lyhyt lause, jonka jälkeen henkilöhahmo muuttaa täysin toimintansa suuntaa.

The change of heart – rohkeus muuttaa toimintaa ymmärtäessään olevansa väärässä

”The change of heart” on elokuvissa kaunis ja lyhyt lause, jonka jälkeen henkilöhahmo muuttaa täysin toimintansa suuntaa. Vääriin uskomuksiin perustunut toiminta lakkaa, sillä kuka rationaalinen ja tunteva ihminen ei muuttaisi käytöstään kuullessaan asioiden todellisen laidan? Me emme kuitenkaan toimi yhtä loogisesti ja suoraviivaisesti kuin elokuvien henkilöhahmot.

Vaikka me ihmiset olemme rationaalisia, se ei kuitenkaan tarkoita sitä että me toimisimme rationaalisesti.

Me kaikki synnymme ja kasvamme kulttuuriin, jossa eläinten hyötykäyttö on normaalia. Se otetaan annettuna totuudesta siitä, miten eri lajit ovat eri arvoisia ja kaikki elävät olennot eivät ole itseisarvoisia kuten me ihmiset olemme. Pienestä asti me totumme siihen että vaikka eläimen kärsimys satuttaa, se pitäisi vain hyväksyä osana elämän kiertokulkua. Kognitiivinen dissonanssi ohjaa toimintaamme ja hiljentää myötätunnon ja ration äänen.

Vaikka me ihmiset olemme rationaalisia, se ei kuitenkaan tarkoita sitä että me toimisimme rationaalisesti.

Mutta vaikka me kuulemme päteviä perusteluja vegaaniudelle, luemme enenevässä määrin vegaaniutta puoltavia uutisia, kohtaamme kovia faktoja ja tunnemme sydämessämme että meidän tulisi muuttaa käytöstämme eettisemmäksi, ympärisöystävällisemmäksi ja moraaliamme vastaavaksi, me emme silti tee niin.

Miksi?

Lihansyönnin kulutuksen kolme pääkohtaa

Lihansyönnille on yleensä kolme pääsyytä:

  1. Maku. Lihaa syödään kulttuurissamme paljon ja sen makua opitaan rakastamaan. Yleinen lausahdus onkin ”En voisi elää ilman lihaa”.
  2. Tottumus. Tottumus tulee siitä, kun pienestä lähtien miltei jokaisella aterialla on eläinperäisiä aineososia. Lihatuotteisiin totutaan, niitä on helposti saatavilla ja niitä on helppo valmistaa.
  3. Traditio. Traditio kattaa kulttuuriset tavat. Karjalanpaistit, poronkäristykset, graavilohi ja nakkikastike kuuluvat rakastettuihin ruokiin ja niihin liittyy vahvoja tunnesiteitä. Kulttuuri pyörii paljon ruoan ympärillä ja on vaikea ajatella elävänsä loppuelämää ilman merkityksellisiä herkkuja. Tämän syyn vuoksi kasvisperheet tekevät usein perinneruoista kasvisversiot. Meillä on ruokaan syviä tunnesiteitä ja me haluamme pitää kiinni traditioista jotka ovat merkityksellisiä.

Vaatii luonnonlujuutta antaa sydämensä muuttua. ”Change of heart” tunnistaa ja kyseenalaistaa lajisortoon perustuvat rakenteet, muuttaa elämänkatsomusta, irrottaa koko elämän ajan rakentuneesta tottumuksesta ja mukavuudesta alkaakseen konkreettisesti toimia valtaväestön uskomuksia vastaan.

Mutta tämän ajan lapset, syntyvät ja syntymättömät, saavat uuden mahdollisuuden.

Ja vaatisi aivan valtavan määrän rohkeutta olla jatkuvassa paineessa ja valokeilassa oleva vaikutusvaltainen kuninkaallinen ja haastaa sekä valtaväestön uskomukset, mutta myös ikikaikaisen instiuution normit. Ja koska ”The change of heart” ei ole mikään helppo asia edes tavalliselle ihmiselle, takuulla se ei ole sitä kuninkaalliselle.

Kuninkaallinen vegaanivauva kertoisikin tarinaa siitä, miten olemme murroksen äärellä.

Tämän ajan lapset, syntyvät ja syntymättömät, saavat uudenlaisen mahdollisuuden. Heidän ei ole pakko elää sorron ja kärsimyksen kulttuurissa vaan he saavat aivan uudenlaisen mahdollisuuden kuulla vegaaniudesta jo varhaisessa vaiheessa elämäänsä. Osa heistä kasvaa ehkä jopa vegaaniperheessä ja heillä tulee olemaan täysin erilainen tapa tarkastella maailmaa.

Sillä jokainen vegaanilapsi tai kuninkaallinen vegaanivauva tulee olemaan uudenlaisen maailman siemen. Maailman, jossa myötätunto ja rakkaus vallitsee sorron ja kärsimyksen sijaan.

Seuraa blogia myös

Youtubessa

Instagramissa

Facebookissa

Kommentit

2 kommenttia

Hei!

Se on selvää ettei vanhemmat ole vegaaneita. Luin Livekindly -blogia ja vegeuutisia joissa vegaaniudesta kerrotaan puhutun hovissa. Mitä ikinä se sitten oikeasti tarkoittakaan? He ovat kuitenkin sisustaneet vauvan huonetta vegaanisilla maaleilla ja tarvikkeilla perinteiten sijaan. Ja lisäksi onhan ihan hovissakin asiasta jo väännetty kättä. että voisiko vauva olla vegaani vai ei. Lisäsin otsikkoon kysymysmerkin, jotta tämä epävarmuus ei jäisi epäselväksi. Mutta tästä nyt ei ole selvästikään varmuutta, jossitteluja, toiveita tai sitten pelkoja. Riippuen näkökulmasta tietysti 😉

On vain huhuttu että he kasvattaisivat lapsen vegaaniksi. Ei pariskunta itse ole niin väittänyt missään vaiheessa. Meghan ei itsekään ole täysin vegaani vaan enemmänkin puhtaan ja laadukkaan ruuan ystävä, ja todennäköisesti aikoo myös lasta ruokkia samalla tavalla. Tämä lukee ihan uutisissakin. Meghan on myös blogissaan kirjoittanut että viikonloppuisin saattavat syödä lihaa ja viikolla sitten enemmän kasvispainotteisesti. Myös Harry on vähentänyt lihansyöntiä. Vegaaniudesta ei kuitenkaan ole kukaan puhunut mitään.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä