Kuukautiset ei ole häpeän asia, vaan niitä tulisi kunnioittaa

Työelämässä kuukautisia ei kunnioiteta

Ennen kun minulla oli lapsia, olivat kuukautiseni todella lamaannuttava kokemus. Jo viikkoa ennen kuukautisia pää alkoi olla jähmeä, olin väsynyt, keho keräsi nestettä ja vatsa alkoi turvota. Kuukautisten alkaessa alkoivat krampit. Alavatsa kramppasi säteillen selkään ja reisiin, voin niin pahoin että oksentelin, päätä särki ja ripuloin.

Särkylääkkeellä helpottui ehkä pahin kärki, mutta oli silti todella haastavaa olla töissä sellaisessa tilassa. Toisaalta ajattelin varmasti itsekin, että tämä painetaan sisulla läpi. Suomalainen nainen kun olen, enkä turhista valita. En varmastikaan kuitenkaan ollut mikään tehokkain työntekijä.

Miksi menin töihin tai opiskellessa kouluun, vaikka olo oli niin järkyttävä? Koska eivät kuukautiset ole yhteiskunnassamme mikään syy levolle. Koulukavereiden ja työnantajien suhtautuminen oli lähinnä naureskelua ja vähättelyä. Pahimpina kertoina imoitinkin että kärsin invalidisoivasta migreenistä. En tarvinnut lääkärintodistuksia eikä kukaan koskaan kyseenalaistanut poissaolojani.

Kuitenkin noin 10-15 prosenttia naisista kärsii kovista kuukautiskivuista, mutta varmasti lähes jokaisella naisella kuukautiset oireilevat jotenkin.

  • ”Oireista tärkein on supistuksenomainen alavatsakipu (”kramppi”), joka alkaa vuodon alkaessa, joskus päivä pari aiemmin. Kipu voi säteillä selkään ja reisiin. Yleisoireina voi esiintyä pahoinvointia, oksentelua, ripulia, ilmavaivoja, huimausta ja päänsärkyä. Kipu kestää yleensä 1–2 vrk vuodon alkamisesta.” naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Jos ei ole koskaan kokenut todella kovia kuukautiskipuja, on varmasti täysin mahdotonta ymmärtää miltä ne tuntuvat. Kuukautiskivut eivät näy ulospäin ja koska kyse on jostain niin säännöllisestä kuin kerran kuukaudessa tapahtuvat luonnollinen naisen kehoon liittyvä tapahtuma, asiaa ei nähdä sairauteen verrattavana.

Kuukautiset ovat olennainen osa naiseutta

On kyse todella kauniista asiasta, jota pitäisi suorastaan juhlia

Omat kuukautiskipuni helpottuivat ensimmäisen synnytykseni jälkeen. Kun synnytykseni alkoi, olivat tuntemukset kuitenkin kovin tuttuja, olinhan kokenut kramppeja puberteetti-ikäisestä lähtien. Voin rehellisesti sanoa, että aina luonnollisen synnytykseni toiseen vaiheeseen asti, kivut eivät olleet ylittäneet kuukautiskipujeni tasoa.

Jokainen synnyttänyt nainen pystyy ehkä jollakin tasolla samaistumaan synnytyssupistuksiin. Miksi kuukautiskivuista kärsivä ei välttämättä edes hae sairaslomaa? Miksi kuukautisiin suhtaudutaan niin alentuvasti ja nihkeästi?

  • ”Palvelualojen ammattiliiton työympäristöasiantuntija Erika Kähärä uskoo, että kyse on laajemmasta ilmiöstä, jossa työnantajien suhtautuminen kaikenlaisiin paikallisiin poissaoloihin on jyrkentynyt. Osa työnantajista on alkanut tehdä poissaoloista omia linjauksia, jotka eivät noudata sovittuja ehtoja. Kähärän mukaan taustalla on yritysten jatkuva pyrkimys saada työvoimakulut mahdollisimman alas.” YLE

Kuukautisiin ja kuukautiskipuihin liittyy edelleen häpeäntunteita, joita peitellään. Jos ei suorastaan häpeää, niin suurin osa naisista pitää asian kuitenkin omana tietonaan. Kuukautisista pyritään tekemään huomaamattomat, näkymättömät. Kuukautisista ei paljon huudella, varsinkaan työelämässä. Minua kuitenkin ihmetyttää miksi naisen hedelmällisyyttä ja siihen liittyvää kuukautiskiertoa ei kunnioiteta?

On kyse todella kauniista asiasta, jota pitäisi suorastaan juhlia

Meidän kulttuurimme suhtautuu kuukautisiin todella välinpitämättömästi. Kuukautiset kuitenkin koskee puolta maailman väestöstä ja liittyy olennaisesti elämän kiertokulkuun. Peräänkuuluttaisin aikuistumisriittien perään ja sen esiin nostamista, miten suuri asia kuukautiset on naiseuden kynnyksellä olevalle tytölle- miten rajan ylitettyään hänestä tulee nainen.

On kyse suuresta asiasta naisen elämässä. Kuukautisten alkamisen jälkeen nainen vuotaa joka ikinen kuukausi, lähes läpi koko elämän. Nainen voisi voimaantua oman kehonsa kyvystä luoda elämää sen sijaan, että me huokailemme ja ärsyynnymme kuukautisten luomasta vaivasta.Mutta mitä muuta mahdollisuutta naisilla on, kun kuukautisia ei ymmärrettä ja ne nähdään silkkana vaivana ja esteenä?

On todella surullista miten kuukautiset on vajonneet yhteiskunnassamme jonnekin niin alas, ettei edes naiset osaa osoittaa toisiaan kohtaan solidaarisuutta silloin, kun olisi sen aika. Kuukautiset ovat kuitenkin olennainen osa naiseutta ja meidän tulisi olla niistä ylpeitä.

Kun kuukautissuojani oli vessapaperi – kuukautisköyhyys on yhä vaiettu asia

 

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Don’t believe these stories, many of these girls know what they were coming to Europe to do. They saying these stories just to get pity but they never think of the future and they never think of the damage and shame they’re going to bring upon Nigeria. Yes, Nigeria is bad but still better than many countries, they are lands to farm on in Nigeria, if their parents can’t afford sending them to school, why not learn hand work, they all want to come to Europe thinking Europe is a bed of roses. I pray she get help because of her innocent child.. They decided to travel on their own, nobody forced them.

Avatar

Asemani työmarkkinoilla on jo ennestään heikko, koska ”kuitenkin hankkiudun heti raskaaksi”. Tähän kun vielä lisäisi, että jo ennen mitään lisääntymisaikeita ”olisin kuitenkin säännöllisesti neljän viikon välein 1-5 päivää sairaslomalla”, en saisi varmaan ikinä töitä. Vaikkei minulla olisi mitään perheenperustamisaikeita tai edes kuukautisia ollenkaan. Kaikilla naisilla ei ole.

Terhi-Anneli

Hei,

ehkä säännöllinen poissaolo ei olisi mahdollista, mutta silloin kun työntekeminen olisi mahdotonta, voisi kuukautiskivut olla täysin pätevä syy jäädä töistä pois.

Avatar

I am a Nigerian, I am not saying these stories are false but sometimes it isn’t the so true, I know that life is difficult in Nigeria but there are many empty lands to farm on, if your parents can’t send you to school, won’t you learn a hand work or farm? 80% of these girls know what they were coming to Europe to do, they all want to come to Europe, I don’t know this girl ”Itohan neither do I know her story but only God knows if she’s telling the truth, many of these girls seeking asylum in Europe have use so many fake story to destroy the image of Nigeria, Benin City to be precise, I am not saying the Finnish immigration shouldn’t help her but saying fake stories to gain pity is something that I will not accept. Nigeria is already in the blacklist so it’s time for some Nigerian citizen living in Europe start getting some dignity and shame.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä