Lapseni ovat syntyneet Tanskassa lempeästi veteen – myös Suomessa aletaan vihdoinkin sallia vesisynnytys

Olen juuri noussut ammeesta vastasyntyneen esikoiseni kanssa. Olo uupunut mutta onnellinen.

Elämäni ensimmäinen synnytys tapahtui vedessä

Kun saavuin Koldingin sairaalaan synnyttämään elämäni ensimmäistä kertaa, olin jo melkein kokonaan avautunut. Olin synnytellyt kotona koko yön, oleillut paljon suihkussa ja olohuoneen lattialla erilaisissa konttausasennoissa. Olo alkoi olla oikeasti jo todella mahdoton.

Kun sitten saavuimme sairaalaan, olin tuossa vaiheessa jo tosi loppu, olinhan ollut valveilla koko yön.

Kun kätilö oli valuttanut uuden lämpöisen veden synnytyshuoneen altaaseen ja sain vihdoinkin lipua veteen, valtavina aaltoina koko kehoa repineet supistukset tuntuivat kuin puutuvan. Huokaisin nautinnollisesti kun lämmin vesi ympäröi minut.

Sukelsin veden alle ja kelluin painottomana hiljaisuudessa.

Veden ympäröimänä, uppeluksissa ja taas pinnalla jaksoin jälleen antautua jo todella hurjiin supistuksiin. Jopa todella uuvuttavan yön jälkeen pystyin taas hengitelemään rauhallisesti, ajautua kehon kanssa työskentelyyn. En puskenut supistuksia vastaan, vaan annoin niiden tulla ja mennä.

Tuo positiivinen kipu, joka avasi tietä lapselleni.

Oli niin rauhallista.

Oli vain minä, vesi ja kipu.

Ponnistusvaiheessa kätilö kävi välillä kuuntelemassa doplerilla, että vauvan sydämenlyönnit olivat kunnossa. Lopulta vauvan pieni pää sukelsi veteen ja yhdessä kätilön tuella nostin vauvan rinnalleni veteen.

Siinä me olimme kaksin, veden lämpöisessä syleilyssä.

Muistan ajatelleeni jo siinä, uupuneena, että jos toisen lapsen vielä joskus saan synnyttää, näin sen tulee mennä.

Molemmat lapseni ovat syntyneet Tanskassa vesisynnytyksellä

Vesisynnytyksessä lapsi syntyy veteen. Molemmat lapseni syntyivät onnekseni terveinä ja virkeinä ilman komplikaatiota tai lääketieteellisiä toimenpiteitä. Näin jälkikäteen voi todeta, että tehokas synnytysvalmennus ja luonnolliseen synnytykseen kannustava ilmapiiri vaikuttivat suuresti asenteeseeni ja siihen, että valitsin aktiivisen vesisynnytyksen.

Ilman kaikkea sitä tukea ja valistusta olisin tuskin edes haaveillut mistään luomuilusta.

En todellakaan olisi uskonut kapealanteisena naisena kykyyni synnyttää yli neljäkiloisia poikia, saati että olisin kestänyt synnytyskipua. Tanskassa minulle kuitenkin osoitettiin ja opetettiin, että naisella on valtava potentiaali ja voimavara selviytyä luonnollisesta fysiologisesta synnytyksestä.

Pääperiaate tanskalaisissa synnytyshuoneissa on olla häiritsemättä synnytystä ja antaa äidin olla rauhassa

Jordmorini (maaäiti=kätilö) vakuutti minut siitä, että kyllä tällainen perusterve 30-kymppinen nainen pystyy luonnolliseen synnytykseen ja että se olisi minulle ja vauvalle kaikista turvallisin vaihtoehto. Toimenpiteet ja lääkkeellinen väliintulo häiritsisi synnytyksen kulkua tarpeettomasti ja siksi jokaisen synnytyksen lähtökohtana oli aktiivinen synnytys.

Pääperiaate tanskalaisissa synnytyshuoneissa onkin olla häiritsemättä synnytystä ja antaa äidin olla rauhassa.

Mainittakoon kuitenkin, että aivan kuten suomalaisissa sairaaloissa toimenpidealttius voi vaihdella paljonkin, samoin se on myös Tanskassa. On alueita tai sairaaloita (naistenklinikan tapaan) jossa epiduraaleja jaellaan auliimmin ja käyttöprosentti tanskalaisissakin sairaaloissa nousee 21% :ta aina 50% asti.  Tanskassa epiduraalin ottaa kuitenkin n. 21% ensisynnyttäjistä, kun Suomessa luku on n. 75%. Lääkkeetön synnytys vähentäisi komplikaatioriskiä.

Kesti aikansa saada minun medikalisoitunut mieleni käännyttettyä luomuiluun, niin paljon olin Suomessa asuessani kuullut epiduraalin ja muiden lääkkeellisten toimenpiteiden käytöstä.

Toimenpiteet tuntuivat olevan ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Ja siten uskoin niiden olevan turvallisin vaihtoehto.

Vesisynnytysten tiedetään olevan yleensä rauhallisia, hallittuja ja luovan turvallisen ympäristön niin äidille, kuin maailmaan saapuvalle uudelle tulokkaallekkin.

 • ”Veden käyttö avautumisvaiheessa voi olla hyvin kannattavaa, jos sillä säästytään kipulääkityksiltä ja puudutuksilta, joihin liittyy paljon ongelmia ja riskejä.” Aila Miettinen, naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Nyt myös joissakin suomalaisissa sairaaloissa saa synnyttää veteen

Tanskalaisissa synnytyshuoneissa on ammeet, mahdollisuus akupunktioon ja muihin luonnollisiin kivunlievityksiin. Luonnolliselle aktiivisynnytykselle ja vesisynnytykselle on siis hienot puitteet. Veteen kannustetaan myös synnyttämään, jos kaikki vaan sujuu synnytyksen muissa vaiheissa ongelmitta.

Vesisynnytyksien tiedetään olevan yleensä rauhallisia, hallittuja ja luovan turvallisen ympäristön niin äidille, kuin maailmaan saapuvalle uudelle tulokkaallekkin.

Vesisynnytys ei ole Suomessa läheskään niin yleistä kuin Tanskassa, joka liittynee tutkitun tiedon vähyyteen. Suomessa saa olla vedessä avatumisvaiheessa, mutta altaasta pitää nousta ennen ponnistamista. Ajatusmaailman muuttaminen on alalle suuri haaste, mutta ilmspiiri on muuttumassa.

”Esimerkiksi synnytyksen vauhdittaminen on yksi asia. Meidän tulee malttaa odottaa ja kuunnella yhä enemmän synnyttävää äitiä ja hänen tuntemuksiaan.” Niina Ore, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten kätilö

Miksi vesisynnytys on hyvä vaihtoehto?

 1. Vedellä on kipua lievittävä vaikutus
 2. Vesi kelluttaa ja siinä on helpompi liikkua
 3. Veden luoma painottomuuden tunne poistaa painetta alavartalosta
 4. Vesi rauhoittaa ja kun synnyttäjä on rauhallisessa tilassa, erittyy synnytystä edistäviä hormoneita
 5. Vesi pehmentää ihokudosta ja ehkäisee repeytymiltä

Mitä tulee ottaa huomioon vesisynnytyksessä?

 1. Synnyttäjä on terve
 2. Raskaus on edennyt normaalisti
 3. Aikaisemmat synnytykset ovat edenneet ilman komplikaatioita
 4. Synnytys ei ole ennenaikainen
 5. Lapsiveden menemisestä on korkeintaan päivä
 6. Lapsi ei ole perätilassa
 7. Synnytys käynnistyy itsestään
 8. Äiti ei käytä kemiallista kivunlievitystä synnytyksessä laisinkaan
 9. Äidin ja kätilön välinen viestintä toimii

Lähteet: Yle.fi, LapsiarkeaTerve.fiVau.fiAila Miettinen

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä