Lapset takaisin koulunpenkille – tanskalainen yhteiskunta aukeaa jälleen!

Siitä on nyt noin viisi viikkoa, kun meidän lapset jäivät kotiin koronakriisin vuoksi. Takana on siis reilu kuukausi etätöitä ja kotoilua lasten kanssa, joka on rakentanut meille jonkin hieman hömelön rutiinin, mutta alkoihan se lopulta toimia. Aloin jopa tottua siihen, että lapset oli tässä lähellä koko ajan. Ja kuka kolmasluokkalainen ei nyt olisi ollut tyytyväinen pitkästä kotoiluajasta?

Ennen kaikkea ajanjakso on opettanut ymmärtämään globaalia vastuuta. Tältä se nyt sitten tuntuu ja tätä se vaatii, jos tuntematon virus leviää maailmanlaajuisesti. On täysin mahdollista, että kriisin edessä yhteiskunta suljetaan. Koulut menee kiinni ja hoitolaitokset tauolle. Liikkeet ja kulttuurilaitokset lopettavat toimintansa – ainakin väliaikaisesti.

Tältä se nyt sitten tuntuu ja tätä se vaatii, jos tuntematon virus leviää maailmanlaajuisesti. 

Meidän kaupunkimme teatteri teki koronakriisin aikana konkurssin. Tunsin ohuesti monia teatterin näyttelijöitä, sillä heidän lapsensa ovat samassa päiväkodissa kun oma poika. He olivat muuttaneet tänne työn vuoksi, ja nyt duunipaikat on menneet alta. Tulenkohan näkemään heitä enää päiväkodin porteilla? Moni upea kasvispainotteinen ravintola on ongelmissa. Kävin katsomassa uutta asuntoa pari päivää sitten, ja rakennuksen omistaja kertoi vastoinkäymisistään.

Koko strategia piti ajatella uusiksi. Se söi kaikki voimavarat, piti valveilla öisin. Kaikki mitä oli rakentanut vuosien aikana, voisi päättyä nyt.

Millainen kouluarki lapsilla alkaa?

Kaikkien näiden tarinoiden ja tilanteesta kärsivien osalta on mahtava juttu, että Tanska aukeaa jälleen. Yhteiskunta alkaa toimia vaiheittain: ensin avataan osa kouluista ja koululuokista. Päiväkodit ja hoitolaitokset alkavat ottaa lapsia vastaan. Toki asiaan liittyy ymmärrettävästi paljon huolta, sillä tunnetusti päiväkoti-ikäiset lapset eivät välttämättä ole kaikkein kyvykkäimpiä pitämään etäisyyttä toisiinsa ja huolta hyvästä hygieniasta.

Koululaisten tilanne on kuitenkin toinen. Uskon että yhdessä opettajien ja avustajien kanssa tämä kyllä onnistuu. Ja sitä paitsi, meidän jätkillä ei ole ollut juuri läksyjä. Vain Tobiaksella, joka on jo 16-vuotias, on ollut etäopetusta Discordin välityksellä. 9-vuotiaalla Eliaksella on ollut hieman tehtäviä ja kirjoja luettavana, mikä on mielestäni ollut aika minimivaatimus. Toisaalta miten olen nähnyt asioita hoidettavan osittain Suomessa, olen tyytyväinen, että täällä on ymmärretty vanhempien paineet.

Paluu kouluun ei ole kuitenkaan paluuta entiseen. Uusia sääntöjä löytyy.

Olen tehnyt etätöitä koko tämän ajanjakson ajan, enkä olisi mitenkään voinut leikkiä pedagogia ja opettajaa samaan aikaan. Olen voinut olla työntekijä, joka ansaitsee ja äiti. Ja se on onneksi riittänyt.

Elias aloittaa koulun tänään kello 9.10 ja koulua kestää ensimmäisinä päivinä vain kolme tuntia. Lapset kokoontuvat Byggaressa, joka ei ole varsinainen koulurakennus, vaan koululaisten iltapäiväkerho. Paluu kouluun ei ole kuitenkaan paluuta entiseen. Uusia sääntöjä löytyy.

Koulun lähettämät ohjeet vanhemmille

  1. Jokaisella lapsella on oltava oma juomapullo, sillä kuppeja ei tulla käyttämään
  2. Jokaisen lapsen eväspaketti tulee olla pakattuna folioon tai muovikelmuun. Eväspakettirasioita ei saa käyttää. Eväät tulee säilyttää repussa koko koulupäivän ajan.
  3. Lasten tulee pitää etäisyyttä toisiinsa ja halata ei saa
  4. Käsihygieniaan tulla keskittymään entistä enemmän. Koulu ohjeistaa lapsia ensimmäisinä koulupäivinä
  5. Lapsilla tulee olla omat kynät, värikynät ja kaikki askartelutarvikkeet, sillä koulu ei tule lainaamaan lapsille yhteiskäyttöön koulutarvikkeita
  6. Lapsilla tulee olla mukana vaatteet kaikkiin sääolosuhteisiin, sillä lapset tulevat viettämään suurimman osan aikaa ulkona.
  7. Kaikki lasten tavarat ja vaatteet kulkevat kotoa kouluun ja joka päivä takaisin kotiin. Naulakoiden pitää olla tyhjät.

 

Koulujen pihoilla on merkit välimatkan pitämiseksi. Kuva:DR

Tule seurailemaan Instagram stooreihin Eliaksen koulun alkua

 

Kommentit

2 kommenttia

Hei!

En ole ymmärtääkseni kritisoinut Suomen tilannetta koulujen kiinniolosta? Ainoa mitä kritisoin, oli että monissa paikoissa etäkoulu on sekavaa ja liian vaativaa tilanteeseen nähden. Olen hyvin tietoinen, että tilanteemme Tanskassa alkoi aiemmin ja eri maiden tilanne kulkee eri tahtiin. En oikein saanut kritiikistäsi kiinni.

Terhi

Tanska sulki koulut yms. aikaisemmin kuin Suomessa. Ja Tanskassa on pyritty selvittämään kaikki tartuntaketjut, paljon enemmän testausta kuin Suomessa. Mielestäni eri maita ei voi verrata, kun tauti kulkee joka maassa vähän eri tavalla. Ja eri maat on eri vaiheissa. Olen tyytyväinen että koulut ovat vielä kiinni, päiväkodit ovat olleet koko ajan auki. Tai siis niille lapsille joiden vanhemmat töissä kriittisillä aloilla, muuten on suositeltu kotihoitoa. Suomessa asiantuntijat perustelevat koulujen kiinnipitoa sillä, koska lapset sairastavat koronan lievemmin ja ehkä tartuttavat oireettomasti. Vielä ei tiedetä lasten osuutta tässä yhtälössä. Ennen pidän lapset kotona, kuin että sairastutaan. Kumminkin täällä yhteiskunta toimii, tietty monet yritykset menee nurin, mutta me menis nurin vaikka koulut olisikin auki.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä