Leikkiä tulella: rokotusvastainen äitiryhmä pitää lapsilleen tautileikkitreffejä

Rokotusvastainen äitiryhmä

Tarjolla oli vesirokkoa, influenssaa ja muita kivoja pöpöjä.

Pari vuotta sitten työntelin vaunuissa tuhisevaa vauvaani kadulla, kun törmäsin erääseen puolituttuun tanskalaisäitiin ja pysähdyimme tapamme mukaan rupattelemaan. Puhuimme vauvoista, vaipoista, kasvismaidoista, kakan koostumuksesta ja muusta mielenkiintoisesta, joka nyt kuuluu tuohon elämänjaksoon.

Yhtäkkiä tämä äiti laski ääntään ja alkoi kuiskia: Kiinnostaisiko olla osana erästä mielenkiintoista ryhmää? Aloin minäkin kuiskia, vaikka en tiennyt miksi: Ahaa, mistäs on kyse? Nainen hymyili salaperäisesti ja jos mahdollista madalsi ääntään vielä lisää: Kohta tulee kutsua tulemaan facebookissa. Hän nosti sormen huulilleen sen merkiksi, että juttu on sitten tosi hys hys.

Myöhemmin samana päivänä sain kutsun facebook-ryhmään, johon en kuitenkaan muistanut tutustua tuon kummemmin. Pari viikkoa myöhemmin facebook-feedissäni näkyi ilmoitus:

Haster! Go nyheder. 😃 Vi har skoldkopper. Playdate? (Huomio! Hyviä uutisia. Meillä on vesirokko. Leikkitreffit?)

Luin lauseen pari kertaa ja mietin, miten vesirokko ja hyvät uutiset kuuluvat samaan lauseeseen. Selasin ryhmän muita ilmoituksia ja pikkuhiljaa ryhmän merkitys alkoi valjeta. Olin jäsenenä rokotusvastaisessa äitiryhmässä, jossa jaettiin lapsiperheille erilaisia tartuntoja immuniteettisuojan vahvistamiseksi. Tarjolla oli vesirokkoa, influenssaa ja muita kivoja pöpöjä. Huomasin myös salaliittoteorioita ja rokotusvastaisuuden perustelemista luonnon kanssa symbioosissa elämisellä. Oli keskustelua ja vertaistukea. Tsemppaamista jaksamiseen ja rokotuspropagandan vastustamiseen.

Ongelmana rokotusvastaisuudessa on se, että se vaikuttaa myös kaikkiin muihin.

Saatan itse olla rokotekriittinen siten, etten ota vapaaehtoisia influenssarokotuksia. Mutta valtiollista rokotusohjelmaa seuraamme ja kaikki meidät on rokotettu sen mukaisesti. Rokotevastaisuus on viime vuosina ollut Tanskassa nouseva ilmiö, mutta olin silti yllättynyt ryhmän toiminnasta. Vai miltä kuulostaa tuhkarokkoleikkitreffit?

Rokottaminen ei ole yksityisasia

Ongelmana rokotusvastaisuudessa on se, että se vaikuttaa myös kaikkiin muihin. Rokottaminen perustuu laumasuojaan, jonka pitää olla vähintään 90-95% väestöstä, tai se ei enää toimi. Monet taudit kun eivät ole kadonneet minnekään, vaan ne on vain saatu kuriin rokotesuojalla. Rokottamattomat siis ratsastavat rokotettujen massojen varassa niin kauan, kunnes rokotevastaisuus leviää, laumasuoja tipahtaa ja taudit voivat alkaa taas jyllätä.

  • “Tuhkarokko on etenkin pienille lapsille vaarallinen sairaus, jonka jälkitaudit saattavat olla arvaamattomia. Itä-Euroopan tuhkarokkoepidemioissa sairastuneet ovat saaneet aivotulehduksia ja jopa kuolleet. Science-lehdessä vuonna 2015 julkaistun tutkimuksen mukaan tuhkarokon sairastaneen riski kuolla muihin sairauksiin kasvaa 2–3 vuodeksi.” Sonja Saarikoski, HS.fi 

Maail­man terveys­jär­jestö WHO myös va­roittelee tuhka­rokon lisään­ty­mi­sestä Euroo­passa. Voi tietysti olla, että kun monia tauteja ei enää arjessä näe, luullaan että rokotus on turhaa. Taudit on unohtuneet. Ihmiset eivät ilmeisesti ymmärrä sitä, että heidän ja lastensa säästyminen vaarallisilta kulkutaudeilta on nimenomaan järjestelmällisen rokotusohjelman ansiota. Rokottaminen kun ei ole yksilön asia, vaan jokainen rokotettu henkilö joko heikentää tai rakentaa yhteisön suojaa tauteja vastaan. Matalan rokotesuojan alueet ovatkin kuin biologinen ase, joka voi alkaa leviämään milloin tahansa.

Rokottaminen perustuu laumasuojaan, jonka pitää olla vähintään 90-95% väestöstä, tai se ei enää toimi

Omissioharha

On sanomattakin selvää, että en kuulunut rokotevastaiseen äitiryhmään kovin kauaa. Niin utelias olin kuitenkin, että selasin juttuja aikani. Halusin pyrkiä ymmärtämään sitä ajattelutapaa, mikä saa vanhemmat asettamaan lapsensa vapaaehtoisesti terveydelle haitallisiin vaaratilanteisiin.

Rokotusten sivuvaikutukset? Aika minimaalista todellisiin tautiepidemioihin verrattuna. En voisi ikinä saattaa lapsiani, tai muiden lapsia, vaaraan sen vuoksi, että koen tekemättä jättämisen helpommaksi kuin aktiivisen rokottamisen. Lastenlääkäri Markus Granholm puhuu omissioharhasta, joka tarkoittaa, että tekemättä jättäminen nähdään eettisesti kestävämpänä kuin tekeminen. Voidaan jättää rokottamatta, koska sitten ei ainakaan ole tehty mitään väärää.

Yritin vastata tuhkarokkoa toivoville äideille, mutta minut poistettiin ryhmästä välittömästi. Ryhmässä kun ei siedetty lainkaan propagandan aivopesemiä jäseniä. Spontaanit rupatteluhetket puolitutun tanskalaisäidin kanssa ovat vaihtuneet väisteleviin katseisiin.

Pelkäänkin pahoin, että ryhmän jäsenten lapsille pitää tapahtua jotain vakavaa, ennen kuin he heräävät omissioharhastaan. Toivon tietenkin, että niin ei tule koskaan käymään.

 

Lähteet:

Rokotekriitikot vaarantavat myös muiden lapset – lääkärin mukaan suunta muuttuu vasta, kun jollekin käy huonosti Helsingin Sanomat

Somessa tarjotaan tuhkarokon tartutusta ruotsa­lais­lap­sille Potilaan lääkärilehti

Rokotesuoja kestää pitkään, vaikka tehoste unohtuisi Yle

Rokotteet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kommentit

6 kommenttia
Avatar

Kaikessa elämässä on riskejä, mutta emme tuohon ajatukseen nojaten jätä esim. turvavöitä käyttämättä – ja samasta syystä otamme myös rokotteet. Vesirokkorokote on ollut käytössä jo vuodesta 1995. Rokote on siis jo erittäin hyvin tunnettu ja turvalliseksi tiedetty. En ikinä, enkä missää olosuhteissa lähtisi tieten tahtoen hakemaan lapselleni vesirokkoa. Olen sen kyllä itse sairastanut aikanaan hyvin lievänä, kuten myös koko serkussarjani. En siis koe tautia kohtaan mitään suurta pelkoa. Olen kuitenkin nähnyt, mitä vyöruusu (vesirokkovirus jää vesirokon sairastaneen elimistöön ja voi myöhemmin ihmisen vanhetessa laukaista vyöruusun) voi ikävässä muodossaan tarkoittaa. Rokottautuneen riski vyöruusulle on 80 % pienempi kuin vesirokon sairastaneen. Olen myös nähnyt kuinka isoja vesikellukoita saanut ystäväni teinivuosinaan kokí henkistä tuskaa vesirokon jättämistä arvista. Sitäkään en lapsilleni halua. Näin ollen olen jo ennen rokotteen kuulumista varsinaiseen rokoteohjelmaan ostanut vesirokkorokotteen omille lapsilleni.

Nekin, jotka pelkäävät lääkebisnestä kuitenkin, tosipaikan tullen siihen turvautuvat. Rokotteissa (ja kaikissa lääkkeissä ja sairaalalaitteissa) pyörii raha. Ei se ole yllätys tai uutinen. Ei sitä kukaan ilmaiseksikaan tuota. Silti moni rokotevastainen on valmis laittamaan rahaa ”hihhulointibisnekseen” hopeavesineen kaikkineen vaikka kuinka ja paljon. Ei niitäkään kukaan ilman tiettyjä tarkoitusperiä ja hyvää hyvyyttään tuota. Se taas voi olla jollekin uutinen. Tieteeseen luotan minä.

Avatar

Voi miten tärkeä aihe ja hyvin kirjoitettu! Kiitos!! <3

Avatar

Onhan toi Suomessakin ollut joskus yleistä. Varsinkin vesirokon kohdalla. Jos jollain oli vesirokko, lapsia vietiin saamaan tartunta. Silloin ei ollut rokotetta vesirokkoon. Mutta luultavasti vieläkin on äitejä jotka haluaisivat lapsille luonnollisen suojan vesirokkoa vastaan. Noista muista taudeista tuskin täällä on samaa tehty. Vesirokkohan ei ole mikään vaarallinen tauti, kuten ei mitkään muutkaan rokot. Niistä on vaan tehty ”vaarallsia” jotta ihmiset rokottaisivat lapsensa. 70-luvulla rokkotaudit olivat normaaleja lastentauteja. Ennemmin pelkään että joku jättää lapsensa rokottamatta jäykkäkouristusta vastaan, kun sen voi saada ihan maaperästä. En osaa kuvitella että joku menisi hakemaan influenssaa lapselleen tai jotain hinkuyskää? Itse sairastin tuhkarokon ja tulirokon samaan aikaan 2-vuotiaana, en kuollut, enkä vammautunut, olen saanut lapsia. Eikä ikäluokastani kukaan kuollut tai vammautunut. Itse olen rokottanut lapseni, mutta ihmettelen tätä hysteriaa rokkotautien kohdalla. Lapseni ovat sairastaneet vesirokon ja ei sen kummempi ollut kuin pidempi kuumetauti, näppylöineen.
Suomessa pitäisi ottaa käyttöön MPR rokotteen kohdalla se vaihtoehto, että sen voisi ottaa kolmessa erässä eli tuhkrokko rokotteen erikseen ja sikotauti erikseen, vihurirokko erikseen. Luulenpa että silloin rokotevastaisuus hieman lievenisi. Monet vanhemmat vaan ajattelevat sitä rokotteiden määrää mitä annetaan alle 2-vuotiaalle lapselle.

Terhi-Anneli

Hei ja kiitos kommentistasi.

Vesirokon sain minäkin aikoinaan ”altistamalla”, mutta sittemmin on tullut uutta tutkimustietoa että vesirokolla voi olla ikäviä jälkitauteja, joten vesirokkoakin olisi hyvä välttää. Influenssarokotushan taas ei ole pakollinen, eikä meidänkään perheessä ole koskaan otettu sitä.

Avatar

Kyllä rokkotaudit ovat vaarallisia ja tappaneetkin sekä aiheuttaneet vakavia seuraamuksia kuten näkövammat,aivotulehdukset jne…tälläkin vuosituhannella on vesirokon jälkitaudit vieneet lapsia. Se on helppo unohtaa itse säästyneenä ja jos ei tunne ketään kuollutta tai vammautunutta.

Avatar

Minä en osaa nähdä vesirokkoa mitenkään erityisen vaarallisena tautina, vaikka en sitä lähtisikään erikseen leikkitreffeille hakemaan. Meidän perheessä myös rokotusohjelman mukaiset vanhoja lastentauteja vastaan annetut rokotteet on otettu, ei mitään ylimääräistä. Vesirokkoa toivon vielä luonnollisesti kuopukselle, muut ovat sairastaneet. Kaikissa flunssissa ja varsinkin influenssassa on jälkitautien riskiä, vesirokossa myös ja missä tahansa elämässä oikeastaan on riskejä. Vesirokkorokotus on otettu ohjelmaan, koska siinä liikkuu iso bisnes ja isot rahat mukana, vesirokko kun on pitkä tauti ja aiheuttaa paljon vanhempien poissaoloja työelämästä. Sen takia rokotus on nähty tarpeelliseksi. Pelkästään mahdollisten jälkitautien eli vesirokon ”vaarallisuuden” takia ei rokotusta valtakunnalliseen rokotusohjelmaan olisi otettu, näin uskon. Mutta tämä on tietysti vain oma mielipiteeni.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä