Masennuksen monet kasvot

Nauraa, iloita ja vitun kovat bileet aamun asti me ollaan kuninkaita! Masentunut voi tehdä sen kaiken.

Nauraa, iloita ja vitun kovat bileet aamun asti me ollaan kuninkaita! Masentunut voi tehdä sen kaiken.

Olla kovanaama ja vanhempi. Tehdä uraa ja kukaan ei huomaa mitään. Kroonistunut masennus ei ole pelkästään sitä että makaat sängyssä, vaan masennus on jopa niiden sydämessä jotka tietävät mitä pitäisi tehdä mutta eivät kykene. Pitäisi kohdata oma potentiaalinsa korkeuksiin, luoda uutta, jaksaa paineita ja olla kaiken sen ulkoisen rakkauden kohde.

Aamu on masentuneelle kuolema. Ilta on masentuneelle toinen kuolema. Uni on unohduksen taivas. Humala ja juhla voi olla unohdus, jos se sallitaan. Rakastaa ja iloita ja silti ahdistaa. Masentunutta aina lopulta ahdistaa, elää. Elämä ja olla olemassa. Ja masentunut tietää että se on toisille aina suuri pettymys.

”Masentuneelle ihmiselle koko elämä alkaa tuntua siltä kuin ajaisi moottoritietä edestakaisin sillä aikaa kun kaikki muut viettävät joulua.”

”Masentuneelle ihmiselle koko elämä alkaa tuntua siltä kuin ajaisi moottoritietä edestakaisin sillä aikaa kun kaikki muut viettävät joulua. Se on juuri niin merkityksetöntä, juuri niin uuvuttavaa, juuri niin mitätöntä. Sekä tuskallista. Ja lisäksi tuntee olevansa vain taakka lähimmäisilleen.” Neil Hardwick

Masennus ei katoa siihen että joku rakastaa. Masennus ei katoa jos rakastaa.

Masentunut voi samaan aikaan olla iloinen, onnellinen, maailman huipulla, rakastunut, vittuuntunut, bilettäjä, tavallinen, työläinen, kaunis, ruma tai Peter Pan. Masennus ei katoa siihen että nauraa. Masennus ei katoa siihen että joku rakastaa. Masennus ei katoa jos rakastaa. Masennukseen ei auta että maailma on olemassa tai että se on katoamassa.

Masentunutkin tuntee. Mutta masentuneen tunteet kuolevat, niillä on lyhyt kärki. Merkityksettömyys.

Masennus ei ole valinta. Se ei ole kuin katkennut jalka, johon laitetaan kipsi ja se paranee tietyllä aikavälillä odotusten mukaisesti. Jalaton ei ala vaan juosta tuosta noin vaan, eikä masentunut löydä aurinkoa jos se ei paista.

Masennus on hymy. Masennus on ilo, masennus on valtava yritys. Mutta masennus on myös sairaus.

Neil Hardwick kirjoittaa myös jotenkin siten, että jos masentuneen ihmisen maailma räjähtää käsiin, se ei ole läheisten tiskialtaan alle asettama pommi. Muistan tuon vertauksen hyvin ollessani itse masentunut ja se havainnoillisti sitä tuskaa, ettei masennus ole koskaan muiden syy.  Se helpotti sitä loputonta syyllisyyden taakka, ettei masentuneen oma tila ole masentuneen syy. Se ei ole myöskään läheisten syy.

Auta, ojenna käsi ja katso auttaako se. Mutta älä  koskaan tuomitse.

Auta, ojenna käsi ja katso auttaako se. Mutta älä  koskaan tuomitse.

Jos masentunut haluaa lähteä, ei se ollut teidän vuoksenne tai teidän syynne. Pommi on asennettu tiskialtaan alle ja aika näyttää räjähtääkö se.

Jos niin, se oli sairautta.

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä