Masentuneelle odottajalle sanottiin neuvolassa: ”Sulla se tää paino vaan nousee, eikö ole aika katsoa mitä suustasi alas laitat!”

Odottavan äidin tarina, jolla on diagnosoitu toistuva reaktiivinen keskivaikea masennus ja ahdistuneisuushäiriö. 

Terhi-Anneli Koivisto/Jyllannin suomineito

Tapahtui neuvolassa, rv 23

 

”Olen saanut kuulla painostani koko raskauden ajan.

 

”Painosi on noussut viikossa jopa 700 grammaa ja 500 grammaa on raja”.

 

Eilen neuvolassa minulle töksäytettiin:

 

”Sinulla vaan se tämä paino nousee – eiköhän nyt viimeistään ole sullakin aika vähän katsoa mitä sieltä suustasi alas laitat!!”. 

 

Ei ollut myöskään ensimmäinen kerta kun tästä asiasta sanottiin, vaan tunnin käynnin aikana tätä samaa asiaa toistettiin kymmenen minuutin välein syyttävään sävyyn.

 

Kyllä se satutti.

 

Jätin keväällä masennus – ja ahdistuskohtauslääkkeet pois, kahden vuoden käytön jälkeen.

 

Olen taistellut kevään ja kesän henkisesti.  Yrittänyt etsiä elämästä positiivisia asioita, usein kuitenkin päätyen itkemään useana päivänä viikossa, kun eri asiat vaan ahdistaa niin saatanasti ja sydän tykyttää hullun lailla.

 

En kai vaan koskaan kelpaa. En ole koskaan riittävän hyvä.

 

Olen kärsinyt ylipaino-ongelmistakoko ikäni millon minkäkin asian takia.  Syksystä 2019 kevääseen 2020 tiputin painoa 98 kilosta 76 kiloon. Ja olen aiemminkin  painonpudottamisessa onnistunut entisten raskauksien jälkeen.

 

Tämän raskauden aikana paino on noussut, mutta mielestäni omaan hyvän lukutaidon ja näen itse numerot vaa’assa.  Tiedän mitä syön ja että se voisi olla järkevämpääkin.

 

Pahoinvointini vuoksi tein myös henkisesti vaikean päätöksen siirtyä kasvisruoasta liharuokiin, jossa otin pahasti yhteen kasvissyöjä mieheni kanssa. Sekin vielä.

 

Ennakoivia supistuksia on ollut viikosta 16 lähtien, stressin ja ahdistuksen vuoksi. Nyt on menossa raskausviikko 23.

 

Voin kertoa , että eilinen neuvolakäynti ei  ainakaan auttanut.

 

Ymmärrän, että asioista pitää puhua. Mutta tapa puhua voisi olla rakentava.

 

Minua ahdistaa aina jo valmiiksi mennä neuvolaan, kun tiedän että siellä mua pidetään tyhmänä ja lihavana.

 

Toivon jopa, että tämä syntyisi jo ennakkoon, ettei tarvitsisi enää sinne mennä.”

 

 

Painopuhe ja kehon kokoon puuttuminen on oikea aikamme kirous. Mutta erityisesti juuri raskaana oleva nainen tuntuu olevan vapaata riistaa kommentoinnille ja mielipiteille.

 

Tahditon puhe ulkoisista asioista, pilkuntarkka painontarkkailu ja syyttäminen voivat todella satuttaa. Vaikuttaa raskaana olevan mielialaan ja aiheuttaa tuhoisaa jälkeä. Inhimillisyys ja myötätunto ovat avainasemassa siinä, miten kohdata odottava äiti.

 

Lisäksi masennus on sairaus, joka harvoin näkyy ulospäin. Silti raskaana olevia hoitavien ammattilaisten pitäisi aina huomioida sen mahdollisuus. Olla avoin ja herkkä odottavan äidin kanssa, rakentaa hyvä ja luottamuksellinen suhde. Terveydenhoitajan ja äidin vuorovaikutus ja luottamuksen syntyminen vaikuttavat siihen, tuleeko masennus ilmi. Syntyykö luottamusta ja uskaltaako äiti kertoa todellisista oloistaan.

 

”Osa masentuneista äideistä voi eri syistä vähätellä tai normalisoida oloaan. He eivät kerro neuvolassa oireistaan.” Tuovi Hakulinen , Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö.

”Masennusta esiintyy 10–18 prosentilla naisista raskauden aikana. Mieli on ehkä oireillut jo ennen raskautta, mutta raskausaika käynnistää masennuksen. Hormonaaliset, psykologiset ja sosiaaliset seikat vaikuttavat masennuksen taustalla. —-Lähes 60 prosentilla masentuneista vastasynnyttäneistä psyykkisiä oireita oli ollut jo raskauden aikana. Kansainvälisten tutkimusten mukaan vain 28 prosenttia masentuneista äideistä saa oireen mukaista hoitoa ajoissa. Tällaista tilannetta ei pitäisi syntyä. —Äidin masennusoireet ovat myös yhteydessä ennenaikaisen synnytyksen riskiin.” Helsingin Yliopisto

Tarvitseko apua? Ota yhteyttä Äimään

Raskausajan masennuksen oireita voivat olla muun muassa:

  • Väsymys
  • Unihäiriöt. Odottava äiti ei saa unta, herää aikaisin aamuyöstä tai nukkuu koko ajan.
  • Elämänilon katoaminen
  • Epävarmuus tulevasta äitiydestä
  • Huonommuuden kokemukset
  • Alakuloisuus tai mielialan selkeä lasku
  • Pelot liittyen synnytykseen ja tulevan vauvan hoitamiseen
  • Ruokahalun muutokset
  • Ongelmat seksuaalisuuden alueella.
  • Toivottomuus

Lähde: ÄIMÄ RY

”Äimä ry lähti vuonna 1998 liikkeelle ajatuksesta, että julkisen terveydenhuollon antaman avun rinnalle tarvitaan myös vertaistukitoimintaa. Äimä ry auttaa raskauden aikaista tai synnytyksen jälkeistä masennusta sairastavia ja vauva-ajan psykoosin läpi käyneitä äitejä vertaistuella. Yhdistys myös tiedottaa näistä sairauksista.”

Tarvitsetko apua? Lue lisää ja ota yhteyttä Äimään.

 

 

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä